Zlato Valverdeju, Roglič odpadel 10 km pred ciljem

Kolesarstvo 30. Sep 201816:43 > 16:57
Chris Graythen/Getty Images

V Innsbrucku je Alejandro Valverde pri 38 letih ugnal kolesarsko konkurenco in 15 let po prvi medalji končno osvojil še zlato in mavričasto majico. Slovenija kljub najvišjim ciljem prvenstvo zapušča brez odličja.

Na koncu mi je za zadnji klanec zmanjkalo. Preveč sem se potrošil, imel sem krče, čevelj se mi je strgal, tako da sem se skušal boriti. Na neki točki sem se ustrašil, da ne bo šlo čez klanec. Padec ni bil prijeten, vendar tako pač je, dal sem od sebe 130 odstotkov. Popravil sem svojo zadnjo uvrstitev s SP, tako da si nimam prav veliko za očitati. Hvala za podporo ekipi,” je po dirki v kamero strnil misli Roglič.

Slovenija je imela prvič v zgodovini SP-jev na cestni dirki osem kolesarjev. Roglič je poskrbel za vznemirjenje slovenskih ljubiteljev kolesarstva, ko je 61 km pred ciljem padel in moral zamenjati kolo, a je ob pomoči ujel glavnino.

Simon Špilak in Jan Polanc sta ga počakala, dva kroga pred ciljem pa so bili v zasledovalni skupini s 40 sekundnim zaostankom za glavnino, ki pa so jo ujeli ob začetku vzpona na Igls oz. 49 km pred ciljem.

Španski veteran je imel največ moči že za na hudičev klanec (tudi do 28 % naklon) Höttinger Höll, med spustom je opravljal večino dela, na koncu pa je dokazal, da so šprinti njegova svetla plat.

Valverde je bil v finišu kljub premočan za Francoza Romaina Bardeta in Kanadčana Michaela Woodsa, četrti je bil osmoljenec sezone Nizozemec, Tom Dumoulin.