Če bi vedel, kaj ga čaka, ne bi postal profesionalni kolesar

Drugi športi 26. Jun 20218:09 > 8:20 0 komentarjev
(Foto: AP/Guliver Images)

Primož Roglič letošnjo že 108. izvedbo Dirke po Franciji začenja v vlogi enega od glavnih favoritov za končno zmago. Tako je bilo tudi lani, ko je po nesrečni predzadnji etapi moral rumeno majico vodilnega na koncu prepustiti rojaku Tadeju Pogačarju. Zmaga na najpomembnejši kolesarski preizkušnji na svetu ostaja glavni cilj Zasavca, ki je v manj kot desetih letih prehodil neverjetno pot od smučarskega skakalca do najboljšega kolesarja na svetu.

V začetku meseca je minilo natanko 70 tednov, odkar na prvem mestu lestvice Mednarodne kolesarske zveze kraljuje Primož Roglič. S tem je podrl rekord Slovaka Petra Sagana, ki je vrh zasedal teden manj. Slovenski kolesarski as je pot od začetnika do pretendenta za zmage na največjih in najzahtevnejših dirkah prevozil v tako kratkem času, da marsikdo dobi občutek, da mu je to uspelo čez noč.

“Tako silovit napredek si ljudje v kolesarstvu, vajeni postopnega tekmovalnega šolanja, težko zamislimo in razumemo. V dveh letih je preskočil osnovno in srednjo kolesarsko šolo. Postal je kompleten kolesar,“ je leta 2017, ko je Roglič kot prvi Slovenec osvojil etapo na francoskem Touru, dejal selektor slovenske reprezentance v kolesarstvu Andrej Hauptman.

Visoka učna krivulja

Zgodbo o tem, kako je športnik iz Kisovca na začetku preteklega desetletja iz smučarskih skokov prestopil v kolesarstvo, je danes znana domala vsakemu Slovencu, a je tudi zgodba o vzponih in padcih. Predvsem zadnjih je bilo na uvodu njegove nove kariere precej.

(Foto: AP/Guliver Images)

“Kolesariti sem začel zelo pozno. Nisem vedel, kako se na kolesu preobleči, kako na njem jesti ali piti. Tudi kako odtočiti ne. Vse to sem se moral naučiti in to zelo, zelo hitro. Če sem iskren, je bilo zelo boleče, saj sem velikokrat pristal na tleh,“ je v nedavnem pogovoru za spletni portal bicycling.com dejal Primož Roglič, ki se je na svoji prvi dirki tako zelo bal padca, da je vseh 170 kilometrov prevozil brez enega samega požirka pijače.

Osebna izkaznica Primoža Rogliča

rojen: 29. 10. 1989
prebivališče: Monako
poklic: profesionalni kolesar
klub: Jumbo-Visma (2016-)
prejšnji klubi: Adria Mobil (2013-2015)

“Če bi vedel, kako zahtevno bo, morda nikoli ne bi začel s profesionalnim kolesarstvom. A ker ni bilo tako, nisem imel kaj za izgubiti. Lahko sem le poskusil in videl, kako se bo razpletlo,“ je dodal.

Meja zgolj nebo

Svojo prvo dirko med profesionalci je vpisal leta 2014 pod okriljem dolenjske kolesarske univerze Adrie Mobila, že v naslednji sezoni pa slavil zmago na Dirki po Sloveniji, ki mu je prinesla tudi dogovor z nizozemsko ekipo Lotto-Jumbo. Trener v njegovi ekipi, ki se danes imenuje Jumbo-Visma, Marc Lamberts, se spominja, da je bil Roglič tedaj povsem drugačen tip kolesarja.

“Ko je prišel k nam, je bila njegova največja vrlina eksplozivnost. Bil je tip tekmovalca, kot je danes Julian Alaphilippe. V kratkem času je lahko proizvedel veliko moči, a na tako visoki ravni ni zdržal pol ure. Njegov anaerobni prag na kilogram telesne teže še ni bil dovolj visok. A prav na tem smo delali zadnjih nekaj let,” je pred časom dejal Lamberts.

Napredek Rogliča pri Nizozemcih je bil izjemen, prav tako navdušenje navijačev ob nizanju novih in novih uspehov. Ob neverjetnem vzponu v vrh, ko je med drugim leta 2017 osvojil srebro na svetovnem prvenstvu, dve leti pozneje pa s slavjem na Vuelti tudi svojo prvo tritedensko dirko, so novinarji zapisali, da je meja 31-letnika zgolj nebo.

Uživa v preprostih trenutkih

Mediji ga dandanes sicer pogosto opisujejo kot prekaljenega, vendar na dirkah neusmiljenega in nepopustljivega kolesarja. Ko stopi pred novinarske mikrofone, nastopa umirjeno, celo zadržano. A kot pravi partnerka in mati njegovega še ne dveletnega sina Leva Lora Klinc: “Ima dve plati. Po eni je kolesar, po drugi povsem običajen Primož.“

(Foto: Guliver Images)

V očeh moštvenih kolegov velja za velikega garača v celoti predanega lovljenju zastavljenih ciljev, ki se ne ustraši niti kritike. “Rad nas povpraša po mnenju, našem videnju stvari, nasvete pa nato tudi upošteva. Opazil sem, da je tudi zelo hvaležna oseba. Če sem iskren, je to lastnost šampionov. Takšni so bili tudi nekateri najboljši kolesarji, ko sem bil še član Quick-Stepa,“ je leta 2019 dejal nekdanji kolesar Jumbo-Visme Laurens De Plus.

Največji uspehi

zmaga na Dirki po Baskiji (2018, 2021),
zmaga na Dirki po Španiji (2019, 2020),
zmaga na Dirki po Romandiji (2018, 2019)
znaga na dirki po Sloveniji (2015)
drugo mesto na Dirki po Franciji (2020)
drugo mesto na SP v vožnji na čas (2017)
tretje mesto na Dirki po Italiji (2019)

In čeprav je neutrudno sledenje ciljem ena od Rogličevih največjih vrnil, pa se po besedah 25-letnega Belgijca, zna tudi sprostiti. “Ko je le mogoče, uživa v prostih trenutkih. Ko po dirki odleti domov, si na letališču privošči tudi pivo ali pa košček torte po treningu. Zakaj pa ne? Pozoren je na vse, a nikoli do onemoglosti,“

Preteklosti ne more spremeniti

Ko je pred slabim letom dni dominiral na francoski pentlji, se je že zdelo, da bo po letih garanja in odrekanja končno privozil na kolesarski Olimp. Vodil je vse do predzadnje etape, a zmago izgubil proti rojaku Tadeju Pogačarju.

(Foto: Guliver Images)

“Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Preteklosti ne moreš spremeniti. Naredil sem vse, kar sem lahko, nekateri pa so bili hitrejši od mene in zato se ne smem kriviti. Res je, da sem izgubil , a sem vseeno bil na stopničkah. Tudi to je zame super rezultat, neverjeten uspeh. To mi je dalo občutek, da lahko dosežem še več,“ je letošnjega marca v pogovoru za Sportklub dejal Roglič.

Poraz je prenesel stoično, kot se za največje šampione spodobi, a ostal odločen, da letos na Elizejske poljane prikolesari kot zmagovalec.