Pomlajeni risi v Budimpešti do prve zmage

Hokej 12. Nov 202221:07
Foto: Uroš Skaza

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga pripravljalnega turnirja v Budimpešti po podaljšku z 2:1 (0:0, 0:0, 1:1, 1:0) premagala Ukrajino.

Slovenska hokejska reprezentanca je danes odigrala drugo tekmo na prijateljskem turnirju v Budimpešti. Slovenija pri vzhodnih sosedih igra s precej pomlajeno zasedbo, saj je bil selektor Matjaž Kopitar zaradi številnih poškodb prisiljen vpoklicati precej novih igralcev. V petek je Slovenija z Italijo izgubila z 2:4, danes je z Ukrajino zmagala, a šele po podaljšku.

Turnir na Madžarskem je že prva postaja na poti do majskega svetovnega prvenstva elitne skupine v Rigi. Sprva bi sicer morala Slovenija v novembrskem terminu igrati z Avstrijo in Belorusijo, a je prva našla izzive na močnejšem tekmovanju v Nemčiji, druga pa ni smela nastopiti zaradi sankcij.

Do zadnje tretjine mrtvilo

Na turnirju v Budimpešti sta dve skupini; v prvi tekmi slovenske skupine je v četrtek Ukrajina po podaljšku z 2:1 premagala Italijo. V drugi je Madžarska s 3:2 premagala Japonsko, Francija Japonsko s 4:1, danes pa so bili Francozi z 2:1 boljši še od prirediteljev turnirja.

Potem ko je na prvi tekmi priložnost med vratnicama dobil Rok Stojanovič, je danes Kopitar v igro poslal Luko Gračnarja, tretji vratar na turnirju je Val Usnik.

Petkova tekma z Italijani je pokazala, da je bila Slovenija dokaj enakovredna, a ni znala izkoriščati priložnosti, medtem ko so bili Italijani učinkoviti predvsem ob “power playih”.

Foto: Uroš Skaza

Danes sta se obe ekipi predstavili s trdno obrambo v prvih dveh tretjinah. Ne Ukrajinci, pri katerih je bil v vratih Eduard Zaharčenko, ne Slovenci namreč niso premagali svojih nasprotnikov. Priložnosti so sicer imeli, tudi ob igri z igralcem več, a so vse ostale neizkoriščene.

Mrtvilo pri zadetkih je šele v zadnji tretjini prekinil Rok Kapel v 47. minuti. Slovenci pa minimalne prednosti niso zadržali do konca, saj so Ukrajinci dve minuti pred koncem le izkoristili eno od številčnih prednosti in izenačili.

Težko do zadetkov

Odločitev je tako padla v podaljšku, kjer pa so bili boljši Slovenci ter zmagali z zadetkom Matica Podlipnika.

“Škoda, ker na zadnji tekmi ne bo polna dvorana. V podaljšku smo dominirali, držali plošček v sovji posesti. Kdorkoli je bil na ledu, se je trudil, je pa res, da težko dajemo gole, tega ne morem zanikati. Fantom sem v garderobi rekel, da si želim jutri najvišjo raven, ker bo na SP veliko tekem, ko ne bomo imeli niti 24 ur počitka,” je po tekmi dejal selektor Kopitar.

Foto: Uroš Skaza

Dodal je, da njegovi varovanci v situacijah, ko je potrebno ustreliti na gol, ne podajajo.

V nedeljo rise čaka še tekma za razvrstitev; ker so bili tretji v svoji skupini za Italijo in Ukrajino, se bodo ob 11.30 uri pomerili za peto mesto z Japonsko. Za prvo bosta igrali Italija in Francija, za tretje Madžarska in Ukrajina.

Spored tekem v Budimpešti:

Sobota, 12. november:

Madžarska – Francija 1:2 po podaljšku (0:0, 0:1, 1:0, 0:1)

Ukrajina – Slovenija 1:2 po podaljšku (0:0, 0:0, 1:1, 0:1)

Strelci: 0:1 Kapel 47., 1:1 Nimenko (Trakht, Merezhko, 58.), 1:2 Podlipnik (Tomaževič, 64.)

Nedelja, 13. november:

11.30 Slovenija – Japonska

15.00 Madžarska – Ukrajina

18.30 Italija – Francija

ŽE ODIGRANO

Četrtek, 10. november:

Italija – Ukrajina 1:2 po podaljšku (0:0, 1:0, 0:1, 0:1)

Madžarska – Japonska 3:2 po podaljšku (0:1, 2:0, 0:1, 1:0)

Petek, 11. november:

Francija – Japonska 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Slovenija – Italija 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Strelci: 0:1 Mantenuto 9., 0:2 Pietroniro (Miceli, Mantenuto, 17.), 1:2 Maver (Logar, Tomaževič, 20.), 1:3 Gellon (Ginnetti, Felicetti, 34.), 1:4 Mantenuto (Pietroniro, Zanetti, 47.), 2:4 Svetina (Sodja, 59.)

Komentari

Vaš komentar