Šivic razočaran nad navijači, ker nimajo športne kulture

Hokej 17. Okt 20229:51 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Za hokejisti Olimpije je odličen večer. Sinoči so v Tivoliju v okviru 10. kroga lige ICE po odličnih prvih dveh tretjinah in malce slabši tretji ugnali vodilno ekipo lestvice, Bolzano (5:2). Lepo zmago zmajev so skazile le bolj kot ne prazne tribune, na katerih se je po uradnih podatkih zbralo manj kot 900 navijačev.

Ljubljančani so na tretji domači tekmi v razširjenem avstrijskem prvenstvu prikazali verjetno najboljšo predstavo v letošnji sezoni. Sploh v prvih 40 minutah so nadigrali tekmeca, ki je predtem na osmih tekmah klonil le enkrat. Rezultat odlične igre zmajev? 4:0 po 40 minutah, kar so kljub pritisku Južnih Tirolcev v zaključku tekme domači pretvorili v zmago s 5:2 in nove tri točke.

“Prvi dve tretjini smo bili res dobri in disciplinirani. Tekmecu nismo dali nobene priložnosti v protinapadih. Kadarkoli smo dobili power-play, je bil moment na naši strani. Ustvarjali smo priložnosti in zabili gole, tako kot smo bili dogovorjeni. V tretji smo bili malce nedisciplinirani, naredili nekaj neumnih napak. Bolzano je dobil malo ’življenja’, a ne dovolj, da bi obrnil rezultat,” je obračun ocenil nasmejani trener Olimpije Mitja Šivic.

Olimpija je z najboljšo predstavo sezone strla Bolzano. Foto: Aleš Fevžer

Brez zmag ni evforije. A zmage so …

A če je bil Gorenjec ob pogledu na ledeno ploskev lahko več kot zadovoljen s prikazanim, ga je verjetno bolj razžalostil pogled na dokaj prazne tribune Tivolija. Pod Rožnikom se je ob gostovanju vodilne ekipe lige ICE po uradni statistiki zbralo borih 898 gledalcev.

“Slovenci smo navijači, ki začnemo navijat šele, ko je nekaj v tistem trenutku aktualno in vroče. Nimamo pa prave športne kulture, zaradi katere bi podpirali svoj klub. Radi imamo zmage. Zraven pa more biti še evforija. Nimam pravega odgovora, zakaj je letos ni. Na prvih osmih tekmah poraz več kot lani, pa smo jo lani čutili, tokrat pa ne. Razlog? Veliko ljudi je nastrojenih z negativizmom, hitro vidijo le slabe stvari. Če pogledaš, kaj ljudje govorijo, se vsi najprej obrnejo k negativnemu. Bil sem na nogometnem derbiju med Olimpijo in Mariborom – čestitke Ljubljančanom za zmago in velike tri točke. A če primerjam hokej z nogometom … Kot dan in noč. V hokeju se vse dogaja hitro, ne čaka se do 40. minute na prvi strel. Mi moramo opravljati svoje delo, zmagovati in narediti evforijo,” se je o razlogih za slab obisk razgovoril Šivic.

Čeprav je bilo v Tivoliju manj kot 900 navijačev, je bilo navijanje kar glasno. Sploh v zadnji tretjini. Foto: Aleš Fevžer

Manj potovanj in več spanca

Strateg zmajev upa, da bo navijačev na tribunah več v prihodnjih tednih, Olimpijo do konca novembra namreč čaka kar osem domačih tekem. Po napornem ritmu, ki je vključeval tekme v ligi ICE, slovenskem pokalu in ligi prvakov, jih zdaj čaka nastopanje le v prvem tekmovanju.

“Super. Menjati tekmovanja je res težko, čeprav se sliši smešno. Najprej polfinale pokala v Zalogu, ko se je treba zmotivirati. Fantje odigrajo korektno. Čez dva dni liga ICE, pa nato finale pokala na Jesenicah, kjer je spet treba fantom govoriti, da je treba stisniti. Nato liga prvakov, kjer nimaš več možnosti za napredovanje, a se ne želiš osramotiti. V ligi ICE so pa točke zelo pomembne. Res čestitke fantom. In super, da smo zdaj za nekaj časa osredotočeni le na to tekmovanje,” še dodaja Šivic.

Veliko domačih tekem v prihodnosti pa vidi kot velik plus, saj bo veliko manj potovanj, posledično pa več spanca. “Še večji plus pa bo, če bo na tribuni še 1500 ali 2000 navijačev,” se je ob slab obisk še enkrat obregnil 43-letnik.

Foto: Aleš Fevžer

Tudi ko ni šlo v mrežo, so verjeli vase

Največ zaslug za sinočnje slavje je imel predvsem Rok Kapel. Mladi napadalec je po prvotni statistiki dosegel tri gole, po koncu tekme pa priznal, da je pri tretjem pred vrati zadel soigralca Nika Simšiča in moštvo je spremembo javilo zapisniku.

“Vsi, od prvega do zadnjega, smo odigrali zelo dobro. Sploh v prvih dveh tretjinah tekmecu nismo dali veliko priložnosti. Obenem pa smo izkoristili svoje priložnosti in zasluženo zmagali. Lepo, da se mi je strelsko odprlo, da sem izkoristil dobljene priložnosti. Da gre v mrežo tudi kakšen strel, ki drugače ne bi šel. Malce bremena se je nabiralo. Že prejšnje tekme smo, kljub manj golov, igrali dobro. Vedeli smo, da bodo goli prišli,” pravi Kapel, ki se je ekipi pridružil med lansko sezono.

Zdaj ima med zeleno-belimi pomembno vlogo, s čimer je zadovoljen. “Imam zaupanje trenerjev. V napadu s Simšičem in Doderom dobro igramo, praktično vse smo odigrali na visokem nivoju. Nimam nobene slabe besede. Počutim se dobro. S soigralcema v napadu se dobro razumemo, pomagamo si. Vemo, kje bo kdo v napadu, tudi če ga ob podaji ne vidiš. Igra nam lepo teče,” je še dodal 23-letnik, sicer rojen na Jesenicah.

Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!