Srbi v iskanju krivca za debakel, grozljivko, šok …

Eurobasket 2022 12. Sep 202213:47 2 komentarja
Nikola Jokic
Foto: FIBA

Srbska košarkarska reprezentanca je po zaušnici Italije, ki je prve favorite EuroBasketa izločila že v osmini finala, v svoji domovini pričakovano deležna glasnih kritik. Za glavnega krivca ob neuspehu so prepoznali selektorja Svetislava Pešića.

Srbija je v skupinskem delu evropskega prvenstva pometla z nasprotniki in vpisala pet zanesljivih zmag. Tako je še utrdila status prvega favorita turnirja, zato je presenečenje še toliko večje.

Uvod sicer ni napovedoval drame, Srbi so Italijanom nasuli 28 točk že v prvi četrtini in povedli za osem. V vodstvu so vztrajali do 7. minute tretjega dela, ko so se Italijani vrnili in nato v zadnjem delu z delnim izidom 16:2 celo povedli za trinajst točk. Blestela sta predvsem Marco Spissu in Achille Polonara, ki sta zadela vsak po dve trojki. Srbija se ni več pobrala.

Foto: FIBA

Šok

“Šok,” je na kratko in jedrnato zapisal naš novinarski kolega s Sportklub Srbija Saša Ozmo, ki je naštel tri podobne boleče košarkarske izkušnje v zadnjih letih – ene s strani Argentine in dveh Italije.

“Ne vem, to je vprašanje za psihologe. Rekel bi, da smo bili fizično dovolj močni, večja težava je bila psiha, v smislu zakrčenosti, kot bi omahovali pri metih,” pa je po zaušnici na vprašanje, če so preveč psihično in fizično padli, za Sportklub dejal Vasilije Micić.

Pešić glavni krivec za debakel

Pri Telegrafu so hitro s prstom pokazali na krivca – selektorja Svetislava Pešića. “Vse napake Svetislava Pešića, ne Tea, ne Tea …” je oster že naslov, ki je znova opomnil na odločitev 73-letnega stratega, da se je pred prvenstvom odrekel izkušenemu dolgoletnemu poveljniku reprezentance Milošu Teodosiću. Spomnimo, že tako je bil zaradi poškodbe odsoten izvrstni branilec Bogdan Bogdanović, nato se je na turnirju poškodoval še Nemanja Nedović.

“Svetislav Pešić je glavni krivec za debakel srbske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu proti Italiji. To je treba povedati jasno in glasno. Resda je legenda naše košarke, prinesel nam je zadnji dve zlati medalji, a to se je zgodilo pred dvema desetletjema,” so še zapisali.

Selektor Srbije Svetislav Pešić. Kako dolgo še? Foto: FIBA

Srbski deja-vu z Italijo

Na Blicu pa se sprašujejo, kako so se lahko sanje spremenile v nočno moro in kaj je privedlo do berlinskega potopa. “Kopiraj – prilepi. Deja-vu. Ali preprosto povedano – to smo že videli. A očitno smo si želeli ponovitev te grozljivke,” so slikovito zapisali, ter prav tako spomnili na pretekle debakle, v tem primeru na odločilno tekmo z lanskih kvalifikacij za olimpijske igre, ko so Srbe izločili prav Italijani.

Nič kaj previdni in diplomatski pri izbiri besed niso niti pri Mozzart Sportu: “Nov brodolom nas je po Indianapolisu vrnil na ničlo, prihodnost v megli ni vidna.”

“Srbijo so v Berlinu pričakali nevihtni oblaki z Apeninov, po novem razočaranju pa se velja zamisliti – ali izpadi v zgodnjih fazah velikih tekmovanj nehote postajajo nova realnost naše košarke?” se sprašuje v zapisu Nikola Stojković.

Foto: FIBA

Zakaj Nikola Jokić ni igral več kot 29 minut, zakaj ga je Pešić v ključnih trenutkih “pozabil” na klopi? Zakaj ni več priložnosti dobil strelec Vanja Marinković? Trenutno je v srbskih medijih več vprašanj kot odgovorov.

Kapetan Vladimir Lučić se je na novinarski konferenci po tekmi boril s čustvi, Marinković je tekmo označil za “katastrofo”, Micić pa je dejal, da bi morali skupaj s soigralci bolj razbremeniti prvega zvezdnika Jokića, ki je v že omenjenih 29 minutah vpisal 32 točk, 13 skokov, štiri asistence, dve ukradeni žogi in eno blokado za indeks 41!

Odgovorne osebe na srbski košarkarski zvezi zagotovo čaka nekaj neprespanih noči in težkih odločitev. Bodo po zgolj enem letu odslovili znamenitega Pešića, ki jih je leta 2001 popeljal do naslova evropskih in leto pozneje še svetovnih prvakov? Odzvati se bodo morali hitro, sicer jih na naslednjem mundialu niti ne bo. V kvalifikacijah so namreč trenutno v svoji skupini šele na 4. mestu, ki naslednje leto ne pelje na Japonsko, Filipine in Indonezijo …

Več iz Berlina

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje