V začasnem slovenskem domu več vprašanj kot odgovorov

Eurobasket 2022 31. Avg 202214:371 komentar
Luka Dončić dallas espn top 100
Luka Dončić. Foto: FIBA

Dan pred začetkom evropskega košarkarskega prvenstva mogočni dvorani Lanxess arena v Kölnu, kjer bo v skupinske delu domovala slovenska reprezentanca, manjka le še zaključna ''šminka''. Več posegov pa je po neprepričljivi generalki v Münchnu potrebovala slovenska reprezentanca, ki v očeh strokovnjakov spada med velike favorite.

Nasmeh Luka Dončića, ki obiskovalce Kölna pozdravlja z velikih plakatov in zastav ob mestnih vpadnicah, je star že pet let. Fotografija iz leta 2017 ni le opomnik na eno najlepših slovenskih športnih pravljic. Simbolizira tudi razvoj od najbolj nadarjenega evropskega košarkarja do enega najbolj uveljavljenih zvezdnikov na svetu. Predvsem zaradi njega slovenska reprezentanca v očeh strokovnjakov in oblikovalcev stavnih kvot spada v najožji krog favoritov EuroBasketa. S to priponko so Slovenci preživeli tudi večji del 37-dnevnega pripravljalnega obdobja. Le v zadnjem trenutku so nekoliko spustili glave.

Nedeljski poraz proti Nemčiji v kvalifikacijah za SP 2023 namreč ni osvetlil le že večkrat videnega slovenskega navijaško-licemerskega obračanja po vetru, ko je večtedenskem malikovanju favoritov za naslov evropskega prvaka sledil spletni pogrom, temveč je odprl tudi niz internih reprezentančnih vprašanj. Rdečica po nemški klofuti je zbledela na poti iz Münchna v Köln in na treningih na prizorišču 41. evropskega prvenstva. A prave odgovore bo ponudila četrtkova tekma proti Litvi (17.15). Nemara kar ključne odgovore, tudi v luči dometa slovenske reprezentance na EuroBasketu.

Začasni dom slovenske košarkarske reprezentance. Foto: MaPa

Proti Nemcem je bila namreč prvič v tem poletju vidna močna ranljivost zasedbe Aleksandra Sekulića, da je iz mesa in krvi pa je pokazal tudi Luka Dončić, za katerega se sicer večkrat ustvarja vtis, da prihaja z drugega planeta. Jasno je, da bi nova slaba predstava močno omajal prepričanje o večdimenzionalnosti slovenske igre in dodatno oklestila vrednost delnic četrte ekipe z zadnjih olimpijskih iger. Zato bo že prvi september s tekmo proti Litvi, ki prav tako spada med favorite, eden od trenutkov resnice.

Novonastali položaj bo nov preizkus avtoritete in kredibilnosti selektorja, predvsem pa bo ključen igralski odziv. 40 minut igre v Münchnu pač ni moglo izničiti vodstvenih odlik Dončića, izjemnega prispevka povratnika Gorana Dragića, globinske dimenzije, ki jo reprezentanci daje Mike Tobey, dodane vrednosti prerojenega Vlatka Čančarja, kakovosti igralcev s klopi … Odziv, ki ga pričakuje košarkarska stroka, je tako povezan predvsem s pristopom, odločnostjo in energijo. Navdih je lahko le pika na i.

Slovenci so v Köln, ki bo ob Tbilisiju, Milanu in Pragi gostitelj prvega dela prvenstva, medtem ko bodo izločilni boji potekali v Berlinu, pripotovali v ponedeljek. Tako so že dobra spoznali dih jemajočo dvorano Lanxess. V njej je prostora za kar 17 tisoč gledalcev in se razteza na območju skoraj 84.000 kvadratnih metov, medtem ko pa v višino sega 42 metrov, skupaj z mogočnim lokom pa kar 76. Še višje merijo slovenske ambicije. To pa bodo morali potrditi na tekmah proti Litvi, Madžarski, BiH, Nemčiji in Franciji, v skupini, ki se je že drži naziv – skupina smrti.

Komentari

Vaš komentar