Po uvodni zmagi v gosteh zdaj prednost pri Jeseničanih

Hokej 1. Maj 202115:46 0 komentarjev
Jesenice pred tekmo v domači dvorani vodijo z 1:0 v seriji.

Prva tekma državnega prvenstva v hokeju na ledu je pokazala, da bo serija med večnima rivaloma zelo napeta. Jeseničani so z veliko učinkovitostjo in odlično predstavo vratarja Žana Usa visoko odpravili Olimpijo (5:2), a po mnenju obeh trenerjev rezultat ni realen pokazatelj moči na igrišču.

Le 13 strelov so rdeče-beli gostje z Gorenjske sprožili v prvih 40 minutah (na koncu 24, Olimpija na drugi strani 35), a jih je v mreži zmajev končalo kar pet. Olimpiji se je močno poznala odsotnost prvega vratarja Finca Paava Hölsäja, ki zaradi lažje poškodbe ni branil. Nadomestil ga je Tilen Spreitzer, ki pa je nazadnje branil na zadnji tekmi rednega dela alpske lige proti Kitzbühlu – v končnici mednarodnega tekmovanja ni zbral niti minute. Na to je opozoril tudi domači trener Raimo Summanen“Če smo pošteni, naš vratar ni bil dovolj dobro pripravljen. V obrambi mu nismo dovolj pomagali, kar moramo na naslednjih tekmah popraviti, ne glede na to, kdo bo v golu. Privoščili smo si veliko napak v obrambi in tudi neumnih kazni.” Zmagovalec lige NHL v letu 1984 z Edmontonom je sicer po tekmi deloval zelo mirno, pozna se, da ima ogromno izkušenj. Za razliko od igralcev Olimpije, ki so bili zelo razočarani, je Finec raje gledal naprej: “Zakaj bi morali tekmo v ponedeljek na Jesenicah dobiti? To je serija na tri zmage, ni pomembno, kdo zmaga prvo tekmo, ampak kdo dobi zadnjo. V finalu ni lahkih tekem in tega se zavedamo. Dejstvo pa je, da smo naredili res veliko napak, a kljub temu imeli priložnost, da tekmo zmagamo. Žal nam ni uspelo, gremo naprej,” je še dejal.

Domači strateg Raimo Summanen je kljub porazu po tekmi deloval zelo mirno.

Govoril je o drugi tretjini, v kateri je Olimpija prevzela pobudo in v 22. minuti z igralcem več znižala na 1:2. Drugi gol domačih je visel v zraku, a so Jesenice izkoristile novo napako domačih in z golom Saše Rajsarja spet pobegnile na plus dva. Toda Olimpija se ni predala, najprej je Us Marcu Olivieru Vallerandu z izvrstno obrambo preprečil znižanje, v naslednjem napadu pa je bil nemočen. Že minuto kasneje je sledil boksarski vložek Martina Bohinca, ki je dobil petminutno kazen in Jesenice so to s pridom izkoristile.

“Tekma se je zlomila po tem vložku Bohinca in Glaviča, mi smo zmenjeni, da se ob izenačenem rezultatu ne tepemo. Oni so spustili rokavice, mi smo bili pametni in zelo dobro odreagirali. Nato smo izkoristili igralca več, tako da sem absolutno zadovoljen s predstavo. Ena je v žepu, zdaj pa naprej,” je pogovor z novinarji začel jeseniški trener Mitja Šivic. Ta je kljub zmagi videl določene napake v igri, ki jih želi pred ponedeljkovim obračunom v Podmežakli odpraviti: “Zdaj Ljubljančani zagotovo vedo, kaj jih čaka. Mi bomo še naprej osredotočeni na našo igro. Imamo izkušnje iz polfinalne serije z Asiagom, upam, da smo se iz nje kaj naučili.” Nekdanji slovenski reprezentant je dejal, da premor po porazu v polfinalu alpske lige ni pretirano vplival na včerajšnji rezultat, saj je lažje nadaljevati v tekmovalnem ritmu. “Da pri Ljubljančanih brani Spreitzer, sem opazil šele ob predstavitvi začetne šesterice. Na vratarje tekmecev dajemo zelo malo poudarka,” je še dodal 41-letnik z Brezij in poudaril, da domača dvorana, kjer bo naslednja tekma v seriji, morda predstavlja majhno prednost. “Zdaj ni navijačev … Morda bo manjša prednost le to, da imamo na Jesenicah bolj hladno dvorano, v Tivoliju je kar toplo. Ampak na koncu ni pomembno, tukaj, na Jesenicah, v Moskvi … Ledene ploskve so približno povsod enake, bistveno je igrati hokej s čim manj napakami in izkoristiti svoje priložnosti.”

Trener Jesenic Mitja Šivic je bil zadovoljen s predstavo svojih fantov, a opozoril, da so bile v igri vseeno prisotne napake.

V zadnji tretjini se izid na včerajšnji tekmi ni spremenil, čeprav so Jesenice več kot minuto igrale z igralcem več na ledu, Olimpija pa je brez vratarja poizkusila že več kot šest minut pred koncem. Z zadnjim delom tekme sta bila zadovoljna oba trenerja. “Pri igri šest na pet smo odigrali zelo spodbudno, zagotovo nam je to koristilo za naprej,” je povedal Šivic, Summanen pa je glede tega pripomnil: “Ponosen sem na to, kako smo odigrali zadnjih sedem minut. Fantje niso obupali, želeli so si vsaj še enega gola. Sicer smo izgubili, a se nismo nehali truditi.”

Serija se zdaj seli na Gorenjsko, kjer bo tekma v ponedeljek ob 20. uri. Ljubljančani v dvorani Podmežakla v tej sezoni še niso slavili, a če bodo želeli osvojiti novo zvezdico, bodo morali železarje (vsaj) enkrat premagati tudi na Jesenicah. Glede na razmerje moči obeh tekmecev pa je zelo verjetno, da bomo v seriji gledali vsaj štiri, če ne celo pet tekem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!