Dokončna odločitev Tadeja Pogačarja

Kolesarstvo 31. Jul 202312:38 1 komentar
Tadej Pogačar
Foto: Guliverimage

Novica, ki smo jo z nestrpnostjo čakali, je tukaj. Tadej Pogačar bo del slovenske reprezentance na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki ga od 3. do 13. avgusta gosti Glasgow. Najboljši kolesar sveta bo nastopil tako na cestni dirki kot tudi na kronometru, Slovenija pa na Škotsko pošilja močno ekipo, ki jo sestavljajo štirje fantje iz elitnega kolesarskega ranga.

Tadej Pogačar si je po osvojeni beli majici za najboljšega mladega kolesarja na dirki po Franciji in drugem mestu v skupnem seštevku vzel nekaj dni kolesarskega premora. Slovenski ljubitelji tega športa pa so se ob tem nestrpno spraševali, ali bo najboljši kolesar na svetu čez nekaj dni branil državne barve na svetovnem prvenstvu v Glasgowu.

Odgovor je … bo! Kot so danes sporočili s Kolesarske zveze Slovenije, bo član ekipe UAE Emirates na Škotskem nastopil tako na kronometru kot tudi na cestni dirki. Poleg Tadeja bo glavni adut na cestni dirki zagotovo Luka Mezgec, ki je na Dirki po Franciji prav tako pokazal odlično pripravljenost. Moško cestno ekipo bodo sestavljali še Domen Novak, Matevž Govekar, Kristijan Koren, Tilen Finkšt, Jaka Primožič in Anže Skok. Dirka bo na sporedu že prvi vikend, v nedeljo, 6. avgusta.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar na SP odhaja kot eden glavnih favoritov. Foto: Profimedia

V kroni uspehov manjka le še dragulj svetovnega prvenstva

Tadej Pogačar na Škotsko zagotovo odhaja z najvišjimi načrti. Po osvojenem olimpijskem bronu na igrah v Tokiu, dveh zmagah na dirki po Franciji ter številnih uspehih na prestižnih enodnevnih klasikah je medalja s svetovnega prvenstva ena redkih lovorik, ki Pogačarju še manjka v njegovi izjemno pestri zbirki uspehov.

V cestnem kolesarstvu imamo še nekaj močnih adutov. Pod vodstvom selektorja Martina Hvastije bo nastopila četverica fantov v kategoriji do 23 let. Najbolj izstopa Gal Glivar, ki je letos že dobil močno etapno dirko Pokala narodov na Poljskem, tu so še Boštjan Murn, letos 5. na dirki Pariz – Roubaix, državni prvak v cestni dirki Teo Pečnik in Natan Gregorčič.

Vrhunec drugega konca tedna v Glasgowu bo ženska cestna dirka, kjer bo Slovenija nastopila v postavi, Urška Žigart, Špela Kern in Urša Pintar, za vožnjo na čas prihaja še Eugenija Bujak. Selektor Gorazd Penko bo od svojih varovank zagotovo želel napadalno dirkanje in iskanje priložnosti v begu.

Slovenska reprezentanca na SP 2023

Moški – elite, cestna dirka (6. avgust):

Tadej Pogačar,  Luka Mezgec,  Domen Novak,  Matevž Govekar, Kristijan Koren, Tilen Finkšt, Jaka Primožič in Anže Skok

Moški – elite, vožnja na čas (11. avgust):

Tadej Pogačar

Ženske – elite, cestna dirka (13. avgust):

Urška Žigart, Špela Kern in Urša Pintar

Ženske – elite, vožnja na čas (10. avgust):

Urška Žigart in  Eugenija Bujak

Moški, U23 – cestna dirka (12. avgust):

Gal Glivar, Boštjan Murn, Teo Pečnik in Natan Gregorčič

Moški U23 – vožnja na čas (9. avgust):

Natan Gregorčič

Moški – mladinci, cestna dirka (5. avgust):

Žak Eržen, Jakob Omrzel,  Erazem Valjavec,  Jaka Marolt in  Marcel Skok

Moški – mladinci, vožnja na čas (11. avgust):

Erazem Valjavec in Jaka Marolt

Ženske – mladinke, cestna dirka (5. avgust):

Neža Zupanič, Ema Podberšič in Sara Pestotnik

Ženske – mladinke, vožnja na čas (10. avgust):

Neža Zupanič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje