Giro: Prezgodnje veselje Pibernika, zmaga Gaviriji

Kolesarstvo 10. Maj 201718:55 > 18:59
Getty Images/Bryn Lennon

Na peti etapi Dirke po Italiji je odločal šprint. 159 kilometrov dolgo preizkušnjo od Pedare do Messine je dobil Kolumbijec, Fernando Gaviria.

Kolesar ekipe Quick-Step Floors je tako postal prvi kolesar z dvema etapnima zmagama na letošnji dirki. Drugo mesto je zasedel Italijan Jakub Mareczko, tretje pa Irec Sam Bennett. Skupno vodstvo je zadržal Luksemburžan Bob Jungels, moštveni kolega etapnega zmagovalca.

Luka Pibernik (Bahrain Merida), ki je šest kilometrov pred koncem napadel glavnino, je prečkal ciljno z dvignjenima rokama, a na njegovo žalost je bil do pravega cilja še en krog, tako da se je veselil prekmalu.

Od Slovencev je bil najboljši Jan Tratnik, ki je zasedel 14. mesto, tudi vsi preostali so v cilj prišli v času zmagovalca. Jan Polanc, zmagovalec četrte etape na Etno, je zadržal 19. mesto v skupnem seštevku (+0:58), v seštevku mladih kolesarjev je še naprej četrti, tudi v šesti etapi pa bo nosil majico najboljšega na gorskih ciljih.

Vozili smo z dvema ciljema – zadržati skupno vodstvo in dobiti etapo. Vse se je razpletlo odlično, to je zmaga vseh nas. Noge so v šprintu odgovorile tako, kot sem si želel, zmago pa bi posvetil vsem, ki me podpirajo, še posebno družini, ki je tukaj v Italiji,” je bil zadovoljen Gaviria.

Vrstni red po 5. etapi:              

 1. B. JUNGELS    LUKS 29:22:07
 2. G. THOMAS     VB    +0:06
 3. A. YATES     VB    0:10
 19. J. POLANC     SLO    0:58