Edo Terglav le v pol leta izpolnil dva cilja

Hokej 6. Maj 202410:00 4 komentarji
slovenska hokejska reprezentanca
FOTO: IIHF/Vanna Antonello

Kljub menjavi na selektorskem mestu se je slovenska hokejska reprezentanca manj kot leto dni po izpadu iz elitne divizije že vrnila v družbo najboljših. Pomlajeno izbrano vrsto je na izenačenem turnirju v Bolzanu prvič na velikem tekmovanju vodil Edo Terglav in že takoj dokazal, zakaj je bil jeseni izbran za naslednika Matjaža Kopitarja. V komentarju osvetljujemo dvojno plast južnotirolskega uspeha.

Ko je Edo Terglav 17. oktobra lani tudi uradno prevzel mesto selektorja slovenske članske hokejske reprezentance, so pri Hokejski zvezi (HZS) jasno napovedali pomladitev izbrane vrste. Risi so bili namreč na lanskem svetovnem prvenstvu elite, iz katere so po sedmih porazih na sedmih tekmah izpadli, povprečno celo najstarejša reprezentanca na turnirju, zato je bilo jasno, da je treba nekaj storiti.

Do sprememb je HZS z odločitvijo, da ne podaljša zgodbe na čelu reprezentance, pomagal tudi Matjaž Kopitar, ki je Slovenijo trikrat popeljal med elito, lani poleti pa se je odločil, da ima dovolj. Generalni sekretar Dejan Kontrec je bil tako s sodelavci primoran začeti novo poglavje, ki so ga na Celovški 25 zastavili drugače kot v preteklosti. Mitja Šivic, selektor izbrane vrste do 20 let, je zaradi lažjega prehoda mladih hokejistov med člane obenem postal še glavni Terglavov pomočnik, v strokovnem štabu pa niti vlečeta še na SP 2022 kapetan Mitja Robar in dolgoletni hokejski delavec v Kranju Gorazd Drinovec.

Kljub klubskim obveznostim je Terglav skupaj z omenjeno trojico odlično izkoristil obe reprezentančni okni med sezono, ko je novembra in februarja preizkušal mlade moči in uspešno postavil temelje za akcijo v Bolzanu. Priložnost je ponudil tudi nekaterim še nedokazanim in širši javnosti neznanim fantom, ki pa so ga s svojim delom in pristopom prepričali, da so pravi za pot v Južno Tirolsko.

slovenska hokejska reprezentanca
FOTO: IIHF/Vanna Antonello

“Lahko bi rekel: ’Vsi si želimo vrnitve v elitno divizijo. Vsi si želimo zmagati na olimpijskih kvalifikacijah.’ Ampak trenutno moramo gledati realno sliko. Če želimo to dvoje doseči, spet ne bomo dali priložnosti mladim. Še naprej bomo poskušali s starejšimi hokejisti, klicali že bivše. Lahko. Ampak spet bomo izgubili eno sezono,” nam je v prvem intervjuju konec oktobra dejal Terglav in jasno nakazal, da rezultati v njegovi prvi sezoni v vlogi selektorja ne bodo v ospredju.

Toda bolj ko se je SP divizije IA v sosednji Italiji bližalo, bolj je 44-letnik spreminjal svoj pogled in kot pravi športnik napovedal zmage. In vrnitev med elito. To je na koncu na izjemno izenačenem turnirju tudi z nekaj sreče dosegel, pa čeprav se je ekipa že po uvodni tekmi s Korejci znašla v škripcih. A nato so vsi zbrani pokazali karakter, dobili naslednje tri obračune in si še pred srečanjem z Madžarsko zagotovili 11. nastop med elito prihodnje leto na Švedskem ali Danskem.

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Koreja
Foto: IIHF/Vanna Antonello

Še bolj pa je razveseljivo dejstvo, da zaradi rezultata, ki ni izostal, ni trpel proces menjave generacij. Na slovenski klopi je bilo od 23 hokejistov v Sparkasse Areni kar devet debitantov na svetovnih prvenstvih. Da, boste rekli, tukaj so delo Terglavu olajšali ‘Nemci’, ki so z odličnimi klubskimi nastopi podaljšali svoje sezone. Toda na koncu je prav Terglav s sodelavci že pred odločilno tekmo nemškega finala med Bremerhavnom in Berlinom sprejel odločitev, da v Italijo ne bo peljal četverice Jan Urbas-Miha Verlič-Žiga Jeglič-Blaž Gregorc, pa čeprav bi jih lahko ‘počakal’, saj so sezono s klubom kot podprvaki lige DEL končali dan pred prijavo dokončnega seznama za SP prve divizije.

Tako pa so priložnost dobili mladi. Res je, igra Slovenije v Bolzanu je slonela predvsem na izkušnjah Roberta Saboliča, Roka Tičarja, Gašperja Krošlja, Anžeta Kuralta … Toda ekipa je delovala homogeno s sijajnim moštvenim duhom, kar je odlična napoved za prihodnost slovenskega reprezentančnega hokeja.

slovenska hokejska reprezentanca Tičar Sabolič Krošelj
FOTO: IIHF/Vanna Antonello

Tega že v kratkem čaka nov velik izziv, ko se bo Terglav verjetno znova znašel v precepu, čeprav je že napovedal, da bo v olimpijskih kvalifikacijah konec avgusta skušal zbrati najboljše v trenutni generaciji. Vključno z Anžetom Kopitarjem. Slovenija bo tretji nastop pod petimi krogi lovila v Rigi proti domačinki Latviji, selektorju odlično poznani Franciji in Ukrajini, ki si je za prihodnjo sezono zagotovila nastop v diviziji IA.

Mnenje avtorja komentarja ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje