ABC Toura: Zakaj vsaka ekipa z osmimi kolesarji

Kolesarstvo 2. Jul 202210:00 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Na letošnji Dirki po Franciji nastopa 22 ekip, v vsaki pa je osem kolesarjev. To skupno znaša 176 tekmovalcev, a ta številka je v veljavi šele od leta 2018. Prej je bil peloton še precej večji.

Že leta 2017 so trije največji organizatorji kolesarskih dirk po svetu, A.S.O., RCS Sport in Flandrijske klasike, na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) podali predlog, da bi število kolesarjev na ekipo zmanjšali za enega. Na enodnevnih ali večetapnih dirkah to pomeni iz osmih na sedem kolesarjev, na tritedenskih preizkušnjah (Giro, Tour, Vuelta) pa iz devetih na osem.

UCI je zahtevo sprva zavrnila, nato pa jo vendarle uveljavila na začetku naslednje sezone, torej spomladi 2018. Zgornjo mejo ekip predstavlja številka 22, to pomeni, da je v pelotonu na Grand Tourih lahko maksimalno 176 kolesarjev, na preostalih enodnevnih ali večetapnih dirkah pa 154.

S to spremembo so želeli tako organizatorji kot vodilni možje svetovnega kolesarstva poskrbeti za večjo varnost na cesti, saj se je število tekmovalcev na največjih dirkah leta zmanjšalo za kar 22 (iz 198 na 176). Obenem je za posamezno ekipo veliko težje nadzorovati posamezno etapo, kaj šele celotno dirko v treh tednih. Na ta način pa so na boljšem tudi navijači, ki naj bi po tej spremembi dobili bolj izenačene in napete dirke. Še bolj kot prej pa se pozna vsak morebitni odstop, z le sedmimi ali šestimi kolesarji je še težje tekmovati proti kompletnim moštvom.

Prav nič drugače pa ni zaradi manjše številke nastopajočih z vlogami v ekipi. Športni direktorji že pred samim začetkom Toura jasno določijo, kdo je kapetan ekipe, kakšni so cilji ekipe in kdo bodo pomočniki. Je pa to seveda odvisno od samih karakteristik moštva in posameznih kolesarjev. Tako UAE Emirates na letošnjem Touru vse upe polaga na kapetana za visoko skupno razvrstitev Tadeja Pogačarja, vsi ostali so njegovi pomočniki.

Pri Jumbo-Vismi sta kapetana dva, poleg Primoža Rogliča še Jonas Vingegaard. Vsi razen Wouta van Aerta, ki je ‘prosti lovec’ in skuša osvojiti zeleno majico, so njuni pomočniki v boju za skupno razvrstitev. Brez takšnega cilja pa je na Tour recimo prišla ekipa Luke Mezgeca Team BikeExchange. Avstralci veljajo za sprintersko moštvo, za glavna aduta ravninskih etap (kapetana) pa sta bila določena Dylan Groenewegen in Michael Matthews. Dirkanje na skupni seštevek jih ne zanima.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!