Zgodil se je “Bo Cruz”, resnični španski filmski junak

Eurobasket 2022 19. Sep 20229:47 0 komentarjev
španija francija finale eurobasket hernangomez
Foto: FIBA

Po novem zmagoslavju španske košarkarske reprezentance, že četrtem na prvenstvu stare celine, je težko še kdorkoli presenečen nad končnim razpletom. Od konca lanskega tisočletja so Španci stroj za osvajanje medalj, to je bila že njihova četrta zlata in deseta v 23-letnem obdobju zgolj na evropskih prvenstvih.

Če je kdo pričakoval, da se bo po slovesu bratov Paua in Marca Gasola ter številnih drugih velikanov španske košarke zgodil padec, se je močno uštel. Morda nova generacija ne premore individualne kvalitete, ki bi kot po tekočem traku pobirala celo nagrade v ligi NBA, a jo krasijo neizmerna nepopustljivost, zmagovalna mentaliteta in ekipni duh, kot bi se vse ključne odlike preprosto prenesle na mlajše košarkarje.

Delno za to skrbi še zadnji član zlate generacije, neponovljivi Rudy Fernandez. Pri 37 letih se je izenačil celo s Pauom Gasolom na vrhu lestvice španskih košarkarjev po številu medalj, oba sta si jih okoli vratu nadela kar enajst. Sinoči je tekmo sklenil s sedmimi točkami.

španija francija finale eurobasket hernangomez
Zmago je posvetil soigralcu, ki je manjkal zaradi poškodbe, Sergio Llullu. Foto: FIBA

Košarkarska lekcija, na parketu in ob njem

Španci so v Mercedes-Benz Areni odigrali tekmo vredno ugleda, ki se jih drži skozi zadnji dve desetletji. Na finalnem obračunu so pod vodstvom izjemnega stratega Sergia Scariola Francozom odčitali lekcijo v vseh košarkarskih prvinah in vodili skoraj od prve do zadnje minute.

“Vesel sem za ekipo, za nami je super potovanje. Presrečen sem, ker smo igrali odlično košarko, potem sta tukaj še velikodušnost in človeške vrednote, ki ti seveda napolnijo dušo. Naše omejitve bi lahko privedle do slabšega napada, bili bi ekipa z nizkimi rezultati. A bili smo odlični v igranju košarke, deljenju žoge, imeli veliko asistenc, igrali nesebično, potrpežljivo, ko je bilo treba potrpeti, da težke trenutke prebrodimo kot ekipa, ne le kot posamezniki. Kot trener sem preprosto zadovoljen,” je s turnirjem zadovoljen Italijan, ki je s Španijo osvojil že osmo medaljo na velikih tekmovanjih, od tega peto zlato.

V edini točki tekme, ko je Špancem voda malce tekla v grlo, so se odzvali šampionsko. To se je zgodilo na začetku tretje četrtine, ko so se Francozi po odmoru z delnim izidom 11:2 približali na tri točke zaostanka. Po minuti odmora so odgovorili silovito in po le nekaj minutah nadaljevanja povedli za 13 točk. Do konca pa so izvrstno nadzorovali potek dvoboja in imeli na vsak poskus Francije pripravljen nov odgovor. Zdelo se je, da bi lahko tekma trajala še dve uri, a vodstva ne bi spustili iz rok.

španija francija finale eurobasket hernangomez
Foto: FIBA

Španija je v finalu EuroBasketa zaigrala desetič, prvih šest tekem je izgubila, naslednje štiri dobila. S skupno 14 medaljami je zdaj tretja na večni lestvici, za dvema nekdanjima državama, Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo.

Bilanca Španije na vseh velikih tekmovanjih od leta 1999 naprej je zastrašujoča. Na evropskih prvenstvih v polfinalu od takrat naprej niso več manjkali, niz so letos razpotegnili na 11 EuroBasketov, desetkrat so osvojili medaljo, od tega četrtič zlato. V tem obdobju so pobrali še tri olimpijske medalje in dvakrat postali svetovni prvaki. Če bi šteli le od leta 2006 naprej, ko so prvič zasedli svetovni prestol, pa so do letos le na dveh velikih tekmovanjih ostali brez medalje!

Španski hvalospevi:

Marca: Uspelo jim je nemogoče. Zlata lekcija.

Mundo Deportivo: Pozlačeni. Sacriolovi varovanci pišejo zgodovino z zvezdniškim Juanchom in njegovim bratom Willyjem MVP-jem.

Sport: Zlati velikani. Selekcija ohranja svojo hegemonijo: v 21 letih ima 14 medalj.

As: Filmski prvaki

Ni Boa Cruza, obstaja samo Juancho Hernangomez

Po zmagi Španije in gala predstavi zvezdnika s filmskega platna Juancha Hernangomeza, so se po spletu vsuli komentarji o resničnem Bou Cruzu. Če zanj morda še niste slišali, mlajši od bratov Hernangomez je letos debitiral v Netflixovem celovečercu “Hustle”.

V osrednji vlogi je Adam Sandler, ki igra košarkarskega agenta Philadelphie 76ers. V želji, da obudi kariero, potuje po Evropi v iskanju naslednjega košarkarskega zvezdnika in v Madridu odkrije Boa Cruza. V vlogi slednjega je zablestel Juancho, ob njem pa se na platnu pojavijo številna velika imena iz sveta košarke. Če si morda filma še niste ogledali in si ga še želite, vam v izogib kvarniku dodatnih podrobnosti ne bomo izdali.

Sandler se je po zmagi Španije oglasil na Twitterju ter čestital svojemu partnerju v filmu, ki je bil v košarkarskih krogih tudi dobro sprejet. “Bo Cruz! Opravil je svoje. Rad te imam Juancho. In Willyja! Čestitke celotni španski reprezentanci.”

španija francija finale eurobasket hernangomez
Willy si je nadel že petin in Juancho tretjo medaljo z velikih tekmovanj. Foto: FIBA

Nadaljevanje bratske tradicije

Kot smo o bratih Hernangomez pisali že pred tekmo, gre za prava naslednika sicer bolj slavnih bratov Gasol. Morda po individualni kakovosti ne sežeta tako visoko, a vendarle stopata po njuni poti ter nadaljujeta španski niz. Brata Gasol sta v reprezentanci moči družila devetkrat in sedemkrat osvojila medaljo. Brata Hernangomez sta zdaj pri številki tri. V treh poskusih.

Juancho je bil s 27 točkami, za tri je metal kar 7/9, izbran za najboljšega igralca finala. Njegov starejši brat Willy s povprečjem 17,2 točke in 6,9 skoka za najkoristnejšega igralca prvenstva. Predaja žezla in menjave generacije je uspela do potankosti.

“Bila je dolga in zelo težka pot s številnimi vzponi in padci. Na koncu se z delom in vero vse izide. Na osebni ravni pot ni bila polna rožic, a so mi težki trenutki pomagali uživati ​​v teh srečnejših,” je bil po zmagi presrečen Juancho, medtem ko je Willy dodal: “Zaupanje v slačilnici je bilo nekaj posebnega. Tako sem ponosen, tako srečen, da sem ob teh fantih, ker so mi od začetka zaupali. Hvaležen sem, da sem del te čudovite ekipe.”

Juancho je tako dokazal, da je tudi v resničnem življenju sposoben filmskih predstav. Lepo je njegovo vlogo v nadaljevanju španske pravljice povzela njegova sestra Andrea: “V resničnem življenju ni Boa Cruza, obstaja samo Juancho Hernangomez!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!