Hokejski državni prvak bo znan že januarja

Hokej 4. Nov 202214:51 0 komentarjev
Naslov iz lanske sezone brani Olimpija. Foto: Aleš Fevžer

Pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) so po koncu rednega dela državnega prvenstva - v končnico sta se prebila Celje in Triglav Kranj - objavili razpored tekem za polfinalni in finalno serijo. Olimpijo v polfinalu čaka ponovitev lanskega finala s Kranjčani, Jesenice pa se bodo pomerile z Celjem. Finale, v katerem gre znova pričakovati obračun večnih rivalov, bo na sporedu veliko prej kot v minulih letih. Prvak bo namreč znan najkasneje 15. januarja.

Krovna hokejska zveza pri nas je prve spremembe v državnem prvenstvu v tej sezoni storila že v rednem delu tekmovanja, v katerem Olimpija in Jesenice tokrat nista nastopala. V dvokrožnem sistemu so se tako merili le Celje, Triglav Kranj, Slavija Junior in Maribor, mesto v polfinalu pa sta si zagotovili le prvi dve ekipi. Celje je na šestih tekmah petkrat zmagalo in zasedlo vrh lestvice, Triglav pa je z enakim izkupičkom, a manjšim številom točk, zasedel drugo mesto.

Ekipi sta se v končnici pridružili že tja avtomatsko uvrščenima ekipama, pri čemer gre poudariti, da je Olimpiji pripadel status prvega nosilca, Jesenicam pa status drugega. Še pred začetkom tekmovanja je bilo določeno tudi, da bodo zmaji v polfinalu igrali z drugim iz rednega dela DP, železarji pa s prvouvrščenim.

Tako smo dobili polfinalna para, Olimpijo čaka Triglav Kranj, kar bo ponovitev lanskega finala, Jesenice pa se bodo udarile s Celjem.

Lani se je šele petič v zgodovini samostojne Slovenije zgodilo, da v finalu nismo videli večnega derbija. Olimpija in Jesenice sta se pomerila že v polfinalu, na dveh tekmah so s skupnim izidom 8:0 prepričljivo slavili Ljubljančani. Ti so nato v finalu s še višjo razliko (17:1) ugnali Triglav in prišli do 17. zvezdice od osamosvojitve dalje.

Seriji, ki se bosta igrali na dve zmagi, se bosta odvili še v tem koledarskem letu. Zmagovalca pa čaka uvrstitev v finale, kjer bo serija prav tako na dve zmagi odigrana že v sredini januarja. Za razliko od tradicije minulih let, ko je bil obračun za končno krono na sporedu šele po koncu mednarodnih sezon, največkrat marca, bomo državnega prvaka v hokejski sezoni 2022/23 dobili že dva meseca prej.

Razpored hokejskega DP:

POLFINALE: 

torek, 15. november:
HDD Sij Acroni Jesenice – HK LedX Celje (prva tekma)

ponedeljek, 21. november:
HK SŽ Olimpija – HK Triglav Kranj (prva tekma)

torek, 29. november:
HK Triglav Kranj – HK SŽ Olimpija (druga tekma)
HK LedX Celje – HDD Sij Acroni Jesenice (druga tekma)

torek, 6. december:
HK SŽ Olimpija – HK Triglav Kranj* (morebitna tretja tekma)

sreda, 21. december: 
HDD Sij Acroni Jesenice – HK LedX Celje* (morebitna tretja tekma)

FINALE: 

torek, 10. januar 2023:

18.30 zmagovalec 1 – zmagovalec 2 (prva tekma)

petek, 13. januar 2023:

18.00 zmagovalec 2 – zmagovalec 1 (druga tekma)

nedelja, 15. januar 2023:

18.00 zmagovalec 1 – zmagovalec 2*

(morebitna tretja tekma)

* Vse serije se igrajo na dve dobljeni zmagi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!