Dirka v Emiratih odpovedana zaradi koronavirusa

Kolesarstvo 28. Feb 20200:22 > 0:26
Tadej Pogačar
Foto: UCI

Potem, ko so organizatorji dirke ugotovili, da sta bila dva italijanska kolesarja pozitivna na test koronavirusa, je padla odločitev, da se dirka po Združenih Arabskih Emiratih dve etapi pred koncem konča. Slovenski kolesar Tadej Pogačar je dobil zadnjo etapo in končal na skupno drugem mestu.

Dirka po Združenih arabskih emiratih, na kateri je v včerajšnji peti etapi zmagal Tadej Pogačar, je odpovedana zaradi okužb s koronavirusom v hotelu Crowne Royal Plaza Abu Dhabi Yas Island, kjer so nastanjene ekipe.

Iz Dubaja se je Kolesarski zvezi Slovenije oglasil odlični sprinter Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki je v začetku sezone v dobri formi: “Ne dogaja se prav veliko. Ponoči so nas testirali, ne dajejo pa nobenih informacij. Zaenkrat je hotel zaprt, nimamo izhoda. Znotraj hotela ni restrikcij. Niti ni nobene panike.”

Moštvi Astane in Jumbo Visme sta prek uradnih profilov na družabnih omrežjih sporočili, da je dirka po ZAE odpovedana, o tem pa poročajo tudi številni mediji ter novinarji, ki so bili primorani zvečer ostati v hotelu zaradi suma na okužbo s koronavirusom.

“Dobili smo informacijo, da je dirka po ZAE odpovedana zaradi pojava koronavirusa. Vsem vpletenim želimo vse najboljše, medtem ko čakamo na nadaljnji potek dogodkov,” so zapisali na Twitterju pri nizozemskem moštvu, za katerega nastopa tudi Primož Roglič, ki pa ga letos ni na dirki.

Italijanski mediji poročajo, da so se za odpoved dirke odločile lokalne oblasti, ki bodo poskrbele za teste kolesarjev in osebja v naslednjih urah. Tisti, katerih test bo pozitiven, bodo morali ostati v 15-dnevni karanteni, ostali bodo lahko v nedeljo odpotovali iz države. Pred hotel se je pripeljala tudi posebna policijska enota CBRN, ki je usposobljena za primere kemičnih, bioloških in radioloških kontaminacij, še poročajo italijanski mediji.

Posebna enota je izolirala območje, ustvarila karanteno, trenutno pa moštva in osebje ekip, prisotnih na dirki po Združenih arabskih emiratih, opravljajo testiranja za morebitno prisotnost virusa covid-19, ki je povzročil številne preglavice tako v svetu športa kot drugod z več kot 80.000 potrjenimi primeri ter več kot 2000 smrtnimi žrtvami.