Italija 1990

Nogomet 9. Nov 202212:13 > 10. Nov 2022 15:59 0 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Prvak: Zahodna Nemčija.
Gostitelj: Italija.
Datum: 8. junij – 8. julij 1990.

Število ekip: 24.
Odigrane tekme: 52.
Doseženi zadetki: 115.
Povprečno število gledalcev: 48.389.

Po Mehiki je še druga država, ki je drugič gostila svetovno prvenstvo, postala Italija. Na mundialu 1990, ki je bilo zadnje pred velikimi političnimi spremembami v Evropi, so se še zadnjič predstavile Sovjetska zveza, Češkoslovaška, Zahodna Nemčija in tudi Jugoslavija. V njenem dresu je zaigral Srečko Katanec in postal še tretji slovenski nogometaš na svetovnih prvenstvih.

Prvenstvo v Italiji, maskota je bila skulptura Ciao, je zaznamovalo nevsakdanje malo zadetkov. V povprečju le 2,21 na tekmo, kar je najmanj v zgodovini svetovnih prvenstev.

Tekme so bile odigrane v 12 italijanskih mestih. V Milanu, Rimu, Torinu, Neaplju, Bariju, Firencah, Veroni, Vidmu, Cagliariju, Bologni, Palermu in Genovi. Tudi tokrat se je za naslov potegovalo 24 reprezentanc, 14 iz Evrope, štiri iz Južne Amerike, po dve pa iz srednje Amerike, Afrike in Azije. Ekipe so bile razporejene v šest skupin s po štirimi. Iz vsake skupine so v osmino finala napredovali najboljši dve reprezentanci in ob njih še tri najboljše tretjeuvrščene.

Kako je Zahodna Nemčija osvojila naslov?

V skupinskem delu je s 4:1 premagala Jugoslavijo, potem s 5:1 Združene arabske emirate in za konec z 1:1 remizirala proti Kolumbiji. V osmino finala je napredovala kot prvouvrščena reprezentanca. V osmini finala so Nemci z 2:1 odpravili Nemce in z golom z enajstmetrovke v četrtfinalu z 1:0 še Češkoslovaško. V polfinalu so bili, potem ko je bil po rednem delu izid 1:1, po enajstmetrovkah boljši od Angležev.

V velikem finalu so na Olimpijskem stadionu v Rimu pred več kot 73 tisoč gledalci nogometaši Zahodne Nemčije premagali še Argentino z 1:0. To je bil finale, ki ga mnogi označujejo za najmanj kakovostnega v zgodovini, prav veliko priložnosti za gol ni bilo. Odločitev je padla v zaključku tekme. Roberto Sensini je v svojem kazenskem prostoru podrl Rudija Völlerja in sodnik, Mehičan Edgardo Codesal, je pokazal na najstrožjo kazen. V gol jo je v 85. minuti spremenil Andreas Brehme in Nemčiji prinesel še tretji naslov svetovnega prvaka. Selektor Nemcev je bil Franz Beckenbauer in postal prvi nogometaš, ki je svetovni prvak postal kot kapetan (leta 1974) in tudi selektor.

Finale:
Zahodna Nemčija – Argentina 1:0
Strelec: 1:0 Brehme 85./11m

Kdo je bil najboljši igralec?

Čeprav je Italija pred domačimi navijači zaostala za pričakovanji, zadovoljiti se je morala z bronom, je imela v svojih vrstah nesporno najboljšega posameznika tekmovanja. Salvatore Schillaci je bil najboljši strelec in tudi najboljši igralec tekmovanja. V predtekmovanju je takratni napadalec Juventusa zabil dva gola, proti Avstriji in Češkoslovaški, v izločilnih delih pa se med strelci znašel na prav vsaki od štirih tekem, ki jih je odigral. Pri zmagi nad Urugvajem v osmini finala z 2:0 je zabil en gol, ob zmagi nad Irci z 1:0 v četrtfinalu je bil strelec edinega zadetka na tekmi, z golom pa se izkazal tudi v polfinalu ob porazu z Argentino po enajstmetrovkah. V tekmi za bron je bil ob zmagi nad Anglijo z 2:1 junak dneva z golom in asistenco.

Najboljši strelci:
6 – Salvatore Schillachi (Italija), 5 – Tomaš Skuhravy (Češkoslovaška), 4 – Roger Milla (Kamerun), Gary Lineker (Anglija), Michel (Španija), Lotthar Mätthaus (Zahodna Nemčija) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Kamerun in nepozaben ples Rogerja Mille, ki si ga je legendarni napadalec privoščil ob vsakem doseženem zadetku. Zgodilo se je štirikrat. Kamerun je poskrbel za takrat najboljši rezultat kakšne od afriških reprezentanc. Prebil se je vse do četrtfinala in bil le nekaj minut oddaljen od polfinala. Proti Angliji je do 83. minute vodil z 2:1, a potem izgubil. Milla se je v reprezentanco, za katero je že nehal igrati, na nagovor kamerunskega predsednika Paula Biye, in bil, čeprav je bil star že 38 let, eden od zvezdnikov turnirja. Dvakrat je zadel ob zmagi nad Romunijo v skupinskem delu z 2:1 in se, spet ob zmagi z 2:1, dvakrat med strelce vpisal tudi pri zmagi nad Kolumbijo v osmini finala. V četrtfinalu je bil na tekmi proti Angliji asistent.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!