Francija 1938

Nogomet 9. Nov 202212:02 > 10. Nov 2022 13:51 0 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Prvak: Italija.
Gostitelj: Francija.
Datum: 4. – 19. junij 1938.

Število ekip: 15.
Odigrane tekme: 18.
Doseženi zadetki: 84.
Povprečno število gledalcev: 20.824.

Na prvenstvu v Franciji bi moralo nastopati 16 reprezentanc, a je bila zraven ena manj. Le nekaj mesecev pred začetkom mundiala si je namreč Nemčija prisvojila Avstrijo. Manjkalo je še nekaj ekip. Argentina je prvenstvo bojkotirala, ker je bila prepričana, da bi ga morala gostiti ona, nastop so spet odpovedali Urugvajci, še tretjič v nizu tudi Angleži, medtem ko Španije ni bilo, ker je tam divjala državljanska vojna.

Zraven je bilo 12 ekip iz Evrope, le ena iz Južne Amerike, ena iz Karibskega otočja in prvič tudi udeleženka iz Azije. Nastopale so v devetih mestih. Na dveh stadionih v Parizu, v Marseillu, v Bordeauxu,v Le Havru, v Strasbourgu, v Reimsu, v Toulousu, v Lillu in v Antibesu. Tudi tokrat so se, podobno kot štiri leta pred tem, reprezentance merile le na izločanje.

Kako je Italija osvojila naslov?

V osmini finala je po podaljških z 2:1 odpravila Norveško, v četrtfinalu je bila s 3:1 boljša od Francije, v polfinalu pa je z 2:1 premagala Brazilijo.

V finalu, ki si ga je na Olimpijskem stadionu v Parizu ogledalo 45 tisoč gledalcev, so se Italijani pomerili z Madžari in jih premagali s 4:2 ter postali prvi, ki jim je uspelo ubraniti naslov svetovnega nogometnega prvaka. Junaka tekme sta bila napadalca Triestine Luigi Colaussi in rimskega Lazia Silvio Piola. Vsak sta zabila po dva gola.

Finale:

Madžarska – Italija 2:4
Strelci: 0:1 Colaussi 6., 1:1 Titkos 8., 1:2 Piola 16., 1:3 Colaussi 35., 2:3 Sarosi 70., 2:4 Pioli 82.

Kdo je bil najboljši igralec?

Blestel je Brazilec Leonidas, ki je najprej zabil “hat-trick” pri dramatični zmagi nad Poljsko po podaljških v osmini finala in zadel na obeh tekmah četrtfinala proti Češkoslovaški. Prva se je končala z remijem z 1:1, na drugi so Brazilci zmagali z 2:1. Dvakrat je napadalec Flamenga, ki so ga naslavljali z vzdevkom črni diamant, zadel še na tekmi za bron proti Švedski ob zmagi s 4:2.

Najboljši strelci:

7 – Leonidas (Brazilija), 5 – Gyorgy Sarosi (Madžarska), Gyula Zsengeller (Madžarska) in Silvio Piola (Italija), 4 – Gino Colaussi (Italija) in Ernest Wilimowski (Poljska) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Tudi v času svetovnega prvenstva v Franciji, ko so bile politične razmere v Evropi zelo napete, je bil v ospredju fašistični voditelj Italije Benito Mussolini, ki si je nadvse želel, da bi Italija pred njegovimi očmi zmagala. Za to naj bi si prizadeval na vse načine in pritiskal na akterje prvenstva. Pred finalom naj bi Italijanom poslal kratek telegram, v katerem je pisalo: “Zmaga ali smrt!” Na srečo mu groženj ni bilo treba uresničiti. Še drugič v štirih letih je bil po finalu svetovnega nogometnega prvenstva nasmejan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!