Napredek je možen le pod eno in isto streho

Hokej 22. Jun 20229:33
Foto: Uroš Skaza

Po letih trenj, nesoglasij in sporov so na Jesenicah vendarle našli skupni jezik. Ekipa HD Hidria Mladi Jesenice in ekipa HDD Sij Acroni Jesenice bosta v prihodnji sezoni nastopali z združeno ekipo, skupnim logotipom in istim ciljem – vrnitvijo v ligo ICE, najmočnejšo tekmovanje v regiji.

Trajalo je dolgo, predolgo. Zaradi različnih interesov in želja sta se v hokejski dvorani Podmežakla v minulih letih uveljavili dve struji, ki sta si prihodnost jeseniškega hokeja predstavljali vsaka po svoje. To je veliko zmedo povzročalo med igralci, navijači, predvsem pa pri sponzorjih. Obe društvi sta namreč zaradi omejenosti lokalnega okolja nagovarjali ista podjetja za finančno podporo, ki se je tako v večini primerov delila na dva manjša dela.

Glavni vendarle spoznali, da tako ne gre več

Najbolj so pri tem trpeli rezultati in navijači. Članski ekipi železarjev (HDD Sij Acroni Jesenice) se kljub želji in interesu vodilnih mož v ligi ICE ni uspelo prebiti v najvišji rang tekmovanja, saj enostavno ni bilo zagotovljenih dovolj finančnih sredstev in finančne stabilnosti. Najbolj zagrete ljubitelje hokeja v Zgornjesavski dolini pa zagotovo boli tudi dejstvo, da so se v nekdanjo ligo EBEL v minuli sezoni uspešno vrnili večni rivali iz Ljubljane.

Zdaj je očitno ’vlečenja na svojo stran’ na Ledarski 4 vendarle konec. Vodilni možje obeh moštev so namreč na novinarski konferenci predstavili načrte za prihodnjo sezono. Vanjo vstopajo z združeno ekipo, enakim logotipom in jasnim ciljem – slavjem v alpski ligi in težko pričakovano vrnitvijo v najmočnejšo ligo v regiji.

Preprečiti odhod v tujino, cilj je liga ICE

“Po dveh letih trdega dela, odrekanja in postavljanja strategij je to velik dan za jeseniški hokej. Dan združitve pod eno streho in pod enim strokovnim vodstvom. Ta mi navdaja upanje in energijo za naprej, da enotni jeseniški hokej postavimo na zemljevid. S tem dajemo hokejskemu okolju in mladim talentom možnost za razvoj, da ne bodo bežali v tujino, pač pa se bodo izkazali na ledeni ploskvi Podmežakle,” je ob tem dejal predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Peter Bohinec.

Peter Bohinec. Foto: Aleš Fevžer

Ta se je v preteklosti večkrat na bojni nogi znašel s predsednikom Hokejskega društva Hidria Mladi Jesenice Miho Reboljem, a sta zdaj očitno zakopala bojno sekiro.

“Jeseniški hokej je institucija, ki presega lokalne in državne meje. Zato se moramo do njega tako tudi obnašati. Veseli me, da je s to potezo jeseniški hokej zmagal. Smo enotni, pod enotno celotno grafično podobo in enakim imenom. To se mi zdi pomembno z vidika navijačev, nadobudnih mladih hokejistov in sponzorjev. Želja vseh zdajšnjih in potencialnih sponzorjev, da se hokej na Jesenicah poenoti, je tlela že dalj časa,” je dejal nekdanji podžupan Jesenic.

Miha Rebolj (levo) še v igralskih časih. Foto: Guliverimage

“S Petrom Bohincem smo skupaj z obema upravnima odboroma dosegli dogovor, da bomo v prihodnji sezoni nastopali skupaj. S tem smo odstranili oviro oziroma izziv, ki je preprečeval izdatnejšo finančno podporo. Želimo uspešni tekmovati v vseh tekmovanjih, ki bodo razpisana s strani Hokejske zveze Slovenije; od članske ekipe do najmlajših U13. Kar najbolj zanima navijače, pa je vrnitev oziroma vstop v ligo ICE. Prav je, da se organizacijsko in kadrovsko pripravimo na to. Tako v obeh društvih kot na ledeni ploskvi. Na te cilje se bomo združeno in enotno v prihodnosti še bolje odzivali,” pa je še dodal Rebolj, nekoč vplivni član zdaj izvenparlamentarne stranke Konkretno (takrat še SMC).

Priložnost bodo prepoznali tudi drugje

Ekipi bosta torej po novem nastopali z eno člansko ekipo, ob tem pa bo v Podmežakli obstajala še razvojna ekipa, ki bo nastopala v ligi IHL in nudila priložnost, da se v njej kalijo mladi na poti v prvo ekipo, ali pa tisti, ki so svoj status med najboljšimi izgubili.

Nad obema bo kot vodja strokovnega štaba bdel Gaber Glavič, ki se tako po sezoni 2017/18 in 2018/19 vrača na klop jeseniškega hokejskega ponosa. Takrat je v Podmežaklo prinesel lovoriko v državnem prvenstvu in pokalu Slovenije, najvišji cilji pa 44-letnega Jeseničani zanimajo tudi letos.

Gaber Glavič se vrača na klop Jesenic. Foto: Aleš Fevžer

“S to potezo in strategijo zmaga hokej. Na ta način bom vsem našim igralcem – starejšim ali mlajšim – omogočili najboljše pogoje za razvoj. Pod eno streho bo celoten jeseniški hokej. Prehod med prvo in drugo ekipo bo odprt, kar omogoča zdravo konkurenco med igralci. Sčasoma bodo to priložnost prepoznali tudi hokejisti iz drugih okolij in v tem videli možnost za napredek ter nastopanje v alpski ligi,” je poudaril nekdanji trener vratarjev v slovenski reprezentanci.

Poenotenje mnenj, ciljev in želja na Jesenicah bo, ob takšnem nadaljevanju, v prihodnosti zagotovo pozitivno vplivalo tudi na slovensko reprezentanco. In Olimpijo. Kot vemo, močnih zmajev ni brez močnih železarjev in obratno.