Švedska 1958

Nogomet 9. Nov 202212:05 > 10. Nov 2022 14:09 0 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Prvak: Brazilija.
Gostitelj: Švedska.
Datum: 8. – 29. junij 1958.

Število ekip: 16.
Odigrane tekme: 35.
Doseženi zadetki: 126.
Povprečno število gledalcev: 23.423.

Šesto svetovno prvenstvo je pripadlo Švedski, ki se je druga svetovna vojna ni dotaknila, tako da je ohranila nogometno infrastrukturo, za največji športni dogodek v državi pa je zgradila še dva stadiona. Prvenstvo je bilo odigrano v kar 12 mestih. V Göteborgu, Solni, Malmöju, Helsingborgu, Norrköpingu, Eskilstuni, Sandviknu, Uddevalli, Jernvallnu, Västerasu, Orebru, Halmstadu in Borasu.

Na prvenstvu je bilo 12 evropskih, tri južnoameriške in ena srednjeameriška reprezentanca. Med njimi presenetljivo ni bilo dvakratnih svetovnih prvakov Italijanov in Urugvajcev, ki so bili neuspešni v kvalifikacijah. Prvič je bila zraven Sovjetska zveza. V skupinski del se je podalo 16 reprezentanc, ki so bile razporejene v štiri skupine. Zmagovalki vsake sta napredovali v izločilne dele.

Kako je Brazilija osvojila naslov?

Skozi prvi del tekmovanja se je v družbi Sovjetske zveze, Anglije in Avstrije z dvema zmagama in remijem ob gol razliki 5:0 sprehodila. Remizirali so Brazilci z Angleži, tekma se je končala z rezultatom 0:0 in postala prva v zgodovini mundialov, ki se je končala brez zadetkov.

V četrtfinalu so z 1:0 odpravili Wales, bili v polfinalu, potem ko je nasprotnik velik del tekme zaradi poškodbe igral z desetimi nogometaši (takrat še ni bilo menjav), boljši od Francije s 5:2 in v finalu v Solni pred malo manj kot 50 tisoč gledalci s 5:2 premagali še domačine Švede. Brazilci so na Švedskem prišli do prvega od petih naslovov svetovnega prvaka, ki so jih osvojili.

Finale:
Brazilija – Švedska 5:2
Strelci: 0:1 Liedholm 4., 1:1 Vava 9., 2:1 Vava 32., 3:1 Pele 55., 4:1 Zagallo 68., 4:2 Simonsson 80., 5:2 Pele 90.

Kdo je bil najboljši igralec?

Francoz Just Fontaine je zabil kar 13 golov in postavil rekord, ki ga bo težko preseči. Takratni golgeter Reimsa je že v skupinskem delu Paragvaju nasul tri gole, Jugoslaviji dva in Škotom enega.

V izločilnih delih je dal še v prestavo višje. Pri zmagi nad Severnimi Irci s 4:0 je zadel dvakrat, ob porazu proti Braziliji v polfinalu je enkrat, pri zmagi nad Zahodno Nemčijo s 6:3 pa je v tekmi za bron, ki je bila v luči politične preteklosti za obe državi pomembna kot finale, zadel dosegel kar štiri gole.

Najboljši strelci:
13 – Just Fontaine (Francija), 6 – Pele (Brazilija), Helmut Rahn (Zahodna Nemčija), 5 – Vava (Brazilija), Peter McParland (Severna Irska) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Za njo je nedvomno poskrbel Brazilec Pele, ki je pred 64 leti na Švedskem kot 17-letnik osupnil nogometni svet in si utrl pot do statusa po mnenju mnogih najboljšega nogometaša vseh časov. Najstniški napadalec Santosa je tik pred prvenstvom staknil poškodbo, tako da je prvič zaigral šele na zadnji tekmi skupinskega dela, na kateri ni zadel.

Povsem drugače je bilo v izločilnih delih. Na prvi stopnički, v četrtfinalu, se je Brazilija mučila z Walesom, z mojstrskim zadetkom v 66. minuti jo je rešil njen najmlajši član, ki je še veliko bolj navdušil v polfinalu. Pri zmagi s 5:2 je Francozom nasul kar tri gole. V finalu je proti Švedom ob zmagi s 3:1 zabil dva gola in prvenstvo končal s šestimi zadetki. Na dan tekme s Švedi je bil star 17 let, osem mesecev in šest dni. Še vedno je najmlajši nogometaš, ki je v finalu zaigral, v njem zabil gol in postal svetovni prvak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!