Čez balanco: Izteklo se je dobro, a to je bila slaba taktika

Kolesarstvo 5. Jul 202219:42 > 19:54 1 komentar
Foto: Guliverimage

Četrta etapa dirke po Franciji je znova poskrbela za dramatičen zaključek. Po treh zaporednih drugih mestih je Wout van Aert prišel do zmage po ekipnem napadu Jumbo Visme na zadnjem vzponu. Toda kot opozarja nekdanji zmagovalec dirke po Dofineji Jani Brajkovič današnja odločitev nizozemske ekipe ni bila najboljša, kar bi se jim lahko maščevalo v tretjem tednu.

Z Janijem Brajkovičem smo spregovorili o dvojni igri Jumbo Visme (borba za zeleno in rumeno majico) na letošnji dirki po Franciji. Če so bile to pred začetkom Toura zgolj napovedi in besede, smo danes videli, da nizozemska ekipa misli resno. Toda nekdanji zmagovalec dirke po Dofineji je bil nekoliko bolj kritičen do današnje taktike ekipe Primoža Rogliča.

“Mislim, da Jumbo Vismo igra trojno igro, ne le dvojno. Za njih (Jumbo Visma, op. p) se je danes dobro izteklo, ampak mislim, da glede na to, da Roglič in Vingegaard nista uspeli slediti napadu van Aerta, mogoče to ni bila najboljša taktika, kar so storili danes. Sicer so zmagali etapo, imajo rumeno in zeleno majico v tem trenutku, ampak za generalno razvrstitev bi rekel, da porabljajo preveč energije tam, kjer je ne bi rabili. Želijo iztržiti največ, kar je možno v tem prvem tednu, kar bi jih lahko teplo potem v tretjem tednu,” je današnjo etapo komentiral Brajkovič.

Roglič ponavadi ni imel težav s takimi klanci

Na zadnjem vzponu je bilo moč videti, da napadu van Aerta lahko sledita le Adam Yates in Jonas Vingegaard, nato pa sta tudi oba zasledovalca popustila, Roglič pa je popustil še nekoliko prej. Tudi Tadej Pogačar je nekoliko zamudil in bil nekoliko bolj zadaj, toda kot poudarja Brajkovič, Pogačar vseeno dirka nekoliko pametneje v teh dneh.

“Dogovor to vsekakor ni bil, morda znak slabosti. Stvar je v tem, da je bil to zelo kratek in eksploziven klanec, kar ponavadi, ko smo mi gledali Rogliča, ni imel nikoli težav s takimi klanci, ampak je šel brez problema čez te klance. Moramo tudi vedeti, da so zaostali tudi drugi favoriti, tudi za Rogličem, razen Yatesa in Vingegaarda. V tem smislu ima Zasavec prednost pred ostalimi. Tudi Pogačar je prišel iz ozadja. Veliko pomeni tudi pozicija na začetku klanca. Mislim, da Pogačar te dni dirka veliko bolj pametno, inteligentno,” je morebitno slabost ocenil zmagovalec dirke po Sloveniji leta 2012.

Ne želijo prevzeti odgovornosti

Toda v isti sapi Brajkovič še dodaja, da ima lahko tak dan psihološki vpliv na tekmovalca: “Za vsakega kolesarja je zagotovo psihološki udarec, če vidi, da ni najboljši oziroma če stvari ne grejo tako, kot si je sam predstavljal. Današnji dan bi lahko imel psihološki vpliv na Rogliča v prihodnjih dneh, pa čeprav je to zgolj en dan, ki ni prinesel sprememb v skupni razvrstitvi, predvsem zato, ker je bil njegov moštveni kolega pred njim. Moramo se tudi vprašati, kaj mislijo oziroma kakšen načrt imajo vodilni možje v ekipi Jumbo Visma. Kako bodo dirkali, na koga bodo dirkali, ali bodo to prepustili kolesarjema, ko nekdo popusti, da drugi postane glavni, to ne vemo. Govorijo o mnogih stvareh, toda kolesar bo pokazal, kdo je boljši. Moje mnenje je, da je to zelo slaba taktika in vodilni možje ne želijo prevzeti odgovornosti, kar je pa popolnoma narobe svet.”

Jumbo Visma ekipa, ki si jo želiš na jutrišnji etapi

Jutri je pred kolesarji peta etapa, ki vključuje 11 sektorjev in skupno 19,4 kilometrov kock iz klasike Pariz-Roubaix. Na tej etapi bodo morali biti še bolj pozorni kandidati za končno zmago. Kocke se pojavijo v drugi polovici 153,7 km dolge etape in lahko tako kot prejšnja leta povzročijo velike spremembe.

Profil 5. etape. Foto: letour.fr/en

“Lahko gre zelo narobe ali pa v redu. Tu ne boš zmagal Toura, lahko pa ga izgubiš,” je po pregledu trase napovedal Pogačar.

Jani Brajkovič. Foto: Aleš Fevžer

“Drži, da je imel Roglič v preteklih letih veliko težav s padci, ampak prav njegova ekipa je za to etapo ena najboljših. On (Roglič, op. p) ima na papirju zelo lahko nalogo. Držati se mora Wouta van Aerta in to je to. Ko upoštevamo, da je v celotni karavani 176 kolesarjev, ta enostavna naloga postane nekoliko težja. Bomo videli, kako se bo izteklo. Upam, da se ne bo zgodilo nič takega, kar bi povzročilo, da bi Roglič ostal zadaj. To bi bila velika škoda. Vseeno mislim, da ima vsaka stvar svoj namen oziroma nič se ne zgodi naključno. Vse se da obrazložiti zakaj se je zgodilo. Gre pa za etapo, ki bo pokazala, kako se bo dirka odvijala naprej,” se je na jutrišnjo etapo ozrl Brajkovič.