Recept za uspeh: Mitja Šivic

Drugič zapored državni prvak: Mitja Šivic.

Ko so hokejisti Olimpije v lanski sezoni po osvojeni alpski ligi doživeli poraz v finalu državnega prvenstva, jim je nasproti stal Mitja Šivic. Nekdanji trener Jesenic je nato med poletjem sprejel izziv iz Ljubljane, v prestolnico vrnil obe domači lovoriki, več od pričakovanega pa dosegel tudi ob vrnitvi v ligi ICE.

Tako kot nekateri železarji je tudi 42-letni strateg poleti 2021 sprejel bogatejšo ponudbo in izziv boljše lige. Delovno okolje Jesenic je zamenjal s tistim v Ljubljani in že takoj dokazal, da je njegova prisotnost na klopi trenutno recept za slavje v državnem prvenstvu. Še drugič zapored je njegovo moštvo dvignilo lovoriko ob državni zvezdici.

Ni vse tako lahko, kot izgleda

A Mitja Šivic je bil v lanski sezoni z Jesenicami v vlogi izzivalca, izziv pa je z zmago nad finančno močnejšo Olimpijo tudi dokončal. Letos je bila osvojitev dvojne domače krone praktično nuja, vprašanje, če bi pri vodstvu tivolskega kolektiva tolerirali neuspeh.

“Želim si le vsakodnevnega dobrega dela, saj verjamem, da smo nato za to nagrajeni. Kar se tiče pokala in državnega prvenstva, smo storili tisto, kar se je od nas pričakovalo. Ni bilo tako lahko, kot je morda izgledalo. A smo bili daleč najboljša ekipa, kar dokazuje tudi polfinalni dvoboj, sploh tista prva tekma,” je svojo mantro stalnega izboljševanja tudi po zadnji tekmi sezone potrdil Šivic.

Lani v Tivoliju prvak z Jesenicami, letos z Olimpijo.

Še naprej le navzgor

Po štiriletnem premoru se je Olimpija v tej sezoni vrnila v ligo ICE (nekdanjo ligo EBEL). Brez kančka dvoma lahko zapišemo, da so zmaji s prebojem v četrtfinale in sedmimi tesnimi tekmami proti Beljaku presegli vsa pričakovanja. Po odličnem začetku sezone, ko so skoraj dva meseca tudi vodili na lestvici, so se že takoj po vrnitvi neposredno uvrstili v končnico. Glede na napovedi, da se bodo borili za največ 10. mesto, res presežek Šivica in druščine.

“V ligi ICE … veliko je bilo skeptikov, a smo jim dokazali, da so se motili. Čeprav poraz v sedmi tekmi četrtfinala še vedno boli, smo tudi tam naredili veliko zgodbo. Če bi šli v polfinale, bi bilo mogoče že malce nerealno. Letvica je visoko postavljena, zato bo treba poleti zavihati rokave. Čaka nas veliko dela, a od fantov pričakujem, da bodo prihodnje leto še boljši. Pred nami je tudi nekaj zahtevnih odločitev, saj bo treba sestaviti dobro ekipo,” se je proti naslednjim mesecem ozrl eden od trenutno najbolj ’vročih’ slovenskih hokejskih strategov.

Spremembe v garderobi bodo, a o njih na večer slavja Šivic ni želel govoriti.

Kdo odhaja in kdo ostaja, bo znano v prihodnjih mesecih

Ob tem je Olimpija že septembra osvojila tudi državni naslov in potrdila, da je trenutno najmočnejša ekipa v Sloveniji. Glede na finančne vložke in igranje v najboljšem tekmovanju v regiji pričakovano, a je treba to vlogo potrditi tudi na ledu.

“Nikoli ni tako enostavno, kot izgleda. V ligi ICE pa lahko zelo uspešno zaključimo leto. Biti šesti po rednem delu in igrati sedem tekem v četrtfinalu ni mačji kašelj. To bo zelo težko ponoviti, a so dobri temelji za naprej,” je še dejal Šivic. O tem, kdo odhaja iz garderobe, “na tako lep večer ne bi govoril”. Vodja stroke pri zmajih je priznal, da prihajajo zelo pomembni dnevi za vsakega trenerja.

