Zaradi lige prvakov je tivolski led pripravljen že v vročini

Hokej 25. Jul 202218:00
Delite:
Foto: Uroš Skaza

Čeprav ni še niti konec julija, so pri aktualnih hokejskih državnih prvakih že začeli priprave na ledu. Mitja Šivic pogleduje predvsem proti nastopu prvega slovenskega kluba v ligi prvakov, ki se začne že v začetku septembra. A glavni cilj poleg obeh domačih lovorik za Olimpijo vseeno ostaja liga ICE, kjer si Ljubljančani želijo vsaj ponovitve lanskega četrtfinala.

Pred halo Tivoli neznosna vročina, znotraj pa prijetna ohladitev. Led v veliki dvorani kljub ne povsem optimalnemu stanju je namreč pripravljen za drsanje, hokejisti HK SŽ Olimpije pa so na njem danes že začeli priprave na sezono 2022/23. Ob tej priložnosti so pod Rožnik povabili tudi predstavnike medijev.

Liga prvakov bo dober test

“S slovenskimi fanti, ki so ostali, smo bili po sezoni v stiku. Dobili so začrtan načrt, česa se morajo držati in kaj jih čaka. S tujci je bilo malce drugače, saj imajo že svoje programe. Danes smo opravili prvi test. So veliko veliko boljši kot lansko leto, tudi naši standardi pa so postavljeni višje. S tem sem zelo zadovoljen. Enako sem zadovoljen s prvim dnevom na ledu. Koncentracija, drsanje … Vse, kar smo iskali danes, je bilo prisotno,” je z videnim na prvem skupnem treningu zadovoljen glavni trener Mitja Šivic.

Gorenjec bo še drugo leto sedel na klopi zmajev, poleg nastopanja v državnem prvenstvu, pokalu in ligi ICE pa bo Olimpija nastopila tudi v ligi prvakov. Kot prvi slovenski klub. “Zaradi lige prvakov smo začeli tako zgodaj. Raje prej pa potem kakšen prost dan. V tem tekmovanju se bomo srečali z ekipami, ki imajo še prestavo več. Finančno sploh ne bom govoril. A v fante verjamem, tudi oni sami vase. To bo en dober test za vse nas, veliko pa bodo imeli za videti tudi ljubitelji hokeja. To je res super nivo,” se napornega začetka veseli Šivic.

Foto: Uroš Skaza

Us bo nesporna številka ena

Zelo zadovoljen je z vsemi okrepitvami, ki so prišli v Ljubljano. Poleg Nejca Stojana z Jesenic je prišlo še pet tujcev – vratar Anthony Morrone, branilec Carl Neill in napadalci Chris Dodero, Joseph Garrafa in stari znanec Marc Olivier Vallerand. Članskemu moštvu se je priključilo tudi pet mladih fantov. Okvirne peterke ima že v glavi, več pa bo jasno čez dva tedna, ko bodo začeli igrati s ploščkom.

Mesto prvega vratarja ima po slovesu Paava Hölsäja zagotovljeno Žan Us, Šivica pa veseli, da Olimpija po novem tudi zelo zgledno sodeluje z zaloško Slavijo. Ta letos sicer še ne bo nastopala v alpski hokejski ligi, a vrata Tivolija so tamkajšnjim igralcem ob dobrih predstavah zdaj na široko odprta.

Ekipa HK SŽ Olimpije za prihodnjo sezono:

Vratarji: Žan Us, Anthony Morrone, Luka Kolin

Branilci: Carl Neill, Kristjan Čepon, Mark Čepon, Joona Erving, Aljoša Crnovič, Aleksandar Magovac, Tine Klofutar

Napadalci: Marc Olivier Vallerand, Chris Dodero, Joseph Garrafa, Žiga Pance, Nik Simšič, Miha Zajc, Tadej Čimžar, Gregor Koblar, Luka Kalan, Rok Kapel, Jaka Sodja, Jaka Šturm

