Slovo prvakov, evforija v Rigi, nočna mora Švicarjev

Hokej 25. Maj 202321:48 > 21:48
švicarska hokejska reprezentanca
Foto: Profimedia

Na svetovnem prvenstvu v hokeju so bili danes na sporedu vsi štirje četrtfinalni obračuni. ZDA, edina neporažena reprezentanca v skupinskem delu tekmovanja, je prepričljivo (3:0) ugnala Češko. Slabše pa je šlo Švici, ki se po zmagi v predtekmovalni skupini znova poslavlja že po četrtfinalu. Tokrat je bila s 3:1 boljša Nemčija. Kanadčani so v ponovitvi zadnjih treh finalov SP ugnali domačine Fince (4:1), Latvijci pa so v Rigi poskrbeli za evforijo, saj so se po zmagi nad Švedsko (3:1) prvič v zgodovini uvrstili v polfinale.

Američani so po sedmih zmagah v predtekmovanju zelo zanesljivo nastopili tudi na prvi stopnički izločilnih bojev. Vratar Casey Desmith je ustavil vseh (le) 15 strelov Čehov, na drugi strani pa njegovi soigralci v napadu v vsaki tretjini dosegli po gol (v prvi Matt Corontto, v drugi Nick Perbix in v tretji Cutter Gauthier, za slednjega je bil to že sedmi zadetek na SP). S tem so dokazali, da so zreli za kaj več kot bronasto kolajno, ki so jo v zadnjih desetih letih osvojili kar štirikrat (2013, 2015, 2018, 2021).

V polfinalu se bodo pomerili z Nemčijo. Ta je v skupini A zasedla le četrto mesto, danes pa presenetila zmagovalko ‘slovenske’ skupine v Rigi Švico. Reprezentanca iz osrčja Evrope je že drugo leto zapored zapravila status nosilke, tokrat so bili usodni goli Maximiliana Kastnerja, Johna Jasona Peterke in Nica Sturma. Na drugi strani so Švicarji zadeli le enkrat – prek Jonasa Siegenthalerja.

Veselje Latvijcev. Foto: Profimedia

Po večernem terminu smo dobili še drugi polfinalni par. Sestavljajo ga Latvijci in Kanadčani. Zadnji so v v boju za vstop med najboljše štiri ugnali Fince. V ponovitvi zadnjih treh finalov (2019, 2021, 2022) so se javorjevi listi maščevali za lanski poraz, pot do zmage pa so tlakovali z golom v vsaki tretjini. Finci so več kot tri minute pred koncem potegnili vratarja z ledu, kar se jim je hitro obrestovalo (1:3). Toda Kanada je nato priložnost izkoristila in z golom Tylerja Toffolija potrdila nastop na predzadnji stopnički.

Hokejisti z Baltika so si uvrstitev v izločilne boje zagotovili šele na zadnji tekmi skupine proti Švici, danes pa so ugnali Švedsko. Tri krone so se po vodstvu domačih v drugi tretjini uspešno vrnile, a zadnji del je spet pripadel Latviji. Z goloma Miksa Indrasisa in Janisa Jaksa so prišli do ene največjih zmag v zgodovini in s prvo uvrstitvijo v polfinale SP v Rigi poskrbeli za veliko evforijo.

Oba polfinalna obračuna bosta na sporedu v sporedu v soboto, 27. maja, v Tampereju. Tam bosta dan pozneje tudi obračuna za bronasto in zlato kolajno.

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu

ČETRTFINALE

Četrtek, 25. maj:

ZDA – Češka 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Švica – Nemčija 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Kanada – Finska 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Švedska – Latvija 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

POLFINALE

Sobota, 27. maj:

13.20 Kanada – Latvija

17.20 ZDA – Nemčija