Savšek: Kolajna OI so sanje, danes sem jih dosanjal

Drugi športi 26. Jul 202110:23 > 11:36
Benjamin Savšek je Sloveniji v Tokiu priboril zlato kolajno. Foto: Guliverimage

Slovenska odprava v Tokiu ima po zaslugi Benjamina Savška že v zgodnji fazi iger zlato kolajno. 34-letni kanuist v slalomu na divjih vodah je izvrstno kariero kronal še z olimpijskim naslovom. Kot je vidno ganjen dejal v prvem odzivu, je o finalnem nastopu veliko razmišljal.

Ljubljančan je v svoji karieri že osvojil naslov svetovnega in evropskega prvaka, na olimpijskih igrah pa je dvakrat doživel razočaranje. V Londonu 2012 je osvojil osmo mesto, v Riu de Janeiru 2016 pa je končal kot šesti, čeprav je blestel v kvalifikacijah in je sodil v najožji krog favoritov.

Veliko željo in znanje je dokazal v Tokiu, kjer v polfinalu ni bil pri vrhu (peti čas), nato pa je z vrhunsko predstavo brez najmanjše napake pokoril celotno konkurenco in se veseli zlatega odličja. “Res mi je uspela vrhunska finalna vožnja. Za mano je precej neprespana noč, saj sem veliko razmišljal, kako odpeljati progo. Težko dojamem, da sem tako super izpeljal, odvalil se mi je kamen od srca. Res sem srečen za tole kolajno, dolgo časa sem garal zanjo.”

Slavje ob skoku na najvišjo stopničko. Foto: Guliverimage

Po največjem uspehu v karieri je bil vidno ganjen: “To je bila še edina medalja do popoldne zbirke, zato sem si jo res močno želel. Manjka mi le še zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala, a današnji uspeh odtehta vse. Zlata kolajna na olimpijskih igrah so sanje od začetka kariere, vesel sem, da sem jih danes doživel.”

Da bo njegov čas težko premagati, je vedel že ob prihodu v cilj: “Proga je precej zahtevna, že v polfinalu sem imel veliko dela, da sem se uvrstil naprej. V finalu sem se osredotočil, da bi izpeljal vožnjo brez dotika in to mi je uspelo. Zadnja troja vratca sem le še močneje stisnil. Ko sem v cilju videl čas, so me prevzela čustva.”

Najboljša trojica s kanuistične preizkušnje: Savšek v sredini, Čeh Lukas Rohan levo in Nemec Sideris Tasiadis desno. Foto: Guliverimage

Ob koncu pogovora za TV Slovenija ni pozabil na podporo bližnjih: “Ta spodbuda … Za podporo se moram zahvaliti mnogim, ki stojijo za tem uspehom, od družine, trenerjev … Težko v tem trenutku sploh naštevam. Res sem vesel, da mi je uspelo priti do zlate olimpijske kolajne v moji športni karieri.”

Slovenija ima tako v Tokiu le štiri dni po odprtju iger dve kolajni – zlato Savška in bron Pogačarja.

Slavje slovenske reprezentance. Foto: Anže Malovrh / STA

 

Komentari

Vaš komentar