“Moramo stremeti k temu, da bodo tisti, ki ostanejo, boljši. Enako velja za tuje okrepitve. Za Guillaumeja bomo težko našli zamenjavo. Verjetno je zame ta del med sezonama najtežji, tudi največ časa mu posvetim. A to je del posla, treba ga bo opraviti tako, da bomo zadeli z vsemi pripeljanimi igralci,” je še zaključil priljubljeni ’Šive’, ki so ga navijači na včerajšnji tekmi za dobro delo nagradili s skandiranjem njegovega imena.

Mitja Šivic po zmagi v DP.

S ponovitvijo uspehov ima lahko težave tudi boljša ekipa

Da bo letošnjo sezono težko ponoviti, je v izjavah za medije ugotavljal tudi Žiga Pance. Kapetan Olimpije se zaveda, da je temelje za uspešno zimo treba znova položiti že poleti. “Tak start, kot nam je uspel letos, bo marsikateri ekipi težko ponoviti. Od prvega dne priprav bomo delali za to, da se približamo standardom letošnje sezone. Videli bomo tekom poletja, kako bo. Šli bomo iz treninga v trening, iz tekme v tekmo.”

Slavje Ljubljančanov.

Apetiti so seveda zrasli, naslednja stopnička je polfinale lige ICE. “Noben igralec ne sme biti zadovoljen s prikazanim. Vedno je treba strmeti še k boljšemu. Napredek je možen tako individualno kot ekipno. Polfinale lige ICE je dosegljiv, sploh če bomo takšni kot na začetku sezone. Moštva bodo pripravljena na nas, a tako je bilo tudi v drugem delu te sezone. V najpomembnejših trenutkih smo pokazali karakter in zasluženo prišli med prvo šesterico,” je dejal eden najizkušenejših v vrstah zeleno-belih. Pred njim je zdaj še reprezentančni izziv.

Finale nagrada za nazaj in šola za naprej

Podelitev kolajn za najboljši ekipi prvenstva – ob tem se postavlja smiselnost sistema državnega prvenstva, v katerem v finalu ni tudi dejansko najmočnejših dveh moštev – je kljub dvema visokima porazoma za nasmeškom na obraz spremljal Anže Terlikar. Izkušeni Kranjčan, ki je v preteklosti šestkrat državni prvak z Jesenicami, je športno priznal poraz.

“Najprej bi pohvalil enkratno vzdušje, bilo je veliko število ljudi za takšno tekmo, čeprav ni bilo klasičnega derbija. Borili smo se, morda bi lahko bil rezultat malce nižji, če bi igrali umazano. Olimpija je bila boljša, tako da je zasluženo zmagala. Pozna se, da igra najvišji nivo, da je liga ICE kvalitetna. Kljub visokemu porazu je ta finale vzpodbuda za naprej. Je lepa šola in nagrada za naprej, sploh ker hodimo zraven še v službe. Potrebnega je ogromno odrekanja, ampak res lepa zgodba,” je ocenil 41-letnik, ki še ni odločen, ali bo z igranjem hokeja nadaljeval tudi prihodnjo sezono.

Foto: Uroš Skaza

Državni prvaki od sezone 1991/92 dalje

1991/92 Acroni Jesenice
1992/93 Acroni Jesenice
1993/94 Acroni Jesenice
1994/95 Olimpija Hertz Ljubljana
1995/96 Olimpija Hertz Ljubljana
1996/97 Olimpija Hertz Ljubljana
1997/98 Olimpija Hertz Ljubljana
1998/99 Olimpija Ljubljana
1999/00 Olimpija Ljubljana
2000/01 Olimpija Ljubljana
2001/02 ZM Olimpija Ljubljana
2002/03 ZM Olimpija Ljubljana
2003/04 ZM Olimpija Ljubljana
2004/05 Acroni Jesenice
2005/06 Acroni Jesenice
2006/07 ZM Olimpija Ljubljana
2007/08 Acroni Jesenice
2008/09 Acroni Jesenice
2009/10 Acroni Jesenice
2010/11 Acroni Jesenice
2011/12 Tilia Olimpija Ljubljana
2012/13 Telemach Olimpija
2013/14 Telemach Olimpija
2014/15 SIJ Acroni Jesenice
2015/16 Telemach Olimpija
2016/17 SIJ Acroni Jesenice
2017/18 SIJ Acroni Jesenice
2018/19 SŽ Olimpija
2019/20 brez prvaka – koronavirus
2020/21 SIJ Acroni Jesenice
2021/22 SŽ Olimpija