Od prvega že deset let, lov na tretjega se začne zdaj

Foto: Guliverimage

Za najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja se danes ponoči, ko bo s svojimi Los Angeles Kings gostil Vegas Golden Knights (ob 4. uri po slovenskem času), začenja že 17. sezona sezona v ligi NHL. Vanjo se izkušeni Hrušičan podaja dobro pripravljen in z visokimi cilji, a opozarja, da si bodo v moštvu morali nastop v končnici zaslužiti.

Čeprav pri 35 letih Anže Kopitar še ne razmišlja o koncu kariere, pa že kot aktiven hokejist ob svojem imenu nosi priponko z naskokom najboljšega v zgodovini Slovenije. Zelo cenjen pa je tudi v Združenih državah Amerike, kjer bo ponoči v dresu Los Angeles Kings odprl že svojo 17. sezono v najmočnejši ligi na svetu.

Leto 2006, ko je debitiral kot NHL-ovec, se zdi že zelo oddaljeno. Že od prvega naslova, ko so kralji leta 2012 v finalu premagali New Jersey, je minilo okroglih deset let. Jubilej so pri kalifornijski franšizi proslavili s posebno slovesnostjo.

“Zbrala se je skoraj cela ekipa, manjkalo je le nekaj fantov zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Bilo je zelo sproščeno, nekaj jih nisem videl že lep čas. Fino je bilo znova skupaj malce posedeti, kakšno reči in se malce podružiti,” pravi 35-letni Hrušičan in dodaja, da so spomini na takratni uspeh še zelo sveži.

Poleg Kopitarja sta iz ekipe iz sezone 2011/12 zraven še Dustin Brown in Jonathan Quick.

Kopitar in Quick. Foto: Guliverimage

Od takratne generacije dres črno-beli dres nosijo le še trije igralci, največjo vlogo pa ima prav Slovenec, ki bo še sedmo sezono začel s črko C na prsih. Kapetan moštva, ki je lani proti finalistu zahoda Edmontonu v prvem krogu končnice izpadlo šele po sedmih tekmah, pa ima misli povsem usmerjene v prihajajočo zimo.

“Poletje je bilo samo po sebi zame zelo dobro. Malce drugačno kot prejšnja leta, ampak počutim se dobro. Telo je pripravljeno na novo sezono, glede tega ni nič novega. Pripravljalni kamp smo vsi zaključili dobro pripravljeni in se že veselimo novega začetka.”

* Los Angeles Kings so nastopili v končnici.
** Los Angeles Kings so osvojili naslov prvaka v NHL.

Švicarski prišlek nova napadalna moč

Njega, pa tudi ostale soigralce in strokovni štab, zagotovo veseli dejstvo, da se po daljših odsotnostih zaradi poškodb vračata branilca Drew Doughty in Sean Walker, ki sta v lanskem finišu sezone zagotovo manjkala. Ekipa bo ob tem močnejša še za švicarskega napadalca Kevina Fialo, ki se je na zahod ZDA preselil iz Minnesote.

“Je zelo dober igralec. Lani je dosegel 35 golov, kar je pohvale vredno, upam, da to ponovi tudi letos. Sezono bom začel v napadu z njim in Adrianom (Kempejem, op. p.), upam, da bo med nami kemija in bo vse steklo, kot mora,” o udarnem, evropsko obarvanem napadu kraljev pravi Kopitar.

Kevin Fiala pri LA Kings nosi dres s številko 22. Foto: Guliverimage

Postava Los Angeles Kings za sezono 2022/23:

Vratarji: Pheonix Copley, Calvin Petersen, Jonathan Quick

Branilci: Mikey Anderson, Drew Doughty, Sean Durzi, Alexander Edler, Jacob Moverare, Matt Roy, Sean Walker

Napadalci: Jaret Anderson-Dolan, Lias Andersson, Viktor Arvidsson, Quinton Byfield, Phillip Danault, Kevin Fiala, Carl Grundstrom, Alex Iafallo, Arthur Kaliyev, Adrian Kempe, Anže Kopitar, Rasmus Kupar, Brendan Lemieux, Blake Lizotte, Trevor Moore, Gabriel Vilardi

Papir je papir, led je led

Pod vodstvom Todda McLellana, za katerega bo to četrta zaporedna sezona v Los Angelesu, večjih sprememb v sistemu igre ne pričakovati, saj z ekipo le nadgrajuje že zgrajeno. “Lani smo z uvrstitvijo v končnico naredili en zelo velik korak v pravo smeh. Sami sebi smo dokazali, da to zmoremo. Oba povratnika po poškodbi in Kevinom … Papir je papir, kaj se bo odvijalo na ledu, pa bomo videli. Sami si bomo priigrali končnico ali pa ne,” opozarja sin selektorja slovenske hokejske reprezentance. Kralji so v pripravah za sezono odigrali sedem tekem, na katerih so trikrat zmagali (enkrat po podaljšku), štirikrat pa izgubili.

Seveda bi si želel še enkrat osvojiti Stanleyjev pokal, kar bi bil zanj že tretji (poleg 2012 še 2014), a se zaveda, da bo težko. “Ekipa je na papirju dobra, a kako se bo vse odvijalo, bomo videli. 82 tekem je veliko tekem in lahko se zgodi marsikaj. V sezono moramo vstopiti zagriženo, sproščeno in z veliko energije. Pričakovanja so, da se uvrstimo v končnico, s tem pa je večji tudi pritisk. A s tem se ne smemo obremenjevati, pač pa se boriti in dokazovati na vsaki tekmi,” je še dejal Gorenjec.

Trener Todd McLellan začenja četrto sezono na klopi kraljev. Foto: Guliverimage

Kopitar je že celotno kariero zvest kolektivu iz mesta angelov, ki ga je na naboru leta 2005 izbral kot enajstega na naboru. S 17. sezono se bo na večni lestvici kraljev izenačil z Davom Taylorjem, spredaj pa je le Dustin Brown, ki ponoči začenja že rekordno 20.

V vlogi favoritov Hrušičan pred novo sezono vidi Colorado, Edmonton, Tampo in Florido. Z njegovimi besedami se strinjajo tudi stavne hiše, ki na vrh postavljajo Colorado, sledijo pa Toronto, Tampo in Florido.

Prenose tekem lige NHL si boste lahko tudi v novi sezoni ogledali na programih Sportkluba.