Pogačarju v zvezdniškem troboju zmanjkalo moči in hitrosti

Kolesarstvo 24. Mar 202317:00 > 17:12
Foto: profimedia

Klasika E3 Saxo Bank je znova postregla z izjemno zanimivim dogajanjem in trobojem Wout Van Aert-Mathieu van der Poel-Tadej Pogačar. Zmage se je veselil Belgijec, Pogačar pa je končal na tretjem mestu.

Van Aert je bil najmočnejši v zaključnem sprintu, kjer je Tadeju Pogačarju na koncu zmanjkalo moči. 24-letnik je vedel, da v sprintu proti Van Aertu in van der Poelu nima veliko možnosti, zato je nekaj kilometrov pred ciljem večkrat napadel, a otresti se ju ni mogel.

Zelo aktiven je bil še en Slovenec Matej Mohorič, ki se je dolgo vozil v ubežni skupini ob Pogačarju, 39 kilometrov pred ciljem, ko so se trije glavni akterji odpeljali, pa je odpadel in na koncu zasedel sedmo mesto z zaostankom 56 sekund za zmagovalcem.

Pogačar je po hudem boju strnil besede: “Sem zelo zadovoljen z rezultatom. Bilo je precej hektično. Takšnih dirk ne vozim pogosto. Moral sem se privaditi. Nisem bil v najboljši poziciji. Izgubil sem nekaj energije. Naslednjo nedeljo takšnih napak ne bo.”

S tem je seveda mislim na dirko po Flandriji, kjer bo znova napadal zmago: “Bilo bi še lepše, če bi imel na koncu malo več energije. A pričakovala sta moj napad, kmalu sta mi odgovorila. Zdaj grem domov, treniral bom in se spočil. Čez dober teden bom nared za dirko po Flandriji.”

Van Aert je z “domačo” zmago dobil še 40. dirko v svoji karieri. 28-letni Belgijec je ubranil zmago na klasiki E3 Saxo Bank. S tem je postal prvi po Švicarju Fabianu Cancellari, ki mu je uspelo ubraniti zmago na tej belgijski klasiki (2010, 2011).

Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je dirko končal na 73. mestu z zaostankom 8:26, Matevž Goverkar pa kot 98. (+ 11:58).

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

Potek etape v živo:

Van Aert je ubranil lansko zmago! Tadej Pogačar je končal na tretjem mestu.

1,3 kilometra do cilja: Pogačar spet napada, a znova se ne more odlepiti. Do cilja je le še kilometer.

3,4 kilometre do cilja: NAPADA TADEJ POGAČAR! A rivala za zdaj odgovarjata na pospešek 24-letnika.

7 kilometrov do cilja: Počasi se je že začelo taktiziranje vodilne trojice, ob tem pa je prednost padla pod minuto. A 7 kilometrov pred ciljem bi prednost morala zadostovati. Komu je ostalo največ moči?

15 kilometrov do cilja: Trojica v ospredju ima več kot minuto prednosti pred ostalimi kolesarji.

31 kilometrov do cilja: Očitno bomo spremljali zvezdniški troboj za zmago med Pogačarjem, van der Poelom in Van Aertom. Skupina okoli Mohoriča zaostaja že za 50 sekund, kmalu pa bodo tudi ujeti.

36 kilometrov do cilja: Mohorič v zasledovalni skupini za vodilno trojico zaostaja za 20 sekund.

39 kilometrov do cilja: Matej Mohorič je znova odpadel, v ospredju pa so ostali le trije: Tadej Pogačar, Mathieu van der Poel in Wout Van Aert. Pogačar znova napada!

Foto: ProCyclingStats