Južna Koreja in Japonska 2002

Nogomet 9. Nov 202212:16 > 10. Nov 2022 16:18 0 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Prvak: Brazilija.
Gostitelj: Južna Koreja in Japonska.
Datum: 31. maj – 30. junij 2002.

Število ekip: 32.
Odigrane tekme: 64.
Doseženi zadetki: 171.
Povprečno število gledalcev: 42.269.

Leta 2002 se je svetovno nogometno prvenstvo prvič ustavilo v Aziji. Prvenstvo, ki ga je gostilo deset japonskih (Yokohama, Saitama, Šizuoka, Osaka, Mijagi, Oita, Niigata, Kašima, Kobe in Sapporo) in deset južnokorejskih mest (Daegu, Seul, Busan, Inčeon, Ulsan, Gvangju, Suvon, Jeonju, Seogwipo in Daejeon), bo šlo v zgodovino kot prvo, na katerem je bila zraven tudi Slovenija.

Na mundialu je spet nastopilo 32 reprezentanc. Iz Evrope jih je bilo 15, iz Južne Amerike in Afrike pet, štiri so bile iz Azije in tri iz Severne oziroma Srednje Amerike in Karibskega otočja. Podobno kot štiri leta poprej so bile razvrščene v osem skupin s po štirimi ekipami. Napredovale so prvouvrščene iz vsake.

To prvenstvo je šlo v zgodovino tudi kot zadnje, na katerem je veljalo pravilo zlatega gola.

Kako je Brazilija osvojila naslov?

V skupinskem delu zvezdniki Brazilije niso imeli prav težkega dela. Z 2:1 so premagali Turke, s 4:0 in s 5:2 pa Kitajce oziroma Kostariko. V osmini finala so z 2:0 odpravili Belgijo, v četrtfinalu pa z nepozabnim golom Ronaldinha s prostega strela še Anglijo. V polfinalu so bili z 1:0 boljši od Turčije.

V finalu pred 69 tisoč gledalci v Jokohami na Japonskem se je Brazilija merila z Nemčijo in zmagala. Oba gola za Brazilce je zabil Ronaldo, ki se je uspešno vrnil po novi hudi poškodbi kolena. Brazilci so še petič postali svetovni prvaki, njihov kapetan Cafu pa se je v zgodovino vpisal kot prvi nogometaš, ki je zaigral v treh finalih svetovnih prvenstev v nizu.

Finale:
Nemčija – Brazilija 0:2
Strelec: 0:1 Ronaldo 67., 0:2 Ronaldo 79.

Kdo je bil najboljši igralec?

Čeprav je bil po številnih kriterijih najboljši igralec prvenstva, z osmimi goli je prejel tudi naziv najboljšega strelca, ob koncu leta pa bil imenovan za najboljšega nogometaša leta na svetu, je junak finala Ronaldo ostal brez naziva najboljšega posameznika turnirja. Nagrado za najboljšega posameznika turnirja je nekoliko presenetljivo prvič v zgodovini prejel vratar. Nemec Oliver Kahn, ki je v sedmih tekmah prejel vsega tri gole in petkrat ohranil nedotaknjeno mrežo, na prvenstvu pa zbral 20 obramb.

Najboljši strelci:
8 – Ronaldo (Brazilija), 5 – Rivaldo (Brazilija), Miroslav Klose (Nemčija), 4 – Christian Vieri (Italija), Jon Dahl Tomasson (Danska) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Globalno gledano Južna Koreja, ki je pod vodstvom Nizozemca Guusa Hiddinka šokirala z uvrstitvijo v polfinale in postavila nov mejnik za azijski nogomet. Za nas pa seveda peripetije, ki so se dogajale po prvi tekmi Slovenije na svetovnem prvenstvu proti Španiji v Gwangjuju, kjer je počilo med Zlatkom Zahovićem in Srečkom Katancem.

Potem ko je Katanec prvega zvezdnika v drugem polčasu zamenjal, ga je Zahović v garderobi zmerjal in žalil. Po pogovorih so se na Nogometni zvezi Slovenije sprva odločili, da z naskokom najboljši strelec Slovenije na prvenstvu ostane, a ko je ta za tem zbral novinarje in povedal svojo plat zgodbe, je padla odločitev. Prvi zvezdnik slovenskega je nogometa mora domov, kar je bila novica, ki je odjeknila tudi v svetu.

Slovenija je potem izgubila še proti Španiji in Paragvaju, domov se je vrnila brez točke in razdvojena. Pa tudi s sporom, ki korenine v slovenskem nogometu poganja še danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!