Uradno: Slovenci in Madžari v skupni boj za elito 2023

Hokej 8. Maj. 202218:30 > 22:19
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Pred zadnjo tekmo svetovnega prvenstva divizije I, skupine A sta pred medije stopila predsednik slovenske in madžarske hokejske zveze ter potrdila špekulacije zadnjih dni: Slovenija in Madžarska oddajata skupno kandidaturo za elitno svetovno prvenstvo v letu 2023.

Gyorgy Such (Hokejska zveza Madžarske) in Matjaž Rakovec (Hokejska zveza Slovenije) sta pred zadnjim obračuna turnirja v Tivoliju potrdila tisto, o čemer se je vzporedno s tekmovanjem v Ljubljani na veliko govorilo. Krovni zvezi obeh reprezentanc, ki sta si zagotovili uvrstitev med elito, bosta na Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF) oddali kandidaturo za prvenstvo elite v naslednjem letu.

Če bo kandidatura, o kateri bodo delegati odločali na letnem kongresu konec maja v Tampereju, uspešna, bosta Ljubljana (s Stožicami) in Budimpešta (z novo MVM Dome Areno) maja 2023 gostili vsaka po eno skupino elitnega razreda. Dve četrtfinalni tekmi bi prav tako gledali pri nas, madžarski prestolnici pa bi prav tako pripadli dva četrtfinala, ter zaradi veliko večje dvorane še oba polfinala in finale.

Po boju na igrišču zdaj v boj s skupno kandidaturo. Foto: Uroš Skaza

“Pred mesecem dni je z IIHF prišla odločitev, da ruski Sankt Peterburg ne bo gostil prvenstva 2023. Tako smo na Hokejski zvezi Slovenije prišli na idejo, da bi lahko skupaj s kolegi Madžari gostili to tekmovanje. Izvedenih je bilo kar nekaj sestankov v živo in padla je odločitev, da skupaj oddamo kandidaturo. Ena skupina bi bila v Stožicah, kjer smo pred desetimi leti že uspešno gostili prvenstvo divizije IA. Takrat se je tam zbralo tudi po devet tisoč gledalcev. Gostili bi tudi dva četrtfinala, ostale izločilne boje pa bi zaradi dvorane z večjo kapaciteto gostila Budimpešta,” je načrte predstavil predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec.

Malo časa, a velika podpora vseh deležnikov

“Res je, brez vednosti javnosti smo zadnje tedne delali na tem projektu. Gre za izjemno priložnost, ki pa je posledica obžalovanja vrednih dogodkov v Ukrajini. Gre za možnost odločitve, kjer lahko glavni možje izberejo majhne države. Blizu smo si tako organizacijsko kot geografsko, blizu so tudi številne članice elite. Tako je dano vse, da uspešno izpeljemo to tekmovanje. Nimamo lahkega dela, po navadi se država gostiteljica na takšno tekmovanje pripravlja vsaj dve leti, mi pa imamo slabo leto. A ob podpori prestolnic in obeh vlad verjamemo, da lahko to uspešno izpeljemo,” pa je dodal predsednik Madžarske hokejske zveze Gyorgy Such.

Prisotna sta bila tudi oba generalna sekretarja zvez, Dejan Kontrec in Levente Sipos. Oba sta izrazila prepričanje, da sta obe državi pripravljeni na organizacijo takšnega dogodka. Kontrec je poudaril, da je Slovenija že prestala pregled prizorišč s strani Mednarodne zveze, Sipos pa je poudaril, da je to naslednji korak madžarske vlade, ki želi v državo pripeljati čim več velikih športnih dogodkov.

Foto: SK

Podpora sedanje in prihodnje oblasti

“Odločitve so zelo hitre. V torek gre ekipa na Dunaj, v četrtek sledi sestanek z vodstvom IIHF. Težko je govoriti o stroških že zdaj. Trenutna ocena znaša 20 milijonov glede na minula prvenstva. A naša zveza deluje z manjšimi stroški od ostalih, pa vemo, da deluje uspešno,” je glede stroškov dodal Rakovec in poudaril, da sta oba organizatorja v tej zgodbi enakovredna.

“Imamo dogovor s predstavniki sedanje vlade in ustni dogovor s prihodnjo vlado. Imamo tudi pismo podpore župana Ljubljane Zorana Jankovića, da podpira našo organizacijo. Po naših podatkih so vsa prvenstva elite do zdaj prinesla dobiček,” je še dodal prvi mož HZS-ja. Such ga je dopolnil, da je to redkost ob organizaciji takšnih velikih športnih dogodkov.

Bodo Stožice čez leto dni znova “hokejska” dvorana? Foto. Guliverimage

Za Stožice iščejo rešitev z arhitekti

Podatka, ali sta Finska in Latvija oddali skupno kandidaturo, na HZS nimajo. Bo pa pomembno vlogo odigralo, kdo bo sprejel odločitev. Ali bo to kot po navadi kongres ali bo zaradi izjemnih okoliščin to sprejel svet IIHF-a. “A mi imamo veliko prednost, da ti državi tega turnirja še nista gostili. In bi s tem lahko poskrbeli za veliko popularizacijo hokeja pri nas.”

“Z arhitekti že iščemo rešitve, saj vemo, kako izgleda. Nam je v interesu, da sedeže ‘potegnemo’ povsem do ograde igrišča. Te sedeži so tudi najdražji, poveča pa se tudi kapaciteta. A na ogledu ni bilo nobenih pritožb,” pa se je na kritike izpred desetih let, da Stožice niso primerna dvorana za hokej, odzval Kontrec.

Komentari

Vaš komentar