Tokrat brez akcije Pogačarja, a vseeno: Bilo je noro

Kolesarstvo 8. Maj 202417:14 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Francoz Benjamin Thomas je zmagovalec 5. etape dirke po Italiji. Kolesar Cofidisa je v zaključnem sprintu dobil obračun ubežne četverice, Tadej Pogačar je peti dan dirkanja mirno končal v glavnini in obdržal rožnato majico.

Peti dan dirkanja od Genove do Lucce, ki se je na papirju zdelo kot nalašč za sprinterje, so prvič na letošnji izvedbi Gira dobili sprinterji. Četverica Benjamin Thomas, Michael Valgren, Andrea Pietrobon in Enzo Paleni so se od glavnine oddaljili slabih 60 kilometrov pred ciljem in kljub majhni prednosti, ki ni nikoli presegala dveh minut, pobrali dnevno slavje na obrobju Toskane.

Francoz Thomas (Cofidis) je bil v zaključku najmočnejši, potem ko je prvi napad sprožil Pietrobon, a podaljšanega sprinta ni zdržal do konca. Domačin v dresu Polti Komete je na koncu zasedel tretje mesto, prehitel ga je tudi Danec Valgren (EF Education EasyPost). Glavnina, ki je bila v lovu na ubežnike neuspešna tudi zaradi nesodelovanja sprinterskih vlakov (največ bodo imeli glede tega zagotovo za povedati pri Lidl Treku), je ciljno črto prečkala enajst sekund za zmagovalcem, sprint v ozadju je dobil nosilec ciklamne majice Jonathan Milan (Lidl Trek).

Benjamin Thomas
Foto: Profimedia

V skupini z najboljšimi je v cilj prišel tudi nosilec rožnate majice Tadej Pogačar, ki je tokrat še drugič zapored preživel miren dan. Niti na edinem resnem klancu dneva ni zares pretegnil nog, pač pa je pametno varčeval z močmi. V skupnem seštevku je še naprej prepričljivo najboljši, pred Geraintom Thomasom ima 46 sekund prednosti.

“Danes je bil kar zanimiv dan. Zadnja ura je bila zelo hitra, bilo je neverjetno. Hitrost, ki smo jo držali v zadnjih 50 km, je bila zelo visoka. Prihod v Lucco je bil zelo napet in nor. Ubežniki so ostali spredaj, sprinterji so jih lovili, a jih na njihovo žalost niso ujeli, vseeno pa so vozili s polnim plinom. Na jutrišnji etapi bomo morali biti previdni, da ne izgubimo časa in ostanemo varni,” je po etapi za organizatorje povedal Pogačar.

Kolesarje na Giru v četrtek čaka razgibana šesta etapa, dolga 180 km med krajema Viareggio in Rapolano Terme. Na poti do cilja jim bodo na poti stali tudi trije makadamski odseki v slogu dirke Strade Bianche, kar bi lahko ustreglo tudi Pogačarju, ki je letošnjo izvedbo te dirke v uvodu sezone tudi dobil.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Italiji, 5. etapa Genova - Lucca (178 km):

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!