Začenja se turnir, ki ga spremlja skoraj milijarda ljudi

Drugi športi 7. Sep 202311:00 0 komentarjev
Reprezentanca Južne Afrike s pokalom za zmago pred štirimi leti; FOTO: Guliverimage

Svetovno prvenstvo v ragbiju so prvič organizirali leta 1987 in od skromnih začetkov je tekmovanje preraslo v ogromen organizacijski in medijsko odmeven dogodek.

Francija bo v naslednjem mesecu in pol gostila jubilejno 10. svetovno prvenstvo. V Sloveniji se s tem športom ne ukvarja veliko ljudi, po svetu pa je ragbi eden vodilnih ekipnih športov. SP je po gledanosti eden največjih športnih dogodkov, zadnjega si je na stadionih ogledalo 1,7 milijona gledalcev, pred TV zasloni pa skoraj milijarda ljudi.

Gostitelji po izmuzljiv naslov

Francija bo prvenstvo, po letu 2007, gostila drugič. Pred 16 leti si je srečanja v deželi galskih petelinov ogledalo v povprečju 47,150 gledalcev (rekorden obisk je bil sicer v Angliji 2015 – povprečno 51,621 gledalcev na tekmo) in tokrat domači “Les Bleus” (znova) sodijo v najožji krog favoritov za naslov prvaka. Ta se je Franciji, kot edini reprezentanci t.i. elitne peterice doslej vselej izognil, saj je kar trikrat izgubila v finalu.

Francija ena izmed favoritinj prvenstva; FOTO: Guliverimage

Francozi so bili v letu 2022 izjemni, saj so dobili 14 testov zapored, vendar se vseeno poraja vprašanje, ali niso forme tempirali leto dni prekmalu.

Bodo Irci končno zablesteli?

Druga favoritinja s severne poloble je Irska (Republika Irska in Severna Irska tekmujeta z enotno reprezentanco), ki se še nikdar ni prebila dlje od četrtfinala, vendar je v zadnjih letih postala prava velesila, ki premaguje vse elitne reprezentance z južne poloble in trenutno zaseda 1. mesto na svetovni jakostni lestvici.

Irci so tokrat odkriti favoriti prvenstva; FOTO: Guliverimage

Irci so dobili svojih zadnjih 13 tekem in na prvenstvo prihajajo izjemno samozavestni ter odločeni, da se bodo končno vmešali v boj za naslov svetovnega prvaka. Vendar so bili v povsem enaki situaciji tudi pred štirimi leti …

Četrti naslov za “All blacks” ali “Springboks”?

Poleg Francozov in Ircev bosta favorizirani seveda tudi reprezentanci Nove Zelandije in Južne Afrike, ki sta doslej po trikrat osvojili svetovno krono, Južnoafričani pa tudi branijo zmago z Japonske 2019. “Springboks” v letošnjem letu stopnjujejo formo, na zadnjih pripravljalnih tekmah so povsem razbili Wales in Novo Zelandijo. “All Blacks”, ki so bili do tega srečanja letos neporaženi, bodo zelo motivirani po neuspehu pred štirimi leti, ko so izpadli v polfinalu.

Znameniti maorski ples haka novozelandske izbrane vrste; FOTO: Guliverimage

Tretja reprezentanca velike trojice z južne poloble, Avstralija, pa se zdi, da še ni pripravljena na skok na vrh, čeprav je z izkušenim selektorjem Eddiejem Jonesom vse mogoče.

Kje so v tej zgodbi Angleži?

Angleži, finalisti zadnjega prvenstva, so očitno na svoji najnižji točki v zadnjih 25 letih. Izbranci selektorja Steva Borthwicka so izgubili pet od zadnjih šestih tekem, na zadnji pred prvenstvom celo prvič s Fidžijem, kar nikakor ni dobra popotnica za državo, ki na svetu največ vlaga v ragbi. Škotska je zanimiva, dinamična reprezentanca, ki je lahko konkurenčna vsakemu, za Wales pa se zdi, da je korak zadaj, saj je dobil le tri od 12 tekem v zadnjem letu.

Obetajo se tesni obračuni; FOTO: Guliverimage

Izmed preostalih reprezentanc bi lahko štrene najboljšim mešali žilavi Argentinci, sicer dvakratni polfinalisti (v letih 2007 in 2015), nepredvidljivi Fidžijci, vedno boljši Italijani in hit zadnjega prvenstva, Japonci. Morda bi se v boj za četrtfinale lahko prvič vmešala tudi Gruzija, ki ima izjemen mlad pogon in veliko vlaga v ta šport.

Vse tekme v živo na Sportklubu

Prvenstvo bo potekalo od 8. septembra do 28. oktobra, igrali pa bodo v devetih mestih (Pariz, Lille, Nantes, Lyon, Bordeaux, Saint-Etienne, Toulouse, Marseille in Nica). 20 reprezentanc je razdeljenih v štiri skupine, iz vsake po dve najboljši napredujeta v četrtfinale. Finalni obračun bo na Stade de Franceu 28. oktobra. Vsa srečanja si boste v neposrednih prenosih lahko ogledali na kanalih Sportkluba.

Še ena zanimivost. Kar ragbi še kako loči od ostalih športov je dejstvo, da se igralci nikdar ne pritožujejo čez sodnika. Ta na zelenici vedno in povsod uživa absolutno avtoriteto.

Stavnice med realne favorite za letošnje naslov uvrščajo le štiri reprezentance: ob domačinih Francozih še Irce, Novo Zelandijo in JAR. Razpored tekem turnirja lahko najdete na tej povezavi. Skupine na velikem prazniku ragbija so razporejene takole:

Skupina A

Skupina B

Skupina C

Skupina D

Vse finalne tekme:

1987 NOVA ZELANDIJA – Francija 29:9 / Eden Park, Auckland (48,035)
1991 AVSTRALIJA – Anglija 12:6 / Twickenham, London (56,208)
1995 JUŽNA AFRIKA – Nova Zelandija 15:12 (pod.) / Ellis Park, Johannesburg (59,870)

1999 AVSTRALIJA – Francija 35:12 / Millenium Stadium, Cardiff (72,500)
2003 ANGLIJA – Avstralija 20:17 (pod.) / Stadium Australia, Sydney (82,957)
2007 JUŽNA AFRIKA – Anglija 15:6 / Stade de France, Pariz (80,430)
2011 NOVA ZELANDIJA – Francija 8:7 / Eden Park, Auckland (61,079)

2015 NOVA ZELANDIJA – Avstralija 34:17 / Twickenham, London (80,125)
2019 JUŽNA AFRIKA – Anglija 32:12 / International Stadium, Jokohama (70,103)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!