ABC Toura: Temna plat dirke po Franciji

Kolesarstvo 19. Jul 202210:00 > 19:25 1 komentar
Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliver

Kolesarstvo so v preteklosti pretresali mnogi škandali, povezani predvsem z dopingom. Slavnim kolesarjem, kot so Floyd Landis, Lance Armstrong, Alberto Contador in Jan Ullrich, so odvzeli naslove in dosežke ter jim prepovedali udeležbo na dirki po Franciji.

Kolesarstvo je bilo na prelomu tisočletja v zelo temačnem obodbju. V sedemletnem obdobju, ko je serijsko zmagoval Lance Armstrong (1999-2005), je bilo kar 87 % kolesarjev (61 od 70), ki so končali med najboljšo deseterico, potrjenih ali osumljenih dopinga.

Od teh jih je bilo 48 (69 %) potrjenih, 39 pa jih je bilo na določeni točki kariere suspendiranih.

V celoti so v zgodovini dirke po Franciji najbolj izstopale afere z dopingom pri štirih kolesarjih; Pri dveh je zmagovalec postal drugouvrščeni, pri dveh pa ni nobenega zmagovalca oziroma nobenega na tretjem mestu.

Lance Armstrong

Foto: Guliverimage

Praktično vsak je že slišal za to ime. In če je kdo zaznamoval Tour de France, je bil to zagotovo prav Armstrong.

Njegova življenjska zgodba je zgodba o pogumnem boju z rakom, udeležbi na dirki po Franciji in zmagi na francoski pentlji kar sedem let zapored. Nato se je umaknil iz kolesarstva, na koncu pa so mu odvzeli vse naslove in njegovo ime želeli izbrisati iz zgodovine.

Od junaka …

Med leti 1999 in 2005 je kar sedemkrat zapored zmagal na največji dirki , s čimer je pritegnil ogromno pozornosti in obenem navdihnil milijone drugih ljudi.

Okoli njegove četrte zmage so ljudje začeli ugibati o njegovem uživanju nedovoljenih substanc, oblasti pa so uvedle preiskavo pri njegovi ekipi (U.S. Postal Service).

Po svoji sedmi zmagi na dirki po Franciji je napovedal upokojitev, da bi bil lahko več časa preživel z družino.

… do bedaka

Kmalu zatem so oblasti opravile še eno preiskavo v zvezi z dopingom in poskrbele za ponovno testiranje vzorcev. Izkazalo se je, da je na vseh svojih nastopih uporabljal nedovoljene substance.

Zato so se odločili, da je treba Armstrongu odvzeti vse naslove in mu izreči dosmrtno prepoved sodelovanja na vseh kolesarskih prireditvah, čeprav je Armstrong takrat te obtožbe odločno zavračal.

Kasneje je Armstrong v intervjuju z Oprah Winfrey končno priznal, da je med dirko po Franciji uporabljal doping in izvajal transfuzije krvi, da bi si zagotovil prednost pred ostalimi.

Predsednik mednarodne kolesarske zveze je izjavil, da Lance Armstrong nima mesta v kolesarstvu in da si zasluži, da se nanj pozabi.

Floyd Landis

Foto: Guliverimage

Floyd Landis, prejemnik različnih nagrad v svetu kolesarstva in zmagovalec Toura leta 2006, je še vedno prvi v vsej zgodovini francoske pentlje, ki so mu odvzeli naslov zmagovalca.

Landis sam ni priznal obtožb o dopingu. Novica se je razširila po njegovi veliki zmagi na dirki leta 2006, zaradi katere je bil pod drobnogledom, vendar so te trditve veljale zgolj za govorice.

Trdil je, da je nedolžen in da so v vzorcu dopinga, ki so jih našli v njegovi krvi, vsebovali pijačo Jack Daniel’s in zdravila proti bolečinam.

Stvari so se nekoliko spremenile leta 2010, ko se je Landis odločil priznati uživanje dopinga v sporočilu, ki ga je napisal nikomur drugemu kot Stevu Johnsonu, izvršnemu direktorju ameriškega kolesarstva.

Priznal je, da je v svoji karieri uporabljal sredstva za izboljšanje zmogljivosti, zlasti med Tourom leta 2006.

Priznanje ni bilo edino, kar je bilo vključeno, saj je v nadaljevanju opisal, da ni bil edini kolesar, ki je uporabljal doping. Med temi imeni je najbolj izstopalo ime Lanca Armstronga, njegovega največjega tekmeca, ki je bil že dlje časa osumljen.

Alberto Contador

Foto: Guliverimage

Alberto Contador, eden najbolj dominantnih kolesarjev svojega obdobja, je španski kolesar, ki se je večkrat udeležil dirke po Franciji in v letih 2007, 2009 in 2010 osvojil rumeno majico.

Vendar pa so se stvari obrnile, ko je bil spoznan za krivega uporabe klenbuterola ob zmagi na Touru leta 2010, zaradi česar so mu odvzeli naslov in mu izrekli dveletno prepoved nastopanja.

To odločitev je sprejela španska kolesarska zveza, potem ko so arbitražno sodišče, Mednarodna kolesarska zveza in Svetovna protidopinška agencija preiskali zadevo in v vzorcih njegove krvi našli sledi klenbuterola.

Contador je trdil, da so bili sledovi naključni in da je klenbuterol moral zaužiti s hrano. Kasneje so se odločili, da Contadorja obtožijo zaradi naključnega zaužitja klenbuterola, saj ta snov velja za prepovedano.

Jan Ullrich

Ullrich (levo) ima največ drugih mest na dirki po Franciji. Foto: AP Photo/Laurent Rebours via Guliver

Ko so Albertu Contadorju odvzeli naslov z dirke leta 2010, se je pod drobnogledom športnih organov znašel še Jan Ullrich.

Nemški kolesar je splošno priznan kot eden najzahtevnejših tekmovalcev in tisti z največ drugimi mesti na dirki po Franciji. Med dirko leta 1997, na kateri si je zagotovil prvo mesto, je bil obtožen dopinga.

Ulrich je imel izjemno rivalstvo z Lancom Armstrongom, vendar Ullrich nikoli ni premagal Armstronga in je vedno končal na drugem ali tretjem mestu.

Arbitražno sodišče je razkrilo, da je bil Ulrich del operacije Puerto, v okviru katere so bili številni športniki osumljeni uporabe poživil za izboljšanje zmogljivosti.

Končno tretje mesto iz leta 2005 so mu odvzeli.

Zgodbe iz časov, ko droge niso bile prepovedane

Leta 1924 je novinar Albert Londres za francoski časopis Le Petit Parisien spremljal dirko po Franciji. V Coutancesu je izvedel, da so lanskoletni zmagovalec Henri Pélissier, njegov brat Francis in tretji kolesar Maurice Ville odstopili po sporu z organizatorjem Henrijem Desgrangeem. Henri Pélissier je pojasnil težavo in nadaljeval pogovor o drogah, o čemer je poročal v Londres v svojem dnevniku dirke, v katerem je skoval besedno zvezo Les Forçats de la Route (“obsojenci ceste”).

“Nimaš pojma, kaj je Tour de France,” je dejal Henri Pélissier. “To je kalvarija. Še huje, saj ima križev pot le 14 postaj, naša pa 15. Trpimo od začetka do konca. Želite vedeti, kako lahko vztrajamo? Tukaj … To je kokain za naše oči. To je kloroform za naše dlesni.”

“Ponoči v naših sobah ne moremo spati. Drhtimo, plešemo in žongliramo, kot da bi plesali ples svetega Vita.”

Francis Pélissier je veliko kasneje dejal: “Londres je bil znan novinar, vendar ni imel pojma o kolesarstvu. Malo smo se norčevali iz njega s svojim kokainom in tabletami. Kljub temu, dirka po Franciji leta 1924 je bila vse prej kot enostavna.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje