Čez balanco: Ne more zmagati ravno vsak, ki si to želi

Kolesarstvo 22. Jul 202219:09 > 19:17 0 komentarjev
Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Tudi po 19. etapi dirke po Franciji ostaja razmerje moči nespremenjeno. Vodilni na dirki je še naprej Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar ostaja drugi. Popolno dominacijo Jumbo-Visme na letošnjem Touru je na petkovi etapi potrdil Christophe Laporte, ki je presenetil vse in prinesel Franciji prvo etapno zmago letos. Tokratni gost Sportklubove rubrike Čez balanco je bil Gorazd Penko, ki je poudaril, da je bil Tour očitno tako zahteven, da imamo na takih etapah pogosto atipične zaključke.

“Vsi so očitno pričakovali lažjo etapo, kot se je na koncu izkazalo. Tudi Matej Mohorič, ki je bil v begu, je bil tam z mislimi, da bo šel beg do konca. Dejstvo je, da se mnogi ponovno ušteli. Sprinterji so pričakovali zaključni sprint, tisti, ki so bolj za težke etape, so pričakovali bolj lahek zaključek. Očitno jih je v zadnjih 30 kilometrih teren presenetil, pa čeprav imajo vse ekipe praktično vse podatke o trasi,” je dejal Gorazd Penko.

“Tour je bil očitno tako zahteven, tako utrujajoč za vse, da na koncu ne more zmagati ravno vsak, ki si zada ta cilj. Če je Jumbo-Visma tako superiorna, ni presenečenje, da so zmagali tudi na tej etapi. Celotno gledano je bila prav ekipa Jumbo-Visme daleč najboljša ekipa na letošnji dirki po Franciji,” je današnjo etapo ocenil Penko.

Končni vrstni red je znan, če ne bo presenečenj

Sobota prinaša še zadnji tekmovalni dan, in sicer se bodo kolesarji pomerili v kronometru. 40,7 kilometra dolga 20. etapa je pred začetkom letošnjega Toura obljubljala morda zaključni spopad kandidatov za rumeno majico, toda ob trenutkih zaostankih se zdi, da so prva tri mesta praktično že oddana, na kar je opozoril tudi Penko: “Razlika je taka, da jo Pogačar v normalnih okoliščinah ne more nadoknaditi, razen če se Vingegaardu zgodi kaj nepredvidljivega. Težko je nadoknaditi tako velik zaostanek, posebej proti takemu kronometristu, kot je Danec.”

Toda še vedno je lepa motivacija tudi etapna zmaga, toda vprašanje je, koliko moči in motivacije je ostalo Pogačarju.

“Bomo videli, ali ga zanima etapna zmaga. Če ima dovolj motivacije ali če se je povsem sprijaznil z drugim mestom. Prav počasi tudi sam ne bo smel peljati, kljub temu da ima dovolj prednosti pred tretjim Thomasom. Nekako so prve tri stopničke razdeljene, če ne bo presenečenj. Tudi Wout van Aert lahko jutri spet zmaga, na podlagi tega, kar je pokazal do sedaj, bi moral vse premagati za minuto,” je sklenil direktor maratona Franja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!