Kazen za nevarno samopromocijo dviguje prah

Kolesarstvo 10. Dec 202114:52 > 14:546 komentarjev
Foto: guliverimage

Ženska, ki je na prvi etapi letošnjega Toura zrušila velik del glavnine, tudi Primoža Rogliča, je bila ta teden kaznovana s 1200 evri denarne kazni. Kaj o kazni in varnosti na dirkah pravi Bogdan Fink, organizacijski direktor Dirke po Sloveniji?

“Mislim, da kazen ni dovolj visoka. Predvsem zaradi tega, ker to ni bila navijačica, ki bi navijala za kolesarje, ampak je imela druge namene. Šlo je za samopromocijo, ne za navijačico. Naredila je veliko napako, bila je preblizu cesti. A mislim, da je to le začetek, kazni bodo vedno višje,” pravi Bogdan Fink, ki se kot organizacijski direktor Dirke po Sloveniji zaveda tovrstnih varnostnih izzivov: “Neprestano pozivamo športne navdušence in navijače, da gredo kolesarji mimo z veliko hitrostjo, kar je zelo nevarno. Upajmo, da tudi v prihodnje pri nas ne bo takšnih nesreč.”

Spomnimo, 26. 6. je navijačica, ki jo je ta teden tudi uradno doletela kazen, 45 kilometrov pred koncem prve etape stala ob cesti z napisom “Allez Opi Omi”. Med nesrečniki je bila skoraj celotna ekipa Jumbo-Visme, vključno s Primožem Rogličem. Prvi je sicer padel njegov ekipni sotekmovalec Tony Martin, dva kolesarja pa sta celo odstopila: Nemec Jasha Sütterlin (DSM) in Španec Marc Soler (Movistar).

Kako se poskrbi za varnost?

Fink o varnosti na Dirki po Sloveniji dodaja: “Tu ne gre le za varnost ob cesti, ampak tudi pred in po etapi. Ogradimo prireditvene in podelitvene prostore, varnost je potrebno zagotavljati tudi na novinarskih konferencah. Tam posamezniki brez akreditacije nimajo kaj iskati.”

Bogdan Fink, organizacijski direktor Dirke po Sloveniji.

Kaj pa med traso? “Imamo ograje, trakove, varnostne blazine, stožce, opozorila, redarje … Ni pa smiselno, da bi postavili ograjo čez celotno etapo,” odgovarja ena od legend novomeškega kolesarstva.

“Vsako leto so pogoji za organizacijo kolesarske dirke dobri. Smo pod drobnogledom, ocenjuje nas komisija mednarodne kolesarske zveze.” – Bogdan Fink

Niti prva niti zadnja

Nesreča s prve etape letošnje Dirke po Franciji še zdaleč ni edini tovrstni incident v zgodovini Toura. Leta 1994 je policist prečkal pot kolesarjev, ko je želel narediti fotografijo glavnine. Med Tourom 1999 je najstnik stopil pred Giuseppeja Guerinija, prav tako z namenom fotografirati kolesarja. Italijan je na Alpe d’Huezu kolesaril proti fantastični samostojni zmagi, ko se je zapletel z gledalcem. Vseeno je uspel osvojiti etapo.

Na prvi etapi Toura leta 2006 se je v bolnišnici zaradi neprevidnih ljudi ob trasi znašel Norvežan Thor Hushovd. Zadel je ob veliko kartonasto rokavico, ki so jih organizatorji podeljevali gledalcem, da bi spodbudili navijanje ob progi.

Nenazadnje pa so bili vsaj posredno gledalci krivi tudi za nesrečo Chrisa Frooma in Richija Porta ob vzponu na Mont Ventoux. Takrat je zaradi velike gneče eden izmed snemalcev na motorju upočasnil, vanj pa sta treščila omenjena kolesarja. Dobili smo legendarne prizore Chrisa Frooma, ki je tekel proti cilju.

Komentari

Vaš komentar