Van Aert preprečil tretje zaporedno slavje Tadeja Pogačarja

Kolesarstvo 9. Jul 202216:00 > 18:39
Foto: guliverimage

Wout Van Aert (Jumbo-Visma) je osvojil še drugo etapno zmago na letošnji Dirki po Franciji. Tokrat je bil najboljši na zahtevnem zaključku v švicarski Lozani. Tadej Pogačar je zasedel tretje mesto.

Etapa se je začela slabše za rumeno majico Tadeja Pogačarja: s padcem. A hitro se je pobral in nadaljeval brez večjih posledic. Poleg njega se je na tleh znašlo še veliko kolesarjev, tudi številni kapetani ekip (Romain Bardet, David Gaudu, Geraint Thomas, Nairo Quintana).

Etapa je bila nato mirna, v ubežni skupini so kolesarili trije kolesarji. Glavnina je bila brez skrbi in je imela vse pod nadzorom.

Akcija se je začela pet kilometrov pred koncem, na zaključnem vzponu v Lozani, ko je glavnina ujela ubežnike, na čelo dirke pa se je postavila ekipa UAE Team Emirates. Zadnji klanec je bil precej težaven, a skupine ni razbil. Sprint je začel Michael Matthews, za njim se je podal Tadej Pogačar. A za najmočnejšega se je še drugič na letošnji dirki izkazal Wout Van Aert, ki je dobil etapo pred Matthewsom in Pogačarjem. Slednji je še povečal prednost v skupnem seštevku. Primož Roglič je etapo končal na 14. mestu v času zmagovalca.

V skupnem seštevku je Pogačar povišal prednost pred Dancem Jonasom Vingegaardom, zdaj ta znaša 39 sekund. Tretji je Geraint Thomas z zaostankom minute in 14 sekund. Primož Roglič ima na 13. mestu dve minuti in 49 sekund zaostanka.

Pogačar je po etapi povedal: “Na koncu sem imel dobro pozicijo in dobre noge, ni veliko manjkalo za zmago, a tudi tretje mesto je zelo dobro.” Padec na začetku etape je takole pokomentiral: “Zelo veliko kolesarjev se je znašlo na tleh, a zame, na srečo, ni bilo večjega pretresa. To je bil en zmernejših padcev, kar sem jih kadarkoli imel.”

Skupni vrstni red po 8. etapi:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 28:56:16

2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) + 0:39

3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 1:14

4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 1:22

5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 1:35

6. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 1:36

7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 1:39

8. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost) 1:41

9. Enric Mas (Špa/Movistar) 1:47

10. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 1:59

13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:49

66. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 24:31

81. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 28:12

113. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 37:19

Profil 8. etape. Foto: letour.fr/en

Potek osme etape:

Wout Van Aert je zmagovalec etape. Tadej Pogačar je končal na tretjem mestu.

4 kilometri do cilja: Zmagovalca bomo dobili iz glavnine, ki je ujela ubežnika. Tadej Pogačar je prišel povsem na čelo dirke in je v izvrstnem položaju za tretjo zaporedno zmago.

8 kilometrov do cilja: V ospredju ostaja le še Fred Wright, osem kilometrov pred ciljem ima še dobre pol minute prednosti, kar je verjetno premalo.

11 kilometrov do cilja: Ubežnika imata še 40 sekund prednosti pred glavnino, kjer se že “prerivajo” za najboljše pozicije pred zaključkom etape.

45 kilometrov do cilja: Po vzponu na Col de Pétra Félix se razmere niso spremenile. V begu sta še dva kolesarja, Mattia Cattaneo in Fred Wright, glavnina pa ima dve minuti zaostanka. Kolesarji se zdaj spuščajo proti Ženevskemu jezeru.

65 kilometrov do cilja: Ubežniki so začutili, da se glavnina približuje. Prednost je padla le na minuto, zdaj pa trojica v ospredju kolesari hitreje, glavnina spet zaostaja okoli dve minuti.

84 kilometrov do cilja: Na čelu glavnine vztrajajo ekipe slovenskih kolesarjev: BikeExchange (Luka Mezgec), UAE Team Emirates (Tadej Pogačar) in Jumbo-Visma (Primož Roglič). Prednost ubežnikov je padla na minuto in pol, a do cilja je še več kot 80 kilometrov dirke.

99 kilometrov do cilja: Glavnina še vedno brez težav nadzoruje ubežnike, njihova prednost se še naprej giba okoli dveh minut. Etapa trenutno poteka mirno, brez nevšečnosti.

110 kilometrov do cilja: V ubežni skupini so trije kolesarji (Mattia Cattaneo, Fred Wright in Frederik Frison), ki imajo dobri dve minuti prednosti pred glavnino okoli rumene majice.

176 kilometrov do cilja: Na tleh se je znašel Tadej Pogačar! V glavnini se je zgodil množični padec, ki je na tla spravil tudi rumeno majico. 23-letnik vseeno nadaljuje brez vidnejših posledic.