Etapa in rožnata majica po odlični predstavi Froomu

Kolesarstvo 25. Maj 201817:57 > 17:59
Bryn Lennon/Getty Images

Britanec Chris Froome (Sky) je novi nosilec rožnate majice vodilnega na kolesarski dirki po Italiji. Z zmago na današnji 19. etapi dolgi 181 km, in z več kot tremi minutami naskoka pred najbližjim zasledovalcem je Froome s četrtega mesta v skupnem seštevku dva dni pred koncem napredoval na prvo.

Chris Froome je s samostojno vožnjo čez tri prelaze v Alpah postavil Dirko po Italiji na glavo. Simon Yates je v 19. etapi popolnoma omagal.

Štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji je tri tedne čakal na kraljevsko etapo. Po koncu četrtkove etape na Prato Nevosu je napovedal popoln napad, saj ga četrto mesto ne zanima. Nihče ni pričakoval, da bo polovico etape vozil sam. 

Najvišja točka Gira, prelaz Finestre (2178 m), je bila usodna za Yatesa, ki je popolnoma popustil 86 km pred ciljem, saj tudi moštvenim kolegom ni mogel več slediti. Froome je odločno napadel in nihče mu ni bil kos. Na 18,5 km dolgem in zelo strmem vzponu je bil kapetan ekipe Sky neustavljiv, na sklepnem makadamskem odseku pa je še povišal prednost.

Britanec je samostojno vožnjo nadaljeval na spustu in imel tudi na zadnjem vzponu na Jafferau je imel največ moči.

Froome je z današnjo odlično etapo prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, drugouvrščeni Tom Dumoulin pa sedaj zaostaja že za 40 sekund.