Dirka po Sloveniji: Bauhaus do zelene majice

Kolesarstvo 9. Jun 202116:59 > 17:47 0 komentarjev
Phil Bauhaus. Foto: guliverimage

Začela se je Dirka po Sloveniji, ena zadnjih priprav na veliki Tour de France. Prvo etapo je dobil Nemec Phil Bauhaus.

Nemški šprinter Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) je zmagovalec prve etape Dirke po Sloveniji. Dobil je zaključni šprint v Rogaški Slatini in tako oblekel tudi zeleno majico za vodilnega v skupnem seštevku.

Bauhaus je po zmagovitem začetku Dirke po Sloveniji povedal: “Naš cilj je bil šprint. Zaključek je bil zelo hiter, ekipa pa mi je pripravila izvrsten položaj za zaključni šprint. Kot šprinter ne morem biti bolj vesel.”

Oliveira šprintal namesto Trentina

Oder za zmagovalce sta dopolnila Španec Jon Aberasturi (Caja Rural) na drugem in Portugalec Rui Oliveira (UAE Team Emirates) na tretjem mestu. Oliveiri je v zaključku pomagal celo Tadej Pogačar, ki je po etapi dejal: “Bili smo dogovorjeni, da v zaključku delamo za Mattea Trentina, ki pa je na začetku etap hudo padel. Matteo je zato vlogo šprinterja predal Ruiu Oliveiri. Dali smo vse zanj, a se ni izteklo po naših željah. Rui se je sicer zelo dobro odrezal, glede na to, da ne gre za šprinterja.”

Prva etapa se je sicer začela na Ptuju, v nastarejšem slovenskem mestu. Karavana je obiskala Lenart, Šentilj, Zgornjo Kungoto, Slovensko Bistrico in Šmarje pri Jelšah, po 151 kilometrih kolesarjenja pa je bil cilj v Rogaški Slatini.

 

Prva etapa Dirke po Sloveniji. Foto: Tour of Slovenia
Prva etapa Dirke po Sloveniji. Foto: Tour of Slovenia

Etapa je bila bolj ravninska, a vseeno razgibana. Na cesti so kolesarji prečkali tri vmesne šprinte in en gorski cilj. Prvi leteči šprint v Lenartu je dobil Norvežani Daniel Hoelgaard (Uno-X Pro Cycling Team)

Številni kolesarji so poizkušali uiti v beg, a jim glavnina tega dolgo ni dopustila. Po dolgih kilometrih pa se je vendarle izoblikovala ubežna skupina, sestavljena iz sedmih kolesarjev. V njej so bili Luca Covili, Jonas Iversby Hvideberg, Dimitri Strahov, Aritz Bagües Kalparsordo, Mathijs Paasschens, Jacob Scott in Antonio Angulo Sampedro.

Dirka po Sloveniji.

Edini gorski cilj na etapi, vzpon na Kresnico, je dobil Nizozemec Mathijs Paasschens, ki bo tako oblekel tudi majico za najboljšega hirbolazca. Drugo mesto je osvojil Britanec Jacob Scott, tretje pa Španec Aritz Bagües.

V Šmarju pri Jelšah so kolesarji prečkali še zadnji leteči cilj na prvi etapi. Tega je dobil Antonio Angulo (Euskaltel – Euskadi).

Etapa je postregla s kar nekaj padci, tudi 3 kilometre pred ciljem, ko se je glavnina povsem presekala. Vseeno so najmočnejše ekipe ostale v ospredju, tudi UAE Team Emirates in Bahrain – Victorious z vsemi favoriti.

Jutri se 27. kolesarska Dirka po Sloveniji nadaljuje z etapo od Žalca do Celja. Cilj etape bo vzpon na Celjski grad.

 

Dirka po Sloveniji, 1. etapa

  1. Bauhaus (Bahrain – Victorious) 3:33:45
  2. Jon Aberasturi (Caja Rural) +0,00
  3. Rui Oliveira (UAE Team Emirates) +0,00
  4. Stanislaw Aniolkowski (Bingoal Pauwels) +0,00
  5. Matteo Malucelli (Androni) +0,00
  6. Alex Edmondson (Team BikeExchange) +0,00
  7. Alan Banaszek (HRE) +0,00
  8. Ryan Christensen (Canyon dnb SunGod) +0,00
  9. Matthew Bostock (Canyon dnb SunGod) +0,00
  10. Mikel Alonso (Euskaltel – Euskadi) +0,00

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!