Pogačar z zmago na zadnji etapi potrdil zeleno majico

Kolesarstvo 19. Jun 202214:00 > 16:22 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Tadej Pogačar je dobil zadnjo etapo Dirke po Sloveniji in ubranil zeleno majico. V sprintu v Novem mestu je ugnal Mateja Mohoriča, tretje mesto je zasedel Rafal Majka, ki je s tem potrdil skupno drugo mesto.

155,7 kilometrska etapa od Vrhnike do Novega mesta je bila pravi zaključek nove uspešno izvedene Dirke po Sloveniji.  Pričakovali smo sprint večje skupine, dobili pa dvoboj Mohorič – Pogačar. Tako je ekipe Bahrain – Victorious ostala brez etapne zmage v Sloveniji, s čimer so Matej Mohorič in ostali zagotovo precej razočarani.

Tokrat je odločil zaključni sprint, še pred tem pa je glavnino povsem razbil vzpon na Trško Goro, kjer je napadel Tadej Pogačar. Sledil mu je lahko le Matej Mohorič, dvojici se je na spustu pridružil še Rafal Majka in troboj za zmago v Novem mestu je bil pripravljen. Luki Mezgecu se preskok v vodilno skupino ni posrečil, vseeno je zasedel četrto mesto na etapi.

Zdelo se je, da sta se Mohorič in Pogačar dogovorila o zmagovalcu, a na koncu temu ni bilo tako. Slovenska zvezdnika sta se udarila na vso moč, sprint je dobil Pogačar, s čimer je potrdil zeleno majico in poskrbel za nove kisle obraze pri ekipi Bahrain – Victorious.

“Z Matejem sva se dogovorila, da ne bova tvegala. Odločila sva se, da bo o zmagovalcu odločal zaključni sprint,” je po etapi povedal Pogačar.

Tretje mesto je ubranil Domen Novak, ki se bo na odru tako pridružil Pogačarju in Majki. Tadej Pogačar je poleg zelene majice osvojil še rdečo za najboljšega po točkah, Rafalu Majki pripada modra majica za najboljšega na gorskih ciljih, belo majico za najboljšega mladega kolesarja pa je osvojil Čeh Vojtech Repa, skupno peti.

Izidi 5. etape, Vrhnika – Novo mesto (155,7 km)

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 03:42:35
2. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas
3. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates) + 0:03
4. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco) 0:26
5. Fabio Felline (Ita/Astana)
6. Nicola Conci (Ita/Alpecin-Fenix)
7. Filippo Fiorelli (Ita/Bardiani)
8. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-kometa)
9. Antonio Soto (Špa/Euskaltel-Eskadi)
10. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural)

12. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious) vsi isti čas
17. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 0:43
19. Jaka Primožič (Slo/Slovenska selekcija) isti čas
39. Matej Drinovec (Slo/Cyvling Team Kranj) 1:52
43. Tilen Finks (Slo/Adria Mobil)
47. Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil)
48. David Per (Slo/Adria Mobil)
56. Matevž Govekar (Slo/Bahrain-Victorious) vsi isti čas

Končni vrstni red

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 19:18:09
2. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates) + 0:12
3. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious) 2:32
4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa) 2:42
5. Vojtech Repa (Češ/Equipo Kern Pharma) 3:10
6. Nicola Conci (Ita/Alpecin-Fenix) 3:17
7. Paul Double (VBr/Vis-Color for Peace-VPM) 3:32
8. Joel Nicolau (Špa/Caja Rural-Seguros) 3:40
9. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros) 3:52
10. Davide Gabburo (Ita/Bardiani-CSF-Faizane) 4:32

14. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 6:30
20. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 14:09
21. Jaka Primožič (Slo/Slovenska selekcija) 14:11
29. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 18:46
31. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 20:53
36. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil) 28:11
41. Matevž Govekar (Slo/Bahrain-Victorious) 31:02

5. etapa. Foto: Tour of Slovenia

Potek etape:

Tadej Pogačar je zmagovalec 5. etape! V sprintu je ugnal Mateja Mohoriča in se veselil druge etapne zmage na letošnji Dirki po Sloveniji.

6 kilometrov do cilja: Bliža se tudi Luka Mezgec, ki se je na spustu povsem približal trojici. V primeru, da jo ujame, je on prvi favorit za etapno zmago.

10 kilometrov do cilja: Vsi najboljši slovenski kolesarji so se postavili na čelo skupine in pritiskajo na ubežnike, ki so se izgubili v glavnini. Pogačar napada na Trški Gori, sledi mu še Matej Mohorič. Pridružil se jima je še Rafal Majka in o zmagovalcu bo odločal troboj.

16 kilometrov do cilja: Kolesarji so prvič prečkali ciljno črto, čaka pa jih še en, 16 kilometrski krog. Glavnina za ubežniki zaostaja za manj kot minuto, etapnega zmagovalca pa lahko iščemo prav med najboljšimi sprinterji, ki so še ostali v karavani.

33 kilometrov do cilja: Glavnina se je umirila in drži prednost ubežnikov na približno minuti in pol. Še vedno je v skupini okoli zelene majice vse mirno.

Cilj današnje etape v Novem mestu:

Cilj 5. etape. Foto: Uroš Skaza

42 kilometrov do cilja: Le še minuta prednosti za osem kolesarjev na čelu dirke, v glavnini pa še vedno pritiska ekipa Team BikeExchange. Luka Mezgec ima očitno svoje načrte na koncu današnje etape.

54 kilometrov do cilja: Težave s kolesom za Rafala Majko, drugega v skupnem seštevku, ki se je ustavil ob trasi, a že nadaljuje. Brez težav se bo pridružil glavnini.

64 kilometrov do cilja: Prednost ubežnikov se je začela topiti. Zdaj znaša le še dobri dve minuti. Na čelu glavnine je Lucas Hamilton (Team BikeExchange), ki se je precej približal osmerici v vodstvu. Kolesarji se trenutno nahajajo v Višnji Gori.

75 kilometrov do cilja: Osmerica ima še vedno slabe štiri minute prednosti pred glavnino. Noben v begu ni nevaren za skupni seštevek, zato je v glavnini okoli Tadeja Pogačarja povsem mirno.

97 kilometrov do cilja: Beži osem kolesarjev, ki imajo pred glavnino po štiri minute prednosti. Do cilja je še nekaj manj kot 100 kilometrov etape, kolesarji pa so blizu Ljubljane.