Napočil je konec – Tom Boonen končal kariero

Kolesarstvo 10. Apr 201713:33 > 13:40
Bryn Lennon, Getty Images Sport

Svetovni prvak iz leta 2005 in specialist za enodnevne kolesarske klasike Tom Boonen, je včeraj odvozil zadnjo etapo svoje kariere. Belgijec je na dirki Pariz - Roubaix, kjer je sicer štirikrat v karieri zmagal, tokrat dosegel 13. mesto.

Na legendarni klasiki je zmago osvojil kolesar ekipe BMC, Greg van Avermaet, ki je prvič v karieri zmagal na dirki po granitnih kockah (kjer poteka večina dirke). Letošnja izvedba je bila najhitrejša v zgodovini in čeprav so Boonena skoraj vsi pričakovali v boju za zmago, je bil na koncu blizu zmage njegov moštvenih kolega Zdeněk Štybar.

Na vprašanje, ali bi se lahko prebil še do pete zmage in ali mu je žal, ker ni izvedel častnega kroga, je 36-letni Boonen odgovoril v svojem slogu:

Bryn Lennon, Getty Images Sport

“Da, v zadnjih 15 kilometrih je obstajala možnost, vendar pa po prvi skupini ubežnikov ni bilo ekipe, ki bi bila sposobna karkoli postoriti. Iskreno rečeno…imel sem dovolj častnih krogov, ti so za vse tiste, ki si to tudi zaslužijo, jaz pa sem prišel samo zato, da se oprham. Iz vsega skupaj nisem želel  narediti ‘show’!”

 Poleg zmage na svetovnem prvenstvu je Boonen največje uspehe doživel prav na omenjeni dirki po granitnih kockah, zato ni čudno, da se je upokojil prav tu. “Ni mi žal. Zame je to najboljša dirka na svetu, obožujem jo, a prišel je čas. To sem čutil že od lani,” je med drugim povedal belgijski kolesar, ki je med kariero dosegel tudi šest etapnih zmag na dirki po Franciji.

No, v središču pozornosti pa se ni znašel le zaradi dobrih rezultatov, temveč tudi zato, ker so mu na testu prepovedanih poživil v krvi kar trikrat našli kokain.