Elite v Sloveniji očitno ne bo – Madžari odstopajo

Hokej 23. Maj 202220:51 > 21:37 0 komentarjev
Rokovanje Matjaža Rakovca in Gyorgyja Sucha pred dobrima dvema tednoma. A s projektom zdaj očitno ne bo nič. Foto: Aleš Fevžer

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) je Madžarska hokejska zveza odstopila od skupne kandidature s Slovenijo za svetovno prvenstvo v hokeju na ledu 2023. Na Hokejski zvezi Slovenije (HZS) sporočajo, da madžarska hokejska organizacija za razliko od slovenske ni v roku dobila zagotovil svoje vlade za podporo projektu.

Slovenija in Madžarska sta zadnji dan svetovnega prvenstva divizije IA pred zadnjo tekmo med slovensko in južnokorejsko reprezentanco na hitro sklicani novinarski konferenci potrdili skupno kandidaturo za svetovno prvenstvo 2023. Ljubljana s Stožicami in Budimpešta z Dome Areno bi gostili vsaka po eno skupino predtekmovanja, izločilni boji pa bi (razen dveh četrtfinalov) pripadli madžarski prestolnici.

Na konferenci sta tako Hokejska zveza Slovenije kot Madžarska hokejska zveza zatrjevali, da izpolnjujeta vse pogoje za kandidaturo, obenem pa imata tudi podporo obeh vlad. Slovenci so to potrditev dobili na dopisni seji odhajajoče vlade prejšnjo sredo (18. maja), zataknilo pa se je pri madžarski vladi pod vodstvom Viktorja Orbana. Ta ni v roku dala zagotovil za podporo projektu.

Kot so nam prek predstavnice za stike z javnostmi še dejali pri HZS, sta obe zvezi storili vse, kar je v njuni moči, da se podata v boj za skupno kandidaturo, a se je madžarska oblast očitno odločila drugače od naše. Odločitev se sicer lahko v prihodnjih dveh dneh še spremeni, nato pa bo za morebitne spremembe zmanjkalo časa, saj bodo o nadomestnem gostitelju SP (to bi sprva moralo potekati v ruskem Sankt Peterburgu) delegati na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) odločali že ta petek.

V slovenskem taboru sicer čakajo na morebitno spremembo v zadnjem trenutku. Če skupne kandidature res ne bo, bo edina preostala kandidatura skupen projekt Latvije in Finske, ki sta turnir elitne divizije gostili v zadnjih dveh letih. Latvijci lani, na Finskem pa turnir poteka prav zdaj.

Brez podpore ali sami: preveliko tveganje

Novico je za STA potrdil tudi generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec. “Tako naša kot madžarska zveza sta naredili vse za organizacijo prvenstva. Žal pa Madžarom v roku ni uspelo pridobiti ustreznih garancij vlade za izvedbo tekmovanja, brez tega pa je projekt za vse vpletene preveliko tveganje,” je dejal Kontrec.

Možnosti, da bi Slovenija šla sama v tovrstni projekt, ni. “Nismo še povsem obupali in čakamo, da se v zadnjem trenutku morda še kaj spremeni. Dejstvo je, da ne kaže najbolje, a povsem projekta še nismo odpisali,” je še dejal nekoč eden najboljših slovenskih hokejistov.

Pri IIHF sicer zadovoljni z videnim

Mednarodna hokejska zveza pod vodstvom dveh glavnih oseb za organizacijo dogodkov Hannesa Edererta in Franza Reindla je konec minulega tedna obiskala Budimpešto. Tam sta jih sprejela generalni sekretar Madžarske hokejske zveze Levente Sipos in eden od članov njenega odbora Peter Balog, zraven so bili tudi slovenski predstavniki kandidature.

Pri krovni organizaciji so takrat izrazili zadovoljstvo nad videnim. “Pregledali so situacijo s hoteli, ogledali so si tudi MVM Dome Areno. Bili so maksimalno zadovoljni, tako z velikostjo dvorane, transportom in VIP ložami. V Evropi so podobne dvorane, a Dome je trenutno največja in najbolj moderna,” je dejal Sipos. S predsednikom Madžarske zveze Suchom se je delegacija srečala v madžarskem parlamentu.

Slovensko plat organizacije – dvorano Stožice in hotelske namestitve – so vodilni možje iz IIHF-a pregledali že med prvenstvom divizije IA in bili z videnim prav tako zadovoljni. Nato so Ljubljano še enkrat obiskali v soboto, ko je HZS pod vodstvom Kontreca razkrila načrte za izpeljavo projekta. A očitno odločanja o tej skupni kandidaturi zdaj vendarle ne bo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!