Neučinkovita Slovenija s porazom končala novembrski ciklus

Hokej 13. Nov 202213:57 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska članska hokejska reprezentanca je s porazom proti Japonski (1:3) sklenila prijateljski turnir v Budimpešti. Pomlajeni risi so po porazu proti Italiji in zmagi nad Ukrajino v tekmi za peto mesto z minimalnim izidom klonili proti hokejistom iz dežele vzhajajočega sonca in na neprepričljiv način zaključili prvi reprezentančni ciklus v tej sezoni. Naslednjič se bodo zbrali februarja, ko bodo igrali na turnirju v Italiji.

Slovenska reprezentanca je v tretji tekmi v treh dneh doživela drugi poraz. Tako kot na tekmi proti Italiji (2:4) in Ukrajini (2:1 po podaljšku) je imela težave z učinkovitostjo, saj je proti vratom tekmeca sprožila 31 strelov (Japonska enega več), a dosegla le en zadetek. Pod njega se je podpisal Miha Štebih, ki je v 43. minuti izkoristil podajo Matica Podlipnika in poskrbel za izenačenje.

Japonci so namreč po prvi tretjini brez gola povedli na polovici srečanja, ko je v 33. minuti zadel Kohei Sato. Val Usnik, ki je tokrat dobil priložnost v golu Slovenije, pa je nato klonil še v 54. minuti, ko je slovensko mrežo zatresel Kento Suzuki. Ob poskusu risov, da bi ob koncu brez vratarja prišli do izenačenja, pa je prazen gol zadel še Kosuke Otsu.

Slovenija je tako v Budimpešti osvojila končno šesto mesto. Ob tem velja opozoriti, da je novembrski turnir za našo reprezentanco že po tradiciji namenjen vpeljevanju mladih igralcev, tokrat pa je selektor zaradi številnih poškodb moral še nekoliko bolj prilagoditi seznam vpoklicanih hokejistov.

Padli na celi črti

“Oni so bili veliko bolj pravi danes, medtem ko mi nismo imeli prave energije. Kot da bi se predali že pred začetkom tekme. Rezultat je to potrdil. Če je telo malce bolj utrujeno, mora glava dati več. Realno nihče ni pričakoval, da bomo zadnji, saj smo se spet vrnili med elito. Igro moramo dvigniti na veliko višji nivo. Februarja imamo še en turnir in v klubih moramo trdo delati, da bomo bolje pripravljeni prišli v reprezentanco. Učinkovitost … če ne daš vsaj dva gola na tekmo, težko zmaguješ. Priložnosti smo imeli, a enostavno nismo zadeli,” je oceno tekme in turnirja podal tokratni kapetan Anže Kuralt. 

“Že po včerajšnji tekmi sem dejal, da nam bo največji izziv, kako se v tako kratkem času pripraviti na novo tekmo. Na svetovnem prvenstvu nas čaka sedem tekem v desetih dneh. Težjih tekem, sploh kar se tiče garanja v obrambi, duelih. Glede tega smo padli na celi črti. Ni bilo energije in ni bilo moči. Delali smo na regeneraciji, a očitno neuspešno, saj proti Japonski nismo dobili nobenega dvoboja ob ogradi. Tekmeci so zlahka dosegli dva gola zaradi nediscipline in nedela v igri brez ploščka. V oči bode predvsem učinkovitost. V zadnjo tretjino bi morali priti z boljšim rezultatom in energije ne bi zmanjkalo. Čaka nas ogromno ogromno dela,” pa je pripomnil selektor Matjaž Kopitar. 

“Ne vem, ali nisem realen ali pa te fante vidim boljše, kot so. Ampak morali bodo prevzeti odgovornost, če so postavljeni kot nosilci. To je treba upravičiti. Nihče ne išče alibijev, a realizacije ni. Seveda želiš nastopati z najboljšo postavo, februarja se bomo skušali dobiti vsi. To je naš cilj, nato pa bomo videli, kaj nam bo uspelo,” je še dodal Gorenjec.

Turnir je sicer pripadel hokejski reprezentanci Italije. Na obračunu najboljših ekip iz obeh predtekmovalnih skupin je v boju za prvo mesto premagala Francijo po kazenskih strelih s 4:3 (3:1, 0:1, 0:1; 1:0). Tretje mesto je po zmagi nad Madžarsko (2:1) osvojila Ukrajina.

Foto: Aleš Fevžer

Za izbrance Matjaža Kopitarja je bil to prvi preizkus v sezoni 2022/23. Drugi rise čaka februarja, ko bodo igrali na prijateljskem turnirju v Italiji, kjer bodo poleg domačinov zraven še Madžari in Južni Korejci. Vrhunec reprezentančne sezone pa bo seveda svetovno prvenstvo elite, ki ga bo Slovenija v Rigi odprla 13. maja proti Švici.

Spomnimo, tudi lani Slovenci na prvem turnirju sezone (na domačih Jesenicah) niso navdušili in so v družbi Avstrije, Francije in Belorusije osvojili zgolj točko, nato pa so maja v Tivoliju na domačem prvenstvu divizije I proslavili prvo vrnitev med elito po šestih letih.

Bolje kot članska reprezentanca so se v tem ciklusu odrezale mlajše kategorije. Risi do 20 let so na domačem turnirju osvojili prvo mesto na turnirju na Jesenicah, enako pa je uspelo tudi ekipama do 16 in 18 let. Prva je osvojila turnir v Györu, druga pa v Borovljah.

Spored tekem v Budimpešti:

Nedelja, 13. november:

ZA PETO MESTO: Slovenija – Japonska 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Strelci: 0:1 Sato (Takagi, Nakajima, 33.), 1:1 Štebih (Podlipnik, 43.), 1:2 Suzuki (Irikura, Sato, 54.), 1:3 Otsu 59.

ZA TRETJE MESTO: Madžarska – Ukrajina 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

ZA PRVO MESTO: Francija – Italija 3:4 po kazenskih strelih (1:1, 1:0, 1:0, 0:1)

ŽE ODIGRANO

Sobota, 12. november:

Madžarska – Francija 1:2 po podaljšku (0:0, 0:1, 1:0, 0:1)

Ukrajina – Slovenija 1:2 po podaljšku (0:0, 0:0, 1:1, 0:1)

Strelci: 0:1 Kapel 47., 1:1 Nimenko (Trakht, Merezhko, 58.), 1:2 Podlipnik (Tomaževič, 64.)

Petek, 11. november:

Francija – Japonska 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Slovenija – Italija 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Strelci: 0:1 Mantenuto 9., 0:2 Pietroniro (Miceli, Mantenuto, 17.), 1:2 Maver (Logar, Tomaževič, 20.), 1:3 Gellon (Ginnetti, Felicetti, 34.), 1:4 Mantenuto (Pietroniro, Zanetti, 47.), 2:4 Svetina (Sodja, 59.)

Četrtek, 10. november:

Italija – Ukrajina 1:2 po podaljšku (0:0, 1:0, 0:1, 0:1)

Madžarska – Japonska 3:2 po podaljšku (0:1, 2:0, 0:1, 1:0)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!