Brazilija 1950

Nogomet 9. Nov 202212:03 > 10. Nov 2022 13:54 0 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Prvak: Urugvaj.
Gostitelj: Brazilija.
Datum: 24. junij – 16. julij 1950.

Število ekip: 13.
Odigrane tekme: 22.
Doseženi zadetki: 88.
Povprečno število gledalcev: 47.511.

Po drugi svetovni vojni med letoma 1939 in 1945 se je svetovno prvenstvo na spored vrnilo leta 1950 v nekoliko spremenjenem formatu. V šestih brazilskih mestih, Riu de Janeiru, Sao Paulu, Belo Horizonteju, Porto Alegreju, Recifeju in Curitibi, je nastopalo šest evropskih, štiri južnoameriške, ena severnoameriška in ena srednjeameriška reprezentanca.

Manjkale so številne države. Nastop so zavrnile Sovjetska zveza, Madžarska, Škotska in tudi Argentina, ki je bila v sporu z brazilsko nogometno zvezo. Turčije ni bilo, ker si ni mogla privoščiti dragega potovanja v Južno Ameriko, nastop je odpovedala tudi Indija.

Format predtekmovanja je kljub okrnjenosti ponujal štiri skupine in bil zato malce nepošten. V dveh skupinah so bile po štiri, v eni tri, v eni pa zgolj dve reprezentanci. Zmagovalke skupin v predtekmovanju so se uvrstile v finalno skupino, v katerih so se pomerile med seboj. Najboljša je postala prvak.

Kako je Urugvaj osvojil naslov?

Bil je srečnež, ki je nastopal v skupini z zgolj enim nasprotnikom, pa še s tem ni imel prav veliko težav. Z 8:0 je odpravil Bolivijo in se že po eni tekmi uvrstil v nadaljnje tekmovanje. Tam je najprej z 2:2 remiziral proti Španiji, potem s preobratom v zadnjih 15 minutah s 3:2 premagal Švedsko in v odločilni tekmi, po novem preobratu v zadnjem delu tekme, z 2:1 premagal še Brazilijo.

Finale:
Urugvaj – Brazilija 2:1
Strelci: 0:1 Friaca 47., 1:1 Schiaffino 66., 2:1 Ghiggia 79.

Kdo je bil najboljši igralec?

Naziv najboljšega strelca je pripadel Brazilcu Ademirju. Napadalec Vasca de Game je blestel. V predtekmovanju je dosegel dva gola pri zmagi nad Mehiko s 4:0 in enega ob zmagi nad Jugoslavijo z 2:0. V odločilnem delu je najprej ob zmagi nad Švedsko s 7:1 uprizoril eno najboljših individualnih predstav v zgodovini prvenstev, dosegel je kar štiri gole, in dvakrat zadel še pri zmagi nad Španijo s 6:1 v drugem krogu. V velikem finalu ni zadel.

Najboljši strelci:
9 – Ademir (Brazilija), 5 – Oscar Miguez (Urugvaj), 4 – Chico (Brazilija), Estanislau Basora (Španija), Telmo Zarra (Španija), Alcides Ghiggia (Urugvaj) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Maracanazo, kot so Brazilci poimenovali eno svojih največjih športnih tragedij v zgodovini, ko so pred več kot 200 tisoč gledalci v finalu na kultnem stadionu Maracana v Riu de Janeiru nepričakovano izgubili proti Urugvaju. Po tej tekmi so Brazilci zapadli v kolektivno depresijo, drastično se je v dneh po finalu povišalo tudi število samomorov. Dva navijača sta si življenje vzela kar takoj po tekmi na stadionu.

“Najdaljša zaporna kazen v Braziliji je 30 let, jaz sem dobil doživljenjsko,” so nepozabne besede, ki jih je desetletja pozneje izrekel vratar Brazilije na tisti tekmi. Moacir Barbosa, ki je prejel dva gola iz praktično dveh strelov Urugvajcev v njegova vrata, je bil v javnosti označen kot glavni krivec za poraz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!