Najboljši strelec lige: Poletno trdo delo se obrestuje

Hokej 27. Sep 202113:55 > 14:38 0 komentarjev
Guillaume Leclerc je na štirih tekmah dosegel enajst točk. Foto: TiRu

Navijači Olimpije so na nedeljski večer znova zadovoljni zapuščali Tivoli. Njihovi ljubljenci so namreč tudi na drugi domači tekmi prišli do treh točk, Linz je padel brez večjih težav (6:3). Prvi napad Ljubljančanov, ki ga sestavljajo Slovenec, Francoz in Kanadčan, je na uvodnih štirih tekmah dosegel kar 24 točk.

Kadrovanje kluba je pred vsako sezono pod drobnogledom navijačev, ki največ pozornosti vselej namenijo tujim okrepitvam. Te morajo biti dodana vrednost, in čeprav so bili tujci pri Olimpiji po poletnem delu deležni nekaj kritik, so zaenkrat dokazali, da so v pisarnah Celovške 25 opravili izvrstno delo.

Napad Wade MurphyNik SimšičGuillaume Leclerc je na prvih štirih tekmah sezone v ligi ICE skupaj dosegel že 24 točk, od tega jih je enajst dosegel zadnji. 25-letnik iz Besancona je dosegel pet golov in šest podaj ter je na vrhu statistične lestvice najboljših po točkah v tekmovanju. Na drugem mestu je Murphy z devetimi točkami.

Leclerc in Simšič sta se skupaj z Murphyjem odlično ujela.

Leclerc, ki je trenersko delo Mitje Šivica spremljal že prej, ko je ta deloval v Franciji, je bil zelo vesel njegovega klica pred začetkom poletja. “Vedno sem si želel nastopati v tej ligi, saj je korak naprej, kot kjer sem bil prej. Večkrat sem igral proti ekipam od Mitje, vedno je bilo težko. Ko me je poklical, sem vedel, da bo to velik izziv. Bil sem navdušen,” je po tekmi z Linzem razkril sedmi sili.

S partnerjema v napadu, s katerima je poskrbel, da je Olimpija najučinkovitejša ekipa lige – 20 golov na štirih tekmah – se je hitro ujel. “Skupaj delujemo zelo dobro, iščemo pa načine, kako postati še boljši. Z Nikom sva vrstnika, zato sem ga že večkrat videl igrati, bila sva tudi tekmeca. Vedel sem, da je dober, veliko lažje je nastopati, če veš, da imaš v napadu talentirane soigralce. Enako velja za Daniela. Samozavestno mu lahko podaš plošček in veš, da se bo nekaj zgodilo. To mi je res v veliko pomoč.”

Pripravljeni na vse

Odličen uvod v sezono napadalca ne preseneča, saj se le obrestuje trdo delo v poletnih mesecih. “Ključ je, da ostanemo ponižni in delavni. Imamo enostaven načrt igre, ki je do zdaj deloval. Cilj je ostati na poti, ki smo jo začeli,” pravi Leclerc, ki se zaveda, da bodo tekmeci na njihove igre vse bolje in bolje pripravljeni: “Moramo biti osredotočeni na delo in se izboljševati, saj moštev ne bomo mogli več presenetiti s svojo igro. Tekmeci bodo proti nam igrali stoodstotno, na kar moramo biti pripravljeni in skušati biti čim bolj raznoliki v igri.”

Očaran je nad lepoto Slovenije in Ljubljane. “Res je čudovita država, življenje je lepo. To mi zagotovo pomaga, saj ko pridem z ledu, lahko uživam v lepem mestu, v dobri hrani … Zaenkrat je vse super, zaenkrat uživam.

Mentaliteta igralcev je prava

O učinkovitem napadu, ki je na papirju sicer zapisani kot drugi, pa vendar je udarni pri zmajih, se je razgovoril tudi trener zmajev Mitja Šivic. “Prvi napad je res vroč, dobro so se “povohali” na ledu. So pa tu še ostali fantje, ki ogromno prinesejo, ne le golov in podaj. To nam daje rezultate. Moramo pa biti pripravljeni tudi na tekme, ko se bodo stvari ohladile in bodo srečanja bolj izenačena.”

Olimpija zaenkrat deluje kot dobro naoljen stroj.

Prav na vseh štirih tekmah je bila Olimpija tista, ki je dosegla vodilni zadetek. “Prav pred to tekmo sem dejal, da moramo biti pripravljeni tudi na to, da ne bomo povedli. Vsakič si tega želiš, ampak slej ko prej bo prišla tekma, ko bomo prvi dobili gol ali dva in bomo morali loviti rezultat. Tudi na to moramo biti pripravljeni. Skušamo začeti tekmo z našo igro, diktirati tempo, drsati in držati sistema. Zaenkrat se nam to obrestuje,” je o pomembnem statističnem sladkorčku dejal Šivic.

Javnosti želijo pokazati še nekaj več

S tribun je sicer prav na vsaki tekmi opazen napredek, ljubljanski hokejisti vsakič delujejo bolj homogeno. “Rastemo. Fantje imajo pravi odnos. Čuti se osredotočenost in prava energija. Tudi na treningih. To se prenaša na tekme, v nedeljo dopoldne smo imeli res dober trening. Danes ni bilo prave energije, a imajo igralci zelo dobro mentaliteto. Čutili so, da jih ljudje jemljejo za “topovsko hrano” in zdaj pokažejo še tisto nekaj več, česar drugi ne. In to nas bo še nekaj časa neslo,” je še dejal Gorenjec na ljubljanski klopi.

Šivic je lahko z uvodom v sezono lige ICE več kot zadovoljen.

Njegovi prijemi iz poletja, ko je Olimpija zelo zgodaj začela priprave, že žanjejo rezultate. “Ne oziram se na druge. Približno vem, koliko moramo biti pripravljeni za določen nivo. Priprave morajo biti težke in zahtevne, zato da si zdaj lahko privoščimo dva prosta dni in se dobro spočijemo. Da pridemo nazaj na treninge in tekme s korakom več, ki je sicer proti Linzu manjkal. Fizika je osnova, sploh za nas. V primerjavi z drugimi ekipami nam manjka nekaj kakovosti, upam, da fantje mene in javnost demantirajo. Malo jim to že uspeva.”

Novo priložnost za to pa bodo imeli v petek, ko bodo v Tivoliju gostili Innsbruck in morskim psom skušali vrniti za poraz na uvodni tekmi sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!