Mladinci: Gregor Žeželj, Žiga Mehle, Miha Beričič, Tian Hebar, Urban Podrekar

Odšli: Paavo Hölsä, Wade Murphy, Bastien Maia, Blaž Tomaževič, Žan Jezovšek, Sebastien Piche, Miha Logar, Mitja Robar, Miha Štebih, Guillaume Leclerc, Anže Ropret, Aleš Mušič

Najprej končnica, nato naprej

Kljub nastopanju med evropsko elito pa glavni cilj Olimpije ostaja liga ICE. Tam so zmaji lani v četrtfinalu izpadli proti Beljaku šele po sedmih tekmah. Tak uspeh si želijo ponoviti ali nadgraditi, a se zavedajo, da bo težko.

“Moramo biti pripravljeni na to, da nas letos nihče ne bo jemal z rezervo. Moštva se krepijo, na papirju se zdi, da bo liga močnejša. Čaka nas 52 tekem, veliko potovanj. Veliko vzponov, verjetno veliko padcev. Želim si, da smo v igri do konca in pridemo v končnico. Direktno ali prek play-ina. Tam pa bo cilj stopnička višje kot lani. Prva stvar je, da se dobro pripravimo in naredimo homogeno in strukturirano ekipo,” še pravi 42-letnik iz Brezja.

V Ljubljano se je vrnil stari znanec Marc Olivier Vallerand. Foto: Uroš Skaza

Naporne priprave se bodo obrestovale

“Vemo, da bo začetek zelo naporen. Tekme si bodo sledile ena za drugo zelo hitro. Na tako visokem nivoju klub še ni igral. Za vse nas bo to nekaj novega, zato bo treba na treningih ubrati drugačen pristop. Že od danes naprej delati na polno. Bomo utrujeni, malce bomo zgoreli, a to se v nadaljevanju sezone pozna. Če bomo pridni, delavni, se nimamo česa bati,” pa dodaja kapetan Ljubljančanov Žiga Pance.

Foto: Uroš Skaza

Prvi med enakimi v garderobi si želi izdatne podpore s tribun: “Navijači so naš dodaten igralec, v težkih trenutkih te dvignejo, da dobiš malce več zagona, energije in motivacije. Upamo na polno dvorano, pa ne le v ligi prvakov, ampak skozi celotno sezono. Mi pa se bomo potrudili po najboljših močeh, da bomo to vračali z dobro igro.”

Zgodba z Mušičem še ni končana

Ob začetku priprav se je v Tivoliju mudil tudi predsednik Miha Butara. Ta je razkril, da se je proračun kluba v primerjavi z lanskim letom zvišal za približno 200 tisoč evrov in bo za celoten klub v prihajajoči sezoni znašal 1,5 milijona evrov.

Veseli ga, da je klub tako organizacijsko kot v smislu igralskega kadra storil korak naprej, odzval pa se je tudi na dogajanje glede Aleš Mušiča, ki je po slovesu od kluba navijačem razkril, da je imel ustni dogovor s Šivicem še za eno sezono, a nato ostal brez mesta v ekipi. Navijači so se nato odzvali z napovedjo bojkota domačih tekem.

Foto: Uroš Skaza

“On je legenda ljubljanskega hokeja in res sem mu hvaležen za vse štiri sezone, ki jih je odigral v našem klubu. Ko je prišel k nam, smo dali ostali signal, da gradimo resno zgodbo in za to sem mu zelo hvaležen. Moramo se pogovoriti na šest, osem oči. Ko se bomo, bomo vlekli zaključke. Če se bo treba opravičiti, se bom v svojem imenu ali imenu sodelavcev opravičil kot prvi. Bilo mu je ponujeno, da se poslovi, kot se spodobi. To se bomo dogovorili na sestanku. Po mojem mnenju si zasluži imeti dres pod stropom hale Tivoli, saj je ljubljanskemu hokeju res ogromno dal,” je dejal Butara.

Komentari

Vaš komentar