Med elito s popotnico popolnega domačega prvenstva

Hokej 8. Maj. 202221:01 > 22:18
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Za slovensko hokejsko reprezentanco je odlično domače svetovno prvenstvo. Čeprav je bila tekma z Južno Korejo bolj prijateljskega značaja, pa so jo risi vzeli resno in na četrti tekmi pred znova lepo zapolnjenim Tivolijem, kjer se je tokrat zbralo štiri tisoč ljudi, prišli še do četrte zmage. Predvsem po zaslugi tokrat zelo učinkovitega drugega napada se je končalo s 4:1.

Potem, ko so si slovenski hokejisti že v petek zagotovili prvo mesto na turnirju in vrnitev med elito, je bila glavna hokejska novica dneva na sončni strani Alp, da sta Slovenija in Madžarska tudi uradno oddali kandidaturo za prvenstvo najboljših v prihodnjem letu. A oklepnikov z risom na prsih ta novica ni zanimala, uspešno je dobila še zadnjo tekmo tivolskega turnirja. Južna Koreja je bila nemočna, končalo se je s 4:1. Tokrat je blestel predvsem drugi napad, Rok Tičar – izbran tudi za igralca tekme – je prispeval gol in tri podaje, Robert Sabolič je dosegel dva zadetka.

“Gre tudi za dostojanstvo. Ne glede na to, kaj se zgodi, moraš biti gospod. Igralci so toliko izkušeni in profesionalni, da vedo, kaj to pomeni. Danes je bilo vse prej kot lahko, saj tekma ni odločala o ničemer. A gre za ponos pred svojimi navijači. Ne smeš si privoščiti podcenjevalnega pristopa in odnosa do igre, sploh zaradi navijačev,” je o zadnji tekmi dejal selektor Matjaž Kopitar. 

Foto: Uroš Skaza

O celotnem turnirju pa je dodal: “Reprezentanca je delovala umirjeno, saj si vsi ti fantje zelo želijo. Sploh nosilci ekipe, s katerimi smo dalj časa skupaj. Želja po uspehu je res velika. Hočejo zmagati. Že na vsakem treningu, če igrajo karte, karkoli tekmujejo. Hočejo zmago. To je treba obrzdati, da ni neumnosti in napak na ledu. Tega je bilo na tem prvenstvu zelo malo.”

Zadnjo tekmo SP si je ogledal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: Aleš Fevžer

Drugi napad kaznoval izključitve tekmeca

Čeprav Korejci slavijo kot odlični drsalci, pa v prvem delu niso uspeli slediti tempu sproščenih Slovencev. Ker so v mnogih dvobojih zamujali, so si ob zaustavljanju risov pomagali na nedovoljen način, sodniki pa tega niso spregledali. Južna Koreja je tako kar polovico igralnega časa igrala z igralcem manj, prevlada domačih pa je bila očitna. V strelih je bilo kar 18:2, Gašper Krošelj se je dolgočasil v vratih.

Izbranci Matjaža Kopitarja so številčno prednost prvič kronali v šesti minuti, ko je z modre linije zadel kapetan Mitja Robar. Korejskemu čuvaju mreže Mattu Daltonu je pogled dobro zakril Anže Kuralt. Pritisk kljub vodstvu ni pojenjal, v 12. minuti je ob novi igri petim proti štirim zadel še Robert Sabolič. Dvakratni strelec proti Madžarom je udaril z desne strani, Daltonu je ploščico sicer upočasnil, a mu je ušla čez golovo črto za izid prvih dvajsetih minut – 2:0.

Foto: Aleš Fevžer

Tičar dopolnil hat-trick asistenc …

Varovancem selektorja Chang Young Leeja (v reprezentanci je kar pet hokejistov s tem priimkom) je v drugi tretjini uspelo vzpostaviti ravnotežje. Nekoliko odločnejši pristop v duelih s Slovenci jim je prinesel bolj zanesljivo igro v obrambi, nevarnejši pa so postajali tudi v napadu. Tako je ob izključitvi Kuralta v 36. minuti (sploh prva risov na tekmi) okoli ušes Krošlja zacingljalo, ko je okvir vrat zadel Jungwoo Jeon. Korejci so imeli lepše priložnosti, zadela pa je Slovenija. Po hitrem protinapadu je drugi gol večera po podaji Tičarja z bekhendom na plus tri zadel Sabolič.

Foto: Aleš Fevžer

… nato zadel še sam

Odličen večer je skoraj s hat-trickom kronal v 42. minuti, ko je znova nevarno poskušal z leve strani. Tudi Koreja je imela svojo priložnost za častni zadetek, ko je v 48. minuti Krošelj zaustavil nevaren poskus Hyeongcheola Songa. A spet je obveljalo nepisano pravilo: kdor ne da, dobi. Rok Tičar je ukradel plošček v obrambni tretjini, sam zadrsal pred Daltona in ga med nogama tudi premagal. Za že četrto točko večera.

Toda trdoživi Azijci so vendarle dočakali svoj trenutek. V 56. minuti je po odbitku pred vrati Krošlju tekmo brez prejetega gola pokvaril Min Jong Lee in znižal na 1:4. A slavja domačih hokejistov in navijačev to vendarle ni pokvarilo, Slovenija pa bo prihodnje leto znova igrala med elito. Morda celo pred domačimi navijači. 

Organizatorji so ob koncu razglasili tudi najboljše igralce turnirja. Nagrado za najboljšega vratarja je prejel Litovec Mantas Armalis, najboljši branilec je postal Madžar Nandor Fejes, najboljši napadalec pa Slovenec Žiga Jeglič. Ta je bil skupaj s soigralcema Gašperjem Krošljem in Miho Verličem po izboru medijev izbran tudi v idealno postavo turnirja, bil pa je tudi najboljši igralec (MVP) turnirja.

Foto: Aleš Fevžer

“Ni bilo lahko, saj smo bili z glavami podzavestno že drugje. A vseeno smo tekmo dobro začeli in imeli številne powerplaye. Dva smo izkoristili, ostalih ne. Celo tekmo smo vodili srečanje v pravi smeri. Če bi bilo prvenstvo v Ljubljani, bi bilo to nekaj fenomenalnega. Super za slovenski hokej in okrog nas. To bi bila prava odločitev za razvoj te igre po svetu, da ni ves čas v istih mestih in državah. Presrečni bomo, če se to res zgodi,” je dejal Žiga Jeglič, ki je prvenstvo končal s sedmimi točkami.

O načrtih za naprej pa na kratko dodal: “Najprej se malce spočiti in sanirati poškodbo rame, ki še ni povsem mimo. Nato pa se pripraviti na klubsko sezono, ki bo najprej na vrsti, nato pa še na svetovno prvenstvo.”

Južna Koreja – Slovenija 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Strelci: 0:1 Robar (Tičar, 6.), 0:2 Sabolič (Tičar, 12.), 0:3 Sabolič (Tičar, Kuralt, 36.), 0:4 Tičar (51.), 1:4 J. M. Lee (Song, C. M. Lee, 56.)

Komentari

Vaš komentar