Le štirje treningi, zato ne bo veliko novosti

Hokej 7. Nov 202217:18
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska hokejska reprezentanca pod vodstvom Matjaža Kopitarja se je v ponedeljek zbrala na Bledu. Risi bodo v prvi polovici tedna trenirali na Gorenjskem, nato pa se bodo v okrnjeni zasedbi, v kateri tradicionalno več priložnosti čaka mlade hokejiste, odpravili na prijateljski turnir na Madžarsko.

Za slovensko izbrano vrsto je to prvi reprezentančni zbor po uspešnem svetovnem prvenstvu divizije I, ko so hokejisti v začetku maja v Ljubljani izpolnili cilj in si po šestih letih znova zagotovili nastop med elito.

Novembrski reprezentančni ciklus je tradicionalno namenjen prijateljskim turnirjem, na katerih selektor Slovenije Matjaž Kopitar priložnost ponuja mlajšim igralcem. Nič drugače ni niti tokrat, ko se je ekipa zbrala na ledu. Med 26-erico ni številnih nosilcev ekipe in rezultatov iz minulih let, vseeno pa je na seznamu 11 hokejistov Olimpije, osem pa jih prihaja z Jesenic. V primerjavi s prvim seznamom, ki ga je selektor objavil pred dvema tednoma, so tokrat zraven Miha Logar, David Planko in Žan Jezovšek, medtem ko na zbor nista prišla Žiga Pavlin in Klemen Pretnar.

Ob odpovedi Avstrije je Madžarska dobra možnost

“Situacija je takšna, da sta dve reprezentanci iz naše skupine prijateljskih tekem odpovedali. Belorusi so kaznovani, Avstrijci so šli po svoje na drug turnir. Pokazala se je možnost za nastop na Madžarskem, kar je za november dobra opcija. Fantje, ki so tukaj, so si zaslužili vpoklic. Imamo osem fantov z Jesenic, veliko sem jih spremljal, bil tudi v stiku s trenerjem Glavičem. Zaslužijo si priložnost,” je ob tem dejal Matjaž Kopitar. Danes hokejiste čaka en trening, jutri dva, v sredo pa znova le eden in prosto popoldne, “saj bo konec tedna naporen”, je dodal.

“Obnovili bom stvari, ki jih večina že pozna. Sestavili bomo power-play in penalty-killing zasedbo. Te štiri treninge moramo izkoristiti maksimalno. Igralci imajo radi hokej in igrajo srčno. Veliko novosti pa ne bo,” je o načrtu za ta teden še dodal vodja na slovenski klopi.

Šele začetek reprezentančne sezone

“Smo mlada ekipa, ampak smo lahko konkurenčni vsem. Ta turnir lahko pripeljemo do konca z dobrimi rezultati. Upamo na najboljše,” pa je na konferenci dejal predstavnik mlajše generacije Jaka Sodja. Vlogo trenerja vratarjev bo začasno prevzel nekdanji reprezentant Robert Kristan, ki bo zraven vsaj do konca sezone. “To je velika čast zame, da lahko pridem pomagat reprezentanci. Tukaj sem, da z izkušnjami aktivnega igralca pomagam vratarjem. Imamo malo časa, zaenkrat smo se dogovorili, da bomo delali do konca sezone, kako bo vse potekalo, pa bomo videli,” je dejal nekdanji čuvaj mreže.

Po trenažno obarvanem prvem delu tedna se bodo risi v četrtek preselili na Madžarsko, kjer bodo v Budimpešti nastopili na mednarodnem prijateljskem turnirju v konkurenci Italije, Ukrajine, Francije, Japonske in Madžarske. S prvima dvema se bo Slovenija pomerila v skupinskem delu turnirja, v nedeljo pa bo glede na rezultate svojih in drugih tekem z eno od ostalih treh ekip igrala še v obračunu za razvrstitev na turnirju. Tekmovanje v madžarski prestolnici je prva priprava na svetovno prvenstvo elite maja v Latviji, drugič se bo reprezentanca zbrala februarja za turnir v Italiji, kjer bodo domačini, Madžari in Južni Korejci.

Generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec je ob tej priložnosti razkril še načrt za delo pred samim svetovnim prvenstvom v Rigi, kjer slovensko izbrano vrsto prva tekma čaka 13. maja s Švico. Ekipa se bo začela štiri ali pet tednov pred prvenstvom, v tem času pa odigrala po dve prijateljski tekmi z Italijo, Francijo in Madžarsko. Zadnji test bo opravila 9. maja v Kobenhavnu, ko bo palice prekrižala z Dansko.

Na Bledu se je danes zbrala tudi slovenska reprezentanca do 20 let, ki bo konec tedna na prijateljskem turnirju na Jesenicah moči merila s Francijo, Italijo in Madžarsko.

Seznam igralcev za turnir v Budimpešti:

Vratarji: Luka Gračnar (brez kluba), Rok Stojanovič (Cracowia), Val Usnik (KAC)

Branilci: Aljoša Crnovič (Olimpija), Kristjan Čepon (Olimpija), Tine Klofutar (Olimpija), Miha Logar (Jesenice), David Planko (Jesenice), Matic Podlipnik, Nejc Stojan (Olimpija), Miha Štebih (Aigles de Nice), Žiga Urukalo (Jesenice)

Napadalci: Gašper Glavič (Jesenice), Žan Jezovšek (Jesenice), Luka Kalan (Olimpija), Rok Kapel (Olimpija), Gregor Koblar (Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg), Žiga Mehle (Olimpija), Gašper Seršen (Jesenice), Nik Simšič (Olimpija), Jaka Sodja (Olimpija), Erik Svetina (Jesenice), Blaž Tomaževič (VSV), Miha Zajc (Olimpija).

Spored tekem v Budimpešti:

Četrtek, 10. november:

15.00 Italija – Ukrajina

18.30 Madžarska – Japonska

Petek, 11. november:

15.00 Francija – Japonska

18.30 Slovenija – Italija

Sobota, 12. november:

15.00 Madžarska – Francija

18.30 Ukrajina – Slovenija

Nedelja, 13. november:

11.30, 15.00, 18.30: tekme za končno razvrstitev