Risi zaradi sankcij dobili nove nasprotnike

Hokej 18. Mar 202221:29 0 komentarjev

Krovna mednarodna hokejska zveza IIHF je sprejela odločitev o spremembi udeležencev svetovnega prvenstva elitne skupine na Finskem, ki bo potekalo med 13. in 29. majem. Namesto izključenih Rusije in Belorusije bosta njuni mesti zasedli Avstrija in Francija. Ta sprememba bo imela posledice tudi na svetovno drugoligaško SP (divizija I, skupina A), ki ga bo v začetku maja gostila Ljubljana, saj bi ti ekipi morali nastopati na tem tekmovanju. Po novem pa se bo Sloveniji, Južni Koreji, Madžarski in Romuniji pridružila še Litva, ki je sicer članica divizije I (skupina B).

Neuradno so že prejšnji teden prireditelji na Finskem sprejeli odločitev o tem, da bosta izpraznjeni mesti na 16-članskem elitnem SP zapolnili Avstrija in Francija kot naslednji najmočnejši reprezentanci na mednarodni lestvici, danes je IIHF te informacije tudi potrdila, pojasnila pa tudi, kako bo ta poteza vplivala na prvenstva v nižjih skupinah.

Francija bo v predtekmovalni skupini A, ki bo igrala v Helsinkih, zamenjala Rusijo, Avstrija pa bo zasedla mesto Belorusije v Tampereju. V skupini A so še Kanada, Nemčija, Švica, Slovaška, Danska, Kazahstan in Italija. V skupini B pa Finska, ZDA, Švedska, Češka, Latvija, Norveška in Velika Britanija.

Kot so poudarili pri IIHF, razen vpoklica dveh novih ekip sprememb ne bo. Določen urnik bo ostal nespremenjen, prav tako bosta zadnji ekipi obeh predtekmovalnih skupin izpadli v nižjeligaško SP naslednje leto.

Ker je dve članici divizije I (skupina A) pomaknila navzgor, je IIHF štirim preostalim dodala še peto, Litvo. Obe SP divizije I bosta imeli tako po pet udeleženk. Tudi pri ljubljanskem SP se sistem, kot so zapisali pri IIHF, ne bo spreminjal: prvi dve ekipi bosta napredovali na SP elite naslednje leto, zadnja bo izpadla v nižjo skupino.

Največ zanimanja ravno za Avstrijo in Francijo

Odločitev IIHF pa bo seveda vplivala tudi na prireditelje SP v Ljubljani, Hokejsko zvezo Slovenije, ki je že začela prodajati vstopnice, prav dvoboja z Avstrijo in Francijo pa sta veljala za najbolj mikavna na tekmovanju; zdaj bodo morali na novo sestaviti tudi urnik tekmovanja, SP v dvorani Tivoli se bo sicer predvidoma odvijalo med 2. in 8. majem.

Na SP divizije I (skupina B) v Katovicah bodo zdaj po novem nastopale le Poljska, Japonska, Estonija, Ukrajina in Srbija, iz te skupine bo prva ekipa napredovala v skupno A, zadnja pa izpadla v divizijo II.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!