ABC Toura: Od kanarčka do najbolj želene barve med kolesarji

Rumena barva ima v kolesarstvu poseben pomen. Foto: Guliverimage

Največji in najbolj znan simbol Dirke po Franciji je zagotovo rumena majica. Maillot jaune, kot ji pravijo Francozi, je bila uvedena že več kot 100 let nazaj, takoj po prvi svetovni vojni.

Legendarna Dirka po Franciji se je s krstno izvedbo začela leta 1903 s traso, dolgo kar 5560 kilometrov. A takrat vodilni tekmovalec v skupni razvrstitvi ni bil nič ‘drugačen’ od preostalega pelotona. Dobil je sicer zelen trak za roko, a so se predstavniki sedme sile pritoževali, da ni dovolj viden.

Po enajstih izvedbah je zgodbo Toura prekinila prva svetovna vojna. Kolesarjenja po francoskih cestah ni bilo od leta 1915 do 1918. Ko se je tekmovanje leta 1919 vrnilo, je takratni direktor dirke Henri Desgrange vztrajal, da potrebuje bolj jasno ločnico, ki bi določala, kdo vodi na dirki. Prišel je na idejo, da bi najhitrejši po skupnem času nosil poseben dres – majico.

V čast glavnega sponzorja dirke, športnega časopisa L’Auto-Velo (predhodnik današnjega časnika L’Equipe), katerega zaščitna barva je bila rumena (tudi tiskali so na rumen papir), je vodilni kolesar nosil majico rumene majice. In tradicija se je obdržala vse do danes.

Eugene Christophe v rumenem. Foto: Guliverimage

Pa čeprav ni šlo vse gladko. Že 1919 je Desgrange predal rumeno majico takrat vodilnemu Eugenu Christophu, ki pa je bila narejena iz volne. Christophe ni bil zadovoljen s ‘trapasto’ rumeno, po besedah zgodovinarja Paula F. Stateja naj bi celo dejal, da spominja na kanarčka.

A Desgrange je vztrajal, rumena majica pa je postala prava ikona svetovnega kolesarstva. Po njegovi smrti sta na pasu rumenega dresa zapisani njegovi začetnici HD.

Danes je to ikona in svetinja kolesarstva. Kot je zapisano na uradni strani Toura, rumena majica predstavlja simbol odličnosti, prestiža in zmage. Je dokaz najbolj kompletnih kolesarjev, ki so lahko izjemno močni tako na ravninah, v gorah kot v kronometrih. Postala je sinonim uspešnega kolesarjenja, pa čeprav na nekaterih drugih dirkah vodilni nosi majico drugačne barve (na Giru rožnate, na Vuelti rdeče, Po Sloveniji zelene …).

A večje, prestižnejše in pomembnejše od rumene ni. Da bi jo vsaj za en dan oblekel, sanja praktično vsak profesionalni kolesar …