Stadion, ki je postal drugi dom argentinske reprezentance

Nogomet 18. Dec 202210:00 0 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Današnji finale bo gostil stadion Lusail v istoimenskem mestu, ki je bilo zgrajeno zgolj za letošnje svetovno nogometno prvenstvo, v tem času pa je postal domala drugi dom argentinske reprezentance. Lionel Messi in soigralci so na njem odigrali že štiri tekme.

Kapaciteta: 88.966
Mesto: Luisail
Tekme: 10 tekem (6 skupinski del, 1 osmina finala, 1 četrtfinale, 1 polfinale, finale)
Cena: približno 750 milijonov evrov

Stadion Lusail ponazarja ročno izdelane sklede, značilne za islamski svet, stoji pa v obalnem mestu Lusail, ki leži 20 kilometrov severno od Dohe in je bilo za potrebe letošnjega svetovnega prvenstva zgrajeno na novo. Po prvenstvu bo nudilo dom približno 200 tisoč prebivalcem.

Stadion je največji v Katarju in sprejme 80 tisoč obiskovalcev. Po prvenstvu bo polovico manjši in preoblikovan v prostor s šolami, trgovinami, kavarnami, klinikami …

Posebnost objekta je zasnova, ki skrbi, da bo igrišče med tekmami vseskozi v senci.

Gradili so ga štiri leta in pol, odprt je bil novembra 2021.

Zraven leži tudi veličastna Lusail Sports Arena, ki sprejme 15 tisoč gledalcev in je gostila svetovno rokometno prvenstvo 2015. Stala je več kot 300 milijonov evrov.

Argentina še petič, Francija prvič

Lusail je do zdaj gostil devet tekem letošnjega svetovnega prvenstva. Argentina Lionela Messija je na njem igrala že kar štirikrat.

Lionel Messi je na tem stadionu doživel že nekaj sijajnih trenutkov. FOTO: Guliverimages.

Pet od sedmih tekem v Katarju bo torej odigrala na stadionu, ki bo gostil tudi finale. Tukaj je izgubila uvodno tekmo proti Savdski Arabiji, potem pa premagala Mehiko, v izločilnih delih pa še Nizozemsko in Hrvaško. Lusail je zanjo torej srečen kraj.

Zanimivo je, da bo Kylian Mbappe s Francijo na ta stadion na letošnjem prvenstvu stopil sploh prvič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!