Komisar lige se je opravičil domnevni žrtvi spolne zlorabe

Hokej 31. Okt 202111:49
Komisar lige NHL Gary Bettman. Foto: Guliverimage

Komisar severnoameriške profesionalne hokejske lige NHL Gary Bettman se je pogovarjal z domnevno žrtvijo spolne zlorabe Kylom Beachom. Po besedah odvetnika Beacha je Bettman izrazil "iskreno obžalovanje", hokejistu je ponudil tudi psihološko pomoč.

Po informacijah ameriške tiskovne agencije AP, ki jih povzema tudi nemška tiskovna agencija dpa, je bil pogovor v soboto po lokalnem času, nanašal pa se je na to, kako lahko liga bolje zaščiti svoje igralce.

Temno luč na ligo NHL je vrglo objavljeno poročilo o preiskavi ravnanja ekipe Chicago Blackhawks, v kateri so vrsto let prekrivali obtožbe o zlorabah, ki jih je med svojo premierno sezono leta 2010 v ligi NHL doživel hokejist, ki je dolgo veljal za “neznano osebo”. Tega je spolno napadel takrat video analitik Brad Aldrich.

Aldrichovo ime naj bi zdaj odstranili iz slavnega pokala Stanleyjevega pokala za prvaka v ligi NHL. Leta 2013 ga je sodišče obsodilo za drugo kaznivo dejanje spolne zlorabe.

Photo by Patrick Gorski Icon Sportswire
Photo by Patrick Gorski Icon Sportswire

Po objavi izsledkov poročila sta zaradi očitkov o prikrivanju odstopila predsednik Blackhawks Stan Bowman, ki naj bi bil tudi vodja ameriške hokejske reprezentance na olimpijskih igrah v Pekingu, nato pa še glavni trener Joel Quenneville. Quenneville je bil nazadnje glavni trener moštva lige NHL Florida Panthers.

Zdaj 31-letni Beach danes igra v po kakovosti tretji nemški hokejski ligi, oberligi, z Black Dragons Erfurt.