Čustvenemu Vingegaardu se je zavrtel film: Mislil sem, da bom umrl

Kolesarstvo 11. Jul 202410:44 2 komentarja
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Jonas Vingegaard je na težki 11. etapi dirke po Franciji v ciljnem sprintu strl Tadeja Pogačarja in pokazal, da ob Pogiju ostaja edini resni kandidat za osvojitev Toura. Danca so po veliki zmagi prevzela čustva.

Vingegaard je nadoknadil 35 sekund zaostanka za Tadejem Pogačarjem, ki je skočil na vzponu na Puy Mary, na koncu pa je bil močnejši še v ciljnem šprintu. “Vse skupaj je zame zelo čustveno. Vračam se po nesreči … Oprostite,” so Vingegaarda po veliki zmagi prevzela čustva.

“Vse skupaj mi veliko pomeni, zaradi stvari, ki sem jih preživel v zadnjih treh mesecih. Brez pomoči družine tega nikoli ne bi zmogel,” je dodal danski kolesarski šampion, ki je še pred tremi meseci po hudem padcu na dirki po Baskiji 12 dni ležal v bolnišnici v Vitorii, kjer je, kot je povedal, trepetal za svojo kariero in življenje.

Po padcu v četrti etapi je utrpel predrtje pljuč in zlom ključnice. Za še več drame je poskrbela njega izjava danskim medijem, ko je sporočil, da niti sam ne ve, kaj se dogaja, v začetku maja pa se je Danec vseeno vrnil na treninge.

“Glede na nesrečo, ki sem jo imel, sem pred tremi meseci resnično mislil, da bom umrl, zato je priti do etapne zmage na največji dirki na svetu res nekaj neverjetnega. Nisem verjel, da mi bo uspelo priti tako daleč,” je nadaljeval čustveni Vingegaard, ki v skupnem seštevku za Pogijem zaostaja “le” minuto in 14 sekund.

Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Tudi sam ne more verjeti, da je v tako dobri formi

“Če kdaj igram na karto žrtve, je to zato, ker sem. Že to, da sem tukaj, je velika zmaga. Že takrat sem rekel, da bom jemal dan za dnem. Ne vem, kako bo drugi in tretji teden, ampak bomo nadaljevali. Če sem iskren, preprosto ne morem verjeti, kako sem prišel na to raven. Pred to dirko sem imel le mesec in pol ustreznega treninga. Moje poškodbe so bile tako hude, da sem moral veliko počivati, preden sem lahko začel pravi trening. Zdaj sem tukaj, zelo sem vesel te etapne zmage in tega, kako nam trenutno kaže. To je več, kot bi kadarkoli pričakoval,” je še dejal dvakratni zmagovalec Toura.

Danes in jutri sta na dirki po Franciji na sporedu ravninski etapi, nato pa bomo v soboto in nedeljo priča velikemu spopadu v Pirenejih.

Kaj nas čaka v soboto in nedeljo:

dirka po franciji 2024 14. etapa
Trasa 14. etape. Foto: ASO/organizator
dirka po franciji 2024 15. etapa
Trasa 15. etape. Foto: ASO/organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje