Glavni razlog za izpustitev Pekinga ni virus, pač pa denar

Hokej 28. Dec 202117:17 1 komentar
V pekinški dvorani National Indoor Stadium ne bo najboljših hokejistov sveta. Foto: Guliverimage

V noči na sredo se, če ne bo novih odpovedi, po kratkem premoru nadaljuje hokejska liga NHL. Kratka božična pavza zaradi izbruha okužb s koronavirusom je poskrbela, da igralci z najmočnejše lige na svetu ne bodo mogli nastopiti na februarskem olimpijskem turnirju. Pogledali smo v zgodovino in preverili, kdaj so najboljši hokejisti sveta že manjkali na igrah pod petimi krogi.

S tekmama San Jose – Arizona in Los Angeles – Vegas se bo danes ponoči nadaljevala liga NHL. Vodstvo tekmovanja je zaradi številnih okužb v praktično vseh klubih pred tednom dni prekinilo tekmovalni urnik, skupno je bilo odpovedanih oziroma prestavljenih že 67 tekem. Zdaj se hokejisti torej vračajo v pogon, a glede na razmere s covidom-19 gre pričakovati, da bo prestavljena še kakšna tekma.

Ker želijo organizatorji tekmovanje kljub zahtevnim razmeram v celoti izpeljati do konca (brez krajšanja sezone), je že minuli teden prišla informacija, da hokejisti iz lige NHL ne bodo mogli nastopati na olimpijskih igrah v Pekingu. Te so na sporedu od 4. do 20. februarja 2022, po prvotnem dogovoru pa bi se najmočnejša hokejska liga na svetu takrat prekinila. Do tega zdaj ne bo prišlo, saj bodo skušali ameriški in kanadski klubi takrat odigrati vse zaostale tekme.

Debi poleti, vse do 1988 z amaterji

Hokejski turnir je bil na olimpijskih igrah prvič že leta 1920, takrat edinkrat še na poletnih olimpijskih igrah. Hitro so ga preselili k zimskim, kjer je “debitiral” leta 1924 v francoskem Chamonixu. A za razliko od današnjega časa, so bile olimpijske igre takrat igre amaterjev. To pravilo so najbolje izkoristili v Sovjetski zvezi, kjer so polno plačane hokejske profesionalce predstavili kot študente, vojake ali može drugih poklicev. Sovjeti so bili zato v veliki prednosti in z igrami leta 1988 vred so tako osvojili kar sedem zlatih olimpijskih kolajn.

Sovjetska zveza je v hokeju na ledu na olimpijskih igrah zbrala sedem zlatih odličij. Foto: Guliverimage

Že dve leti predtem je Mednarodni olimpijski komite (MOK), tudi zaradi prakse Sovjetske zveze, na svojem zasedanju sprejel odločitev, da lahko na olimpijskih igrah nastopajo profesionalni hokejisti. Nad to odločitvijo pa niso bili navdušeni pri ligi NHL, saj so igre pod petimi krogi vselej potekale med sezono, ligaško tekmovanje Severne Amerike pa so bili zato prisiljeni začasno prekiniti.

Enostavno prevelik dogodek, da bi manjkali

A so tudi vodilni možje lige NHL kmalu dojeli, da je udeležba najboljših hokejistov na igrah zelo pomembna, doprinos k razvoju in popularnosti hokeja pa enostavno prevelik, da bi lahko to spregledali. Zadnje igre, na katerih največjih mojstrov hokeja na ledu ni bilo, so bile tako v norveškem Lillehammerju leta 1994. Svoj krst so dočakali v japonskem Naganu štiri leta kasneje.

“Odigral sem številne velike in pomembne tekme, a nikoli nisem igral na olimpijskih igrah. Šele zdaj sem dojel, kaj sem zamujal. Sem eden najstarejših igralcev tukaj, a tekmovanja se veselim kot vsi mlajši hokejisti,” je takrat dejal legendarni kanadski napadalec Wayne Gretzky, ki je imel ob zadnjih olimpijskih igrah v prejšnjem stoletju 37 let. Več tisoč ljudi je v Naganu “okupiralo” železniško postajo, da bi od blizu pozdravili prihod Kanadčanov na igre na Japonskem.

Kdo bo poravnal enormne stroške?

Petkrat zapored (1998, 2002, 2006, 2010, 2014) so ljubitelji najhitrejše moštvene igre na svetu lahko na delu spremljali najboljše hokejiste sveta. Prvič pa se je zataknilo pred štirimi leti v Pjongčangu. Če je Slovenija v Sočiju 2014 nastopala z Anžetom Kopitarjem, prvega zvezdnika reprezentance štiri leta kasneje ni bilo zraven. Natančneje, zaradi pravil lige NHL ni smel biti.

Leta, ko so hokejisti iz NHL nastopali na OI

Nagano (Japonska), 1998: Češka

Salt Lake City (ZDA), 2002: Kanada

Torino (Italija), 2006: Švedska

Vancouver (Kanada), 2010: Kanada

Soči (Rusija), 2014: Kanada

Opomba: Ob gostiteljih iger je zapisana država, ki je osvojila hokejski turnir v moški konkurenci. 

Do takšne odločitve je prišlo, saj se vodstvo lige NHL, Mednarodna hokejska zveza (IIHF) in MOK niso uspeli dogovoriti, kdo bo kril stroške zavarovanj, potovanj in namestitve za hokejiste iz lige čez lužo. Leta 2014 je ta strošek (okrog 14 milijonov ameriških dolarjev) pokril MOK, v Pjongčangu pa tega niso želeli storiti. Bali so se, da bi na ta način postavili precedens, kmalu pa bi podobne poteze potegnili tudi športniki iz ostalih panog.

Gary Bettman. Foto: Wilfredo Lee – AP Photo via Guliver

V ozadju je bil še en razlog: komisar lige NHL Gary Bettman je pojasnil, da je MOK zavrnil možnost, da bi igralci promovirali ligo NHL. Dodal je še, da ameriško-kanadsko tekmovanje s prisotnostjo najboljših igralcev na igrah nima nobenega direktnega profita. Torej nič kaj presenetljivo, pomemben faktor je odigral denar.

Zdaj težava covid-19, a v ozadju spet finance

Foto: Mark Schiefelbein – AP Photo via Guliver

Za Peking 2022 so vse te težave odpravili, dosegli skupni dogovor o prekinitvi lige NHL za potrebe iger, a zdaj je udarila tegoba zadnjih dveh let. Hitro širjenje koronavirusa oziroma njene različice omikron je poskrbelo, da februarja na Kitajskem najboljših igralcev znova ne bo. Čeprav je v ospredju seveda zdravje vseh udeleženih, pa je jasno, da so tudi tokrat v ozadju finance. Američani in Kanadčani se jasno ne želijo odpovedati denarnim pogačam, ki jih prinaša v celoti izpeljana sezona. A prav lahko se zgodi, da nekaterih tekem vendarle ne bodo mogli izpeljati, saj se situacija z virusom v klubih ne izboljšuje preveč hitro.

Lahko le upamo, da pri udeležbi najboljših hokejistov na igrah na naslednjih igrah v Cortini d’Amppezo in Milanu 2026 ne bo takšnih ali drugačnih ovir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje