Čeha niso ustavili niti krči

Kolesarstvo 24. Maj 202218:05 0 komentarjev
Jan Hirt (Foto. Guliverimage)

Čeh Jan Hirt je zmagovalec zahtevne 16. etape kolesarske dirke po Italiji od Sala do Aprice (202 km). Petindvajsetletnik je slavil iz skupine ubežnikov, medtem ko je v rožnati majici za las ostal Ekvadorec Richard Carapaz, potem ko se mu je približal Avstralec Jai Hindley.

Za 31-letnega Hirta (Intermarche-Wanty-Gobert) je bila to peta zmaga v poklicni karieri, od tega tretja letos po dveh uspehih v Omanu. Ciljno črto je Čeh prečkal sedem sekund pred Nizozemcem Thymenom Arensmanom (Team DSM), ki je prav tako večino dneva bežal pred glavnino.

“Danes sem si obetal nekaj velikega. Očitno si želim vedno sodelovati, ko zaslišim besedo Mortirolo. Prizadeval sem si, da bi prišel med ubežnike. Nekajkrat sem bil v težavah zaradi lastnih napak, materiala in tudi skupine, v kateri ni bilo pravega sodelovanja. Na zadnjem vzponu mi menjalnik ni deloval najbolje, poleg tega sem imel na spustu do cilja še težave s krči. Ampak boril sem se do samega konca, saj sem si zelo želel zmage,” je organizatorjem dirke dejal Hirt.

Rožnata majica ostala na ramenih Carapaza

Za obema najboljšima v etapi so se favoriti za skupno zmago udarili za tretje mesto in bonifikacijske sekunde. Z zaostankom 1:24 minute je Hindley (Bora-Hansgrohe) v fotofinišu ugnal Carapaza (Ineos Grenadiers) in mu vzel štiri bonifikacijske sekunde.

Rožnata majica je vseeno ostala na ramenih Carapaza, ki ima po novem le še tri sekunde naskoka pred Hindleyjem. Tretji je še vedno Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zdaj zaostaja 44 sekund. Približal se mu je Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious), ki je bil v etapi šesti in za Carapazom zaostaja 59 sekund.

V eni najbolj zahtevnih etap letošnjega Gira (5250 višinskim metrov) je sicer uspel šele drugi beg z več kot 20 kolesarji na vzponu Goletto di Cadino (19,9 km/6,2 %). V nadaljevanju se je tudi ta skupina razredčila in po vzponu na Mortirolo (12,6 km/7,6 %) štela le še sedem kolesarjev.

Novak opravljal vlogo pomočnika

V ozadju je Domen Novak (Bahrain-Victorious) kot edini preostali Slovenec na dirki opravljal vlogo pomočnika za svojega kapetana Lando in v zadnjih 40 km dolgo časa narekoval ritem skupine favoritov. Popustil je šele na zadnjem vzponu na Santo Kristino (13,5 km/8,0 %) in v cilj pripeljal kot 45. z zaostankom 31:23 minute.

Skupaj z moštvenimi kolegi je pripravil teren na spopad najboljših, prvi pa je napadel Landa. Sledila sta mu le Carapaz in Hindley. Vsi trije so nato večkrat poskušali, a se nihče na najbolj zahtevnem delu vzpona ter nato na spustu v Aprico ni mogel znebiti najbližjih tekmecev v boju za rožnato majico.

“Etapa je bila zelo zahtevna, sem pa vesel, da sem zadržal rožnato majico. Seveda sem malce razočaran, ker nisem dobil sprinta za tretje mesto. Vedeli smo, da bo Landa na zadnjem vzponu napadel in skušal vzeti nekaj sekund, saj se bori za zmago na Giru. Vsi trije s Hindleyjem smo bili najmočnejši v etapi in obeta se zanimiv zaključek dirke,” je po etapi dejal Carapaz, olimpijski prvak v cestni preizkušnji.

V sredo bo na vrsti prav tako zahtevna 17. etapa od Ponte di Legna do Lavaroneja (168 km) z dvema zelo zahtevnima vzponoma v zadnjih 50 